Στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης “ARD” ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος κύριος Μάρτιν Σουλτς, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του στο σχεδιαζόμενο νέο κυβερνητικό σχηματισμό με Καγκελάριο την κυρία Άνγκελα Μέρκελ.

Αν κι ο κύριος Σουλτς είχε τονίσει πως δεν πρόκειται να συνεργαστεί αναλαμβάνοντας υπουργείο, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, που οδήγησαν σε ακυβερνησία τη χώρα, ήταν πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις για το μέλλον, αποφεύγοντας να επαναλάβει την ίδια άρνηση. Ο κύριος Σουλτς μάλιστα δεν αποκλείει την αποδοχή υπουργικής θέσης, ακόμη και παρά την πίεση της πλειοψηφίας των στελεχών του κόμματός του να μη δεχτεί υπουργική θέση, αλλά να ασχοληθεί με την αναδιοργάνωση του κόμματός του, το οποίο βρίσκεται σε κάμψη.

Ο κύριος Σουλτς υπογράμμισε πως για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης προέχει η ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα συνοψίζεται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα, για το οποίο θα κληθούν τα μέλη του SPD να αποφασίσουν αν συμφωνούν ή όχι.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση πως οι διαδικασίες για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης καθυστερούν, κάτι που προβληματίζει τη γερμανική πλευρά τόσο για τη μείωση της ισχύος της χώρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και για τη φθορά που συνεπάγεται για τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν ως επικεφαλής των κομμάτων. Το τελευταίο απασχολεί περισσότερο την κυρία Μέρκελ. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι όσο περνάει ο χρόνος μειώνεται η πιθανότητα η νυν υπηρεσιακή Καγκελάριος να εξαντλήσει τη θητεία στη θέση της.

Originally posted 2018-01-29 09:54:26.