
Δυσκολεύεται η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια, οι οποίες μετά την «έξοδο» (αλλά ακόμα και πριν από αυτήν) διατήρησαν την επαφή με τις αγορές και τους επενδυτές, προχωρώντας σε εκδόσεις βραχυπρόθεσμων, αλλά και μακροπρόθεσμων ομολόγων.
Μετά την έκδοση 5ετούς ομολόγου το καλοκαίρι του 2017 και 7ετούς τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ έχουν πέσει σε… τοίχο σε ό,τι αφορά το εγχείρημα μιας τρίτης έκδοσης. Οι αναταραχές στις διεθνείς αγορές και ειδικά σε Ιταλία και Τουρκία, καθώς και οι ατυχείς κυβερνητικοί χειρισμοί, έχουν κρατήσει τους επενδυτές σε απόσταση από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ξένοι επενδυτές είναι πωλητές και στα έντοκα γραμμάτια, ενώ δεν συμμετέχουν σε νέες εκδόσεις, υποχρεώνοντας έτσι τις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν αυτό το «πλεόνασμα» τίτλων, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν τα όρια που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές για τη διακράτηση εντόκων.
Το γεγονός παραμένει πως η Ελλάδα είναι στην ουσία εκτός αγορών εδώ και οκτώ μήνες και –λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική αναφορά στο σχέδιο του προϋπολογισμού– δεν έχει προγραμματιστεί κάποια νέα έκδοση για φέτος, ενώ έως τον Δεκέμβριο αναμένεται το πρόγραμμα εκδόσεων του 2019.
Όπως δήλωσε και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση θα περιμένει να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά που έχει προκληθεί από την Ιταλία και την Τουρκία πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Αξίζει να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση επιδιώκει την αγορά 5 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 10 δισ. ευρώ του χρέους προς το Ταμείο, τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 4,9%.
Originally posted 2018-10-30 08:14:57.