
Προχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία μιας νέας διεθνικής δομής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο των υφισταμένων ευρωπαϊκών συνθηκών. Θα λέγεται “EUROPA” και θα είναι μια μικρογραφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 10-12 από τις χώρες του αρχικού ευρωπαϊκού πυρήνα και άξονα την Γερμανία και την Γαλλία. Χαρακτηριστικό της θα είναι ο έλεγχος της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας λαθρομεταναστών από χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς και οι κοινές οικονομικές δομές για παράδειγμα στο πεδίο της φορολογίας. Η Ελλάδα προφανώς θα είναι με τους απέξω.
Το σχέδιο προβλέπει ένα περιφερειακό χώρο εκτός “EUROPA”, στα Βαλκάνια, περιλαμβανομένων των Σκοπίων και της Αλβανίας, όπου θα σταματούν και θα εγκαθίστανται οι λαθρομετανάστες από την Ανατολή και την Αφρική. Ο χώρος αυτός θα υφίσταται τους ίδιους ευρωπαϊκούς κανόνες, όπως η Ζώνη Σένγκεν, προσαυξημένους με τους επιπλέον κανόνες που επιβλήθηκαν εις τον αιώνα τον άπαντα στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Μνημονίου. Οι κανόνες του Μνημονίου έχουν ήδη καταστεί δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδέονται με την οικονομική συντήρηση (preservation) της Ελλάδος και απόπειρα παρέκκλισης από αυτούς θα σημαίνει πως εύκολα θα κινηθεί η διαδικασία οικειοθελούς αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ζώνη του Ευρώ τώρα που έχει μεγαλύτερο χρέος από το 2009 αλλά καθόλου εθνική περιουσία ή ανθρώπους με την ελάχιστη οικονομική δυνατότητα.
Γράφει ο Πρόεδρος Γιούνκερ, σε άρθρο του που δημοσίευσε η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:
“Είναι ενθαρρυντικό ότι σταδιακά διαμορφώνεται πλέον μια κοινή προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό. Για την υπομονή και την αποφασιστικότητά του. Για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα ανταποκρίθηκε στην πρωτοφανή προσφυγική κρίση με ανθρωπιά και αξιοπρέπεια. Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Για να γίνει, όμως, αυτό αποτελεσματικά, πρέπει να ανοίξουμε αμέσως τον χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας Σένγκεν στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία. Θα πρέπει, επίσης, να επιτρέψουμε στην Κροατία να γίνει πλήρες μέλος του χώρου Σένγκεν, αμέσως μόλις εκπληρώσει όλα τα κριτήρια. Αν θέλουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στη γειτονιά μας, θα πρέπει να διατηρήσουμε μια αξιόπιστη προοπτική διεύρυνσης για τα Δυτικά Βαλκάνια”.
“Στόχος είναι το ευρώ να αποτελεί το ενιαίο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της και όχι μόνο το νόμισμα μιας επίλεκτης ομάδας χωρών. Ολα τα κράτη-μέλη που το επιθυμούν θα πρέπει να είναι σε θέση να προσχωρήσουν. Για τον λόγο αυτό, πρότεινα να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό στήριξης για την ένταξη στο ευρώ, που θα παρέχει τεχνική και χρηματοπιστωτική αρωγή”.
“Πρέπει να περιορίσουμε τους κινδύνους που εξακολουθούν να υφίστανται στα τραπεζικά συστήματα ορισμένων κρατών-μελών. Η τραπεζική ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνο αν ο περιορισμός των κινδύνων συμβαδίσει με τον επιμερισμό των κινδύνων”.
Αν θέλουμε να είναι η Ευρώπη σε θέση να δρα πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίζει συχνότερα και πιο εύκολα με ειδική πλειοψηφία με την πλήρη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν χρειάζεται να τροποποιήσουμε τις συνθήκες για να γίνει αυτό σε περιπτώσεις όπως η κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών, ο ΦΠΑ, η δίκαιη φορολογία για την ψηφιακή βιομηχανία και ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Οι ισχύουσες συνθήκες προβλέπουν τις λεγόμενες «ρήτρες γέφυρας», που μας επιτρέπουν να περνάμε από την ψηφοφορία με ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία σε ορισμένους τομείς με τη σύμφωνη γνώμη όλων των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Και πιστεύω ότι τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να συμφωνήσουμε επ’ αυτού.
Originally posted 2018-04-11 11:15:51.