Συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κύριο Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εσωτερικών κύριο Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να μεταβεί μεθαύριο στα δύο ακριτικά νησιά, Κάλυμνο και Φαρμακονήσι, προκειμένου να συμμετάσχει στον Καθαγιασμό των υδάτων την ημέρα των Φώτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η μετάβαση του Πρωθυπουργού θα έχει κυρίως συμβολική σημασία, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στη γειτονική Τουρκία, όπου φουντώνουν τελευταία οι δηλώσεις για αμφισβητούμενα νησιά και περιοχές του Αιγαίου.

Πέρα από τον συμβολισμό της η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά το ναυάγιο της προσπάθειας για καλύτερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα.

Ενώ υπήρξε η ευκαιρία να προχωρήσει μία ουσιαστική συνεργασία που θα ορίζει ξεκάθαρα τις σχέσεις και τις διεκδικήσεις, μετά την αποτυχία της συνάντησης οι δύο χώρες επανέρχονται σε τακτικές συμβολισμών, που μαρτυρούν την αδυναμία επικοινωνίας. Μέχρι πρότινος η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να επωφεληθεί, ούσα ο αποκλειστικός διαπραγματευτικός εκπρόσωπος της Ευρώπης με τη γειτονική χώρα.

Originally posted 2018-01-04 13:00:51.