Τι κρύβεται στις σκοτεινές πλευρές της βιβλιοθήκης του δον Κιχώτη; Πως γίνεται να βρίσκουμε εκεί ακόμα και βιβλία που δεν έχουν εκδοθεί στην εποχή του; Γιατί τραυματίζεται τόσο συχνά ο δον Κιχώτης; Γιατί κάποια σημεία του σώματός του αποδεικνύονται πιο τρωτά και ευάλωτα από άλλα; Και πως θεραπεύεται τελικά από τα τραύματά του; Ποιος είναι ο σκύλος του δον Κιχώτη; Τι ρόλο παίζει το θέατρο στη ζωή του; Είναι αλήθεια ερωτευμένος με τη Δουλτσινέα; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα δεκάδες ερωτήματα που αποπειράται να απαντήσει το βιβλίο του Φώτη Δούσου “Στη Βιβλιοθήκη του δον Κιχώτη” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ελληνική Πρωτοπορία.

Εδώ, η σοβαροφανεια και το βάρος που φέρει καμιά φορά ο δοκιμιακός λόγος, εκλείπουν. Το πνεύμα των κειμένων, συνεπές ως προς το εξεταζόμενο βιβλίο, δε χάνει το χιούμορ του, την ανάλαφρη διάθεση και την ειρωνική ματιά του. Ο συγγραφέας σαν ένας δεύτερος, αόρατος και μυστικός Σάντσο, ακολουθεί βήμα προς βήμα τη διαδρομή του ήρωά του, προσπαθώντας να καταγράψει τα σημεία καμπής και να ερμηνέυσει τις ώσεις, τις δυνάμεις, τις τάσεις που διαμορφώνουν το αφηγηματικό φαινόμενο.

Η ανάλυση είναι στοχαστική, διαυγής και εμβαθύνει σε ζητήματα ερμηνείας. λαμβάνοντας υπ’όψιν την μέχρι τώρα βιβλιογραφία. που είναι πλουσιότατη στα αγγλικά και τα ισπανικά, αλλά πενιχρή στη γλώσσα μας. Συγχρόνως επιδίδεται σε πρωτύπυπα και λίαν ιδιοσυγκρασιακά ερμηνευτικά σχήματα και πιάνεται από λεπτομέρειες που στη ροή της αφήγησης μοιάζουν να μην έχουν ιδιαίτερη σημασία, αλλά η προσεκτικότερη εξέτασή τους οδηγεί σε νοηματικές αποκαλύψεις.

Cover.png

Ενα ερώτημα που προκύπτει στο μυαλό του αναγνώστη είναι γιατί να διαβάσει κανείς τη Βιβλιοθήκη του Δον Κιχώτη, όταν ενδεχομένως δεν έχει διαβάσει το ίδιο το θερβαντικό έργο στο σύνολό του. Ο συγγραφέας των δοκιμίων δίνει εμμέσως την απάντηση που χωρίζεται, θα λέγαμε, σε δύο σκέλη. Πρώτον επιβάλλεται κάθε καλλιεργημένος αναγνώστης να έχει διαβάσει τον Δον Κιχώτη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερείται κάποιος αυτήν την κορυφαία αισθητική και πνευματική εμπειρία. Δεύτερον, όταν διαβάζουμε ένα έργο που αναφέρεται σε άλλο έργο – ας μη γελιόμαστε – η αναφορά λειτουργεί σαν μπούσουλας. Μέσα από τη διαλεκτική σχέση των δύο κειμένων γεννιούνται, με ένταση καμιά φορά, νοηματικοί σπινθήρες, που φανερώνουν σχέδια σκέψεις, πνευματικές επικράτειες και αχαρτογράφητες περιοχές της διάνοιας.

Με αυτήν την έννοια η “Βιβλιοθήκη του Δον Κιχώτη” είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλους και όχι αποκλειστικά στους αναγνώστες που έχουν αυστηρά φιλολογικά κίνητρα. Πέρα από τα κλειδιά που μας δίνει για το διάβασμα του θερβαντικού έργου, αποτελεί από μόνο του ένα απολαυστικό και συναρπαστικό ανάγνωσμα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στη Βιβλιοθήκη του Δον Κιχώτη. Δοκίμια Ερμηνευτικής. Συγγραφέας: Φώτης Δούσος. Πρόλογος: Ιωάννης Νασιούλας. Έκδοση: 2017. Μέγεθος: A5. Σελίδες: 278. ISBN: 978-618-80274-6-6. Τιμή: 14,9 ευρώ (Η τιμή περιλαμβάνει ΦΠΑ 6%).

Διαθέσιμο αποκλειστικά από το: www.grecobooks.com

Originally posted 2017-11-18 12:49:22.