Αν  και προς το παρόν δεν οδηγούνται στην ιδιωτικοποίηση, οι αλλαγές που θα επέλθουν στο οργανόγραμμα των ΔΕΚΟ, τόσο στα εργασιακά δικαιώματα όσο και στη μισθοδοσία των υπαλλήλων, θα οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε ισχυρό σοκ. Όπως προβλέπεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις το Υπερταμείο θα επιβάλει  αλλαγές στους κανονισμούς λειτουργίας αλλά και στο μισθολογικό κόστος με ό,τι συνεπάγεται για τους εργαζόμενους.

Αλλαγές ακόμη θα επιβληθούν στο ωράριο λειτουργίας, στην εθελούσια έξοδο και στον ορισμό των διοικήσεων. Τα νέα σχέδια θα θέσουν τις ΔΕΚΟ σε ρυθμούς ιδιωτικών επιχειρήσεων, αφού η βιωσιμότητα τους και η διατήρηση των θέσεων εργασίας θα εξαρτώνται από την επίτευξη των στόχων και την κερδοφορία, καθώς πλέον απαγορεύεται ρητά στο Δημόσιο να καλύπτει τα ελλείμματα.

Μεταξύ των ΔΕΚΟ που θίγονται από τα νέα δεδομένα βρίσκονται ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, ωστόσο οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από τις μη εισηγμένες εταιρίες στο χρηματιστήριο, ενώ έως τα τέλη Απριλίου θα πρέπει στο σύνολό τους να προσαρμόσουν τα business plan τους στις οδηγίες του Υπερταμείου, όπως προβλέπεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.