Στις 7 Ιανουαρίου σχεδιάζουν να διερευνήσουν εκ νέου Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες τη δυνατότητα επίτευξης ενός μεγάλου συνασπισμού, που θα άρει το πολιτικό αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Ήδη έχουν διατυπωθεί διαφωνίες και οριστεί κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να ξεπεραστούν, προκειμένου να επιτευχθεί κατά το δυνατόν γρηγορότερα σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων.

Ο αντιπρόεδρος του SPD σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε την πιθανότητα να μην ευοδώσει η συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ακόμη κι αν η κυρία Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει να το παραδεχθεί, η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας παραμένει μεγάλη. Ο αντιπρόεδρος του SPD σημείωσε με νόημα πως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές εξαρτώνται από τους Σοσιαλδημοκράτες και οφείλουν να συναινέσουν σε προτάσεις για ουσιαστικές αλλαγές που θα αλλάξουν ριζικά την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Ωστόσο, οι Χριστιανοκοινωνιστές έχουν ήδη τοποθετηθεί, εκφράζοντας τα σημεία στα οποία δεν προτίθενται να υποχωρήσουν, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς και η μείωση παροχών στους πρόσφυγες, που καθιστά τη Γερμανία υπ’αριθμόν ένα προορισμό τους.

Στον γερμανικό τύπο, πάντως, αναφέρεται πως το γεγονός ότι η κυρία Άνγκελα Μέρκελ παραμένει υπηρεσιακή Καγκελάριος εδώ και τέσσερις μήνες, μετά και την κατάρρευση των συνομιλιών της λεγόμενης “Τζαμάικα”, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οικειοθελούς αποχώρησής της, αφού το πολιτικό της σχέδιο δεν έχει καμία άλλη επιλογή πέραν της εκλογής της σε κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας.