baby internet of things

Όπως θα σας πει οποιοσδήποτε νέος γονέας, οι έξυπνες οθόνες μωρών είναι χρήσιμες σε πολλές περιπτώσεις. Σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε στενά το πιο ευαίσθητο μέλος της οικογένειάς σας. Αλλά, μπορεί να μην είστε το μόνο κοινό του μωρού σας.

Ορισμένες έξυπνες οθόνες μωρών έχουν κρίσιμα ελαττώματα ασφάλειας που επιτρέπουν στους χάκερ να τις εκμεταλλευτούν, μερικές φορές να παρακολουθούν και ακόμη και να αλληλεπιδρούν με το παιδί σας. Η δημοφιλής οικογένεια iBaby με συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο κάμερες εντάχθηκε πρόσφατα σε αυτό το κλαμπ, όταν μια εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο βρήκε ευπάθειες στο μοντέλο M6S. Σχεδόν ένα χρόνο μετά την επικοινωνία σχετικά με το σφάλμα και τρεις ημέρες μετά την αρχική δημοσίευση αυτού του άρθρου, το iBaby Labs ισχυρίστηκε ότι αντιμετώπισε το πρόβλημα.

Αυτό μπορεί να σας κάνει να αναρωτιέστε: Πόσο αξιόπιστες είναι οι ψηφιακές εφαρμογές για μωρά; Υπάρχουν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τις συσκευές παρακολούθησης μωρών που είναι εξοπλισμένες με τεχνητή νοημοσύνη που έχουν σχεδιαστεί για να προσφέρουν δυνατότητες «σωτηρίας» που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν περισσότερο άγχος για τους γονείς από ό, τι υποτίθεται πως αντιμετωπίζουν. Ίσως, εν όψει αυτής της νέας τεχνολογίας, ήρθε η ώρα να κόψετε τον ομφάλιο λώρο του 21ου αιώνα.

Η Bitdefender, η προαναφερθείσα εταιρεία ασφαλείας, μόλις κυκλοφόρησε τα αποτελέσματα της έρευνάς της σχετικά με τη συσκευή iBaby ως μέρος της συνεργασίας της με την PCMag. Η αναφορά περιγράφει διάφορους τρόπους με τους οποίους οι πιθανοί χάκερ μπορούν να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στις οθόνες του iBaby. Περιλαμβάνουν την παροχή στους χάκερ της δυνατότητας λήψης εγγραφών, εύρεσης του αναγνωριστικού της συσκευής της κάμερας, τραβήγματος των προσωπικών πληροφοριών των χρηστών χρησιμοποιώντας αυτό το αναγνωριστικό και ακόμη και ελέγχου της κάμερας.

Όπως οι κάμερες στις εισόδους των σπιτιών μας, οι παραβιάσεις των εφαρμογών για μωρά τείνουν να εκθέτουν μερικές από τις πιο ευαίσθητες πληροφορίες μας. Οι κάμερες είναι συχνά συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο και βρίσκονται στα σπίτια μας, καταγράφοντας τις καθημερινές μας δραστηριότητες, δίνοντας στους εκτός την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και ακόμη και να επικοινωνήσουν με τα παιδιά μας.

Τα τελευταία χρόνια, οι ευπάθειες στην έξυπνη παρακολούθηση μωρών και τα περιστατικά ψηφιακής πειρατείας έχουν κάνει αρκετά πρωτοσέλιδα. Ένα ζευγάρι στο Σιάτλ ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η οθόνη μωρού της μάρκας Fredi παραβιάστηκε, κάνοντας τη φωτογραφική μηχανή να σαρώσει το σπίτι τους. Μια άγνωστη φωνή είπε ακόμη και «σ ‘αγαπώ» στο 3χρονο παιδί τους. Τον Δεκέμβριο του 2018, μια συσκευή με κάμερα Nest άρχισε να φωνασκεί με σεξουαλικά μηνύματα και απείλησε να απαγάγει το μωρό. Και ένα ζευγάρι από την Μινεσότα τρομοκρατημένο ανακάλυψε φωτογραφίες του μωρού τους από την παραβιασμένη οθόνη του σε άλλη ιστοσελίδα το 2015.

“Δεν είναι εύκολο να πούμε γιατί ορισμένες από τις κάμερες δεν κάνουν καλύτερη δουλειά για την προστασία των δεδομένων των χρηστών”, δήλωσε ο David Choffnes, αναπληρωτής καθηγητής στην επιστήμη υπολογιστών στο Northeastern University, ο οποίος έχει μελετήσει την ασφάλεια της έξυπνης κάμερας. Όπως συμβαίνει συχνά στην τεχνολογία, παίρνετε αυτό που πληρώνετε”. Στο τέλος, πολλοί καταναλωτές αγοράζουν συσκευές με βάση την τιμή και όχι την ασφάλεια”, πρόσθεσε ο Choffnes.

Τούτου λεχθέντος, η συντριπτική πλειοψηφία των έξυπνων μόνιτορ μωρών δεν παραβιάζονται καθόλου, οπότε οι πιθανότητες είναι αρκετά καλές το μωρό σας να διανύσει το διάστημα της παιδικής ηλικίας χωρίς να κατασκοπεύεται από κάποιον άλλο εκτός από εσάς.

Όπως, όμως, συμβαίνει με οποιαδήποτε συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο συσκευή, οι πιθανότητες εισβολής δεν είναι ποτέ μηδενικές. Υπάρχουν, ωστόσο, μη συνδεδεμένες στο διαδίκτυο εναλλακτικές λύσεις παρακολούθησης μωρών που μετριάζουν αυτόν τον κίνδυνο. Άλλωστε, οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου (και η αντίστοιχη κακόβουλη τεχνογνωσία) καλπάζουν. Οι πληροφορίες που διακινούνται αφορούν ένα απίστευτο βάθος της ταυτότητας και της προσωπικής μας ζωής: την ιατρική κατάσταση, το ιστορικό τοποθεσίας και διαδράσεων, τις προτιμήσεις.

Ο Μεγάλος Αδελφός έχει ένα βασικό κανόνα: να μην ανοίγει τα χαρτιά του. Συχνά, το σενάριο της επίθεσης από χάκερς είναι η βολικότερη μέθοδος για να δικαιολογηθεί η εξασφάλιση πολύτιμων στοιχείων (data mining) από αυτούς που έχουν γιγάντιο συμφέρον να κάνουν το μωρό σας… πράγμα, στο Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things).

Αγορά Βιβλίου: Θέματα Κοινωνικής Οικονομίας – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και την κοινωνική τραπεζική (Δωρεάν Αποστολή)

Θέματα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ – Από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στις κοινωνικές επενδύσεις και στην κοινωνική τραπεζική. Συλλογικός Τόμος. Επιμέλεια: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ. Πρόλογος: Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Γράφουν: Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ, Γεώργιος ΝΤΑΣΗΣ, Alain COHEUR, Denis STOKKINK, Kurt BERLO, Oliver WAGNER, Daniel SCHAFER, Ευγενία ΠΕΤΡΙΔΟΥ, Παναγιώτης ΜΠΑΜΙΔΗΣ, Μιχαήλ ΦΕΦΕΣ, Κωνσταντίνος ΓΕΩΡΜΑΣ, Βικτώρια ΣΩΤΗΡΙΑΔΟΥ, Μιχαήλ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ, ​Βασίλειος ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ, Απόστολος ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, π. Αλέξανδρος ΣΑΛΜΑΣ, ​Ναούμ ΜΥΛΩΝΑΣ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, 2016. ISBN:978-618-80232-3-9​. Σελίδες: 311.

€24,38