Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) επιταχύνει τις ενέργειες για τον εντοπισμό όλων των ανασφάλιστων οχημάτων, μέσω συνεχών και σαρωτικών ελέγχων και διασταυρώσεων στα αρχεία των συναρμόδιων υπουργείων και της αστυνομίας, καθώς και για την καταβολή των αναλογούντων προστίμων από τους ιδιοκτήτες που δεν προνόησαν να ανταποκριθούν στην συγκεκριμένη υποχρέωση.

Εκτιμάται ότι τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονται αυτή τη στιγμή περίπου σε 600.000. Σύμφωνα με στοιχεία περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες οχημάτων έσπευσαν στα τέλη του καλοκαιριού – υπό τον φόβο μήπως τους επιβληθούν πρόστιμα – να ασφαλίσουν τα οχήματά τους, όμως τώρα τα συμβόλαια αυτά είτε έληξαν είτε λήγουν τις προσεχείς ημέρες. Τα πρόστιμα ανάλογα με τα κυβικά θα κυμαίνονται σε:

  • 100 ευρώ για δίκυκλα έως τα 250 κυβικά εκατοστά
  • 150 ευρώ για δίκυκλα πάνω από 251 κυβικά εκατοστά
  • 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κυβικά εκατοστά
  • 250 ευρώ για αυτοκίνητα πάνω από 1000 κυβικά εκατοστά

Πάντως οι ιδιοκτήτες θα μπορούν πολύ εύκολα να δουν αν είναι δηλωμένο και ασφαλισμένο το όχημά τους ή όχι. Στην ιστοσελίδα του Επικουρικού Κεφάλαιου Ασφάλισης Ευθύνης από ατυχήματα αυτοκινήτων υπάρχει ηλεκτρονική εφαρμογή που ενημερώνει ακόμη και για το ποια εταιρεία έχει ασφαλίσει το όχημά τους και μέχρι πότε είναι ασφαλισμένο. Το μόνο που αρκεί είναι ο ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και ο αριθμός της πινακίδας κυκλοφορίας. Η ιστοσελίδα είναι η παρακάτω:

https://www.hic.gr/hic/