

Μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 19 Μαρτίου 2020, δημοσιεύθηκε η πρώιμη έκδοση επιστημονικής μελέτης του καθηγητή Επιδημιολογίας Ιωάννη Ιωαννίδη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, που εκτιμά τον δείκτη θνητότητας από τον Νέο Κορονοϊό 2019 στο ποσοστό περί το 0,1% (μηδέν κόμμα ένα άτομα στα εκατό).
Ο συντάκτης της μελέτης τονίζει: “Τα πρώιμα αναφερόμενα στοιχεία περί τον δείκτη θνητότητας εμφανίζονται επίσης υπερβολικά. Ο δείκτης που έτυχε μεγαλύτερης δημοσιότητας ήταν αυτός του 3,4% όπως τον ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, διαιρώντας το πλήθος των θανάτων με τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στις αρχές Μαρτίου. Ο δείκτης αυτός αγνοεί τις αδιάγνωστες μολύνσεις και την ισχυρή εξάρτηση του δείκτη θνητότητας από την ηλικία”.
Και ο καθηγητής Ιωαννίδης συνεχίζει: “Τα πιο πλήρη στοιχεία προέρχονται από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamont Princess, με δείκτη θνητότητας 1% να έχει διαπιστωθεί σε ένα φάσμα ηλικιωμένων. Έτσι, ο δείκτης θνητότητας μπορεί να είναι μικρότερος του 1% στον γενικό πληθυσμό. Πιθανότατα μεγαλύτερος της εποχιακής γρίπης (δείκτης 0,1%), αλλά όχι πολύ”.
Ο διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ καταλήγει: ‘Ο διαπιστωμένος δείκτης θνητότητας στην Νότιο Κορέα και την Γερμανία, τις χώρες με τις πιο γενικευμένες δοκιμές, είναι 0,7% και 0,2% αντίστοιχα. Ακόμα και σ’ αυτές τις χώρες, πολλές περιπτώσεις πιθανότατα παραμένουν αδιάγνωστες. Συνεπώς, ο δείκτης θνητότητας ενδέχεται να είναι μικρότερος”.
Τα στοιχεία της επιστημονικής αυτής μελέτης συμφωνούν με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ πως ο δείκτης θνητότητας από τον Νέο Κορονοϊό 2019 αναμένεται να είναι περίπου 0,045%.
Επίσης, συμβαδίζουν με τις πολιτικές του Ηνωμένου Βασιλείου και την απόφασή του να εξαιρέσει τον Νέο Κορονοϊό 2019 από τις Λοιμώδεις Ασθένειες Υψηλών Επιπτώσεων ως νόσο “χαμηλής θνητότητας”.
Οι πολιτικές περιορισμού των φυσικών επαφών των πολιτών έχουν μόνο αποτέλεσμα να ανασχεθεί μεγαλύτερο από το διαχειρίσιμο πλήθος περιστατικών που χρήζουν υγειονομικής αντιμετώπισης. Αναστέλλουν, αλλά δεν αποτρέπουν την νόσηση του πληθυσμού. Η λογική των πολιτικών αυτών είναι να παρασχεθεί χρόνος στο κράτος για να προετοιμάσει τις υγειονομικές του δομές.
Τείνει να αποδειχθεί πως οι θανατηφόρες νοσήσεις από τον Νέο Κορονοϊό 2019 αφορούν σε ασθενείς με κακή κατάσταση υγείας: επιταχύνουν και επικαλύπτουν τους αναμενόμενους θανάτους από “γριππώδη συνδρομή” για παράδειγμα. Επίσης, αποδεικνύεται πως η νόσηση από τον Νέο Κορονοϊό 2019 στέλνει στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πυκνότερα κύματα (κυρίως ηλικιωμένων) ασθενών από αυτά που θα μπορούσαν να αντέξουν. Με δεδομένη την εξειδικευμένη υγειονομική πολιτική που οφείλουμε να ακολουθήσουμε για τις πιο ευάλωτες ομάδες, στατιστικά αναμένεται πως τα κύματα αυτά θα μειωθούν με το πέρασμα του χρόνου, αφού πιο ευπαθείς στον ιό είναι οι ηλικιωμένοι με συντριπτική αναλογία επί του γενικού πληθυσμού.
Η απόδοση των αδιευκρίνιστων θανάτων στον Νέο Κορονοϊό 2019 είναι ατεκμηρίωτη και η επανάληψή της από τα ΜΜΕ, ανεύθυνη έως ύποπτη.
Η αφηγηματική και παρα-πολιτική γραμμή που ακολουθείται στην Ελλάδα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διαστρεβλώνει την επιστημονική αποτίμηση της επικινδυνότητας του Νέου Κορονοϊού 2019 και προσφέρει εκδούλευση σε αλλότρια (διεθνή και εγχώρια) πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν αυστηρό φυσικό περιορισμό των (οικονομικά ενεργών) πολιτών για μακρό χρονικό διάστημα.
Η πολιτική εκμετάλλευση από κύκλους εξουσίας του καλλιεργούμενου φόβου απέναντι στην μόλυνση του Νέου Κορονοϊού 2019 θα οδηγήσει τους πολίτες σε περιβάλλον ραγδαίας επιδείνωσης της φυσικής, κοινωνικής και ψυχικής τους υγείας, καθώς και σε ανήκεστο οικονομική βλάβη την εθνική οικονομία της Ελλάδος και των άλλων χωρών που ακολουθούν την ίδια γραμμή.
