Σε ένα σοκ στην αγορά προχώρησε η SNB (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας) αύξησε τα επιτόκια κατά 50 bps για πρώτη φορά από το 2007, αλλά αυτή μπορεί να μην είναι η πιο σημαντική εξέλιξη.

Η SNB κατέχει 177 δισ. δολάρια μετοχών των ΗΠΑ συγκεντρωμένες κυρίως στη FAANG. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατόχους μετοχών Apple, Microsoft και Amazon στον κόσμο. Η SNB διαφοροποιεί τα συναλλαγματικά αποθέματα σε μετοχές και εταιρικά ομόλογα όλα αυτά τα χρόνια και αυτή η τάση μπορεί να αντιστραφεί μετά από σήμερα. Η σκέψη είναι ότι μπορεί να απορρίψουν τις αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας, να αυξήσουν το USD, να αγοράσουν ελβετικά φράγκα για να διατηρήσουν το CHF ισχυρότερο. Περίπου το 25% των συναλλαγματικών τους αποθεματικών βρίσκεται επί του παρόντος σε μετοχές. Αυτή είναι μια σημαντική, αλλαγή στάσης από την SNB. Η ήδη πτωτική αγορά των Η.Π.Α. πέφτει περαιτέρω, παρασύροντας τους πάντες με το βήμα της. Και όπως μαρτυρεί η ιστορία, καμία αγορά δεν επιβιώνει από την εκροή FII. Η SNB πουλώντας αμερικανικά εταιρικά ομολόγων είναι σίγουρα μεγάλη είδηση! Αν η συγκεκριμένη πώληση συνεχιστεί, θα πρέπει να μετατρέψουν τις μετοχές τεχνολογίας σε CHF, στη συνέχεια να ενεργοποιήσουν μια αύξηση επιτοκίων, ώστε να μπορούν να αγοράσουν περισσότερα CHF (συσκευάστηκαν κατά 3% μόνο σήμερα). Το CHF ήταν ένα ασφαλές νόμισμα παραδείσου εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο σε καμία οικονομία που εξαρτάται από τις εξαγωγές δεν αρέσει ένα ισχυρό νόμισμα, επομένως πρέπει να το εξισορροπήσουν με κάποιο τρόπο. Ανεξάρτητα από το γιατί θα γίνουν τόσο επιθετικοί αν δεν δουν κάποιο καταστροφικό αποπληθωρισμό στον ορίζοντα. Αρκετά παλιά για να θυμόμαστε πότε η SNB προσπάθησε να αποτρέψει το CHF από το να περάσει το 1,20 με (σχεδόν) οποιοδήποτε κόστος.
Οι θέσεις σε USD που προκύπτουν από την προσπάθεια να απαλλαγεί από την ασφάλεια του ευρώ, καθώς η αγορά γερμανικών ομολόγων με αρνητική απόδοση θα αποτελούσε μεταφορά πλούτου στους Γερμανούς φορολογούμενους και η αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα τους εκθέσει σε κίνδυνο φήμης (και χρηματοοικονομικού) σε περίπτωση που η Ελλάδα καταστεί αφερέγγυα.
Δυστυχώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει ως στόχο να αποτρέψει την ευρύτερη εξάπλωση του πληθωρισμού σε αγαθά και υπηρεσίες στην Ελβετία. Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι περαιτέρω αυξήσεις του επιτοκίου πολιτικής SNB δεν θα είναι απαραίτητες στο άμεσο μέλλον για να σταθεροποιηθεί ο πληθωρισμός στο εύρος που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών μεσοπρόθεσμα.

Originally posted 2022-06-16 22:00:07.

Written by

Γεώργιος ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γεώργιος Αλεξόπουλος αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Γεννήθηκε την Πάτρα το 1984. Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστήμιου Πατρών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος MBA στις νέες αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, του ιδίου τμήματος με εξειδίκευση την Διεθνοποίηση των Επιχειρήσεων. Είναι κάτοχος πτυχίου τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού έργων υποδομής. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικά άρθρα στα καταλογραφημένα επιστημονικά περιοδικά με κριτές: Journal of Investment Management and Financial Innovations, Macmillan Palgrave Publishers. Οι τομείς του ερευνητικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν την Κοινωνική Οικονομία, την Εταιρική Διακυβέρνηση, την Οικονομική Οικονομετρία και τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Έχει παρουσιάσει πολλά εθνικά συνέδρια σχετικά με τον τραπεζικό φόρο και τη διάρθρωση του κεφαλαίου. Στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας δραστηριοποιείται από το 2017 με την ιδιότητα του σαν Researcher at Social Economy Observatory, Greece στο οποίο είναι Responsible Individual development researcher of a development of new models corporate governance study between social enterprises, and development researcher of econometric models of Internationals Credit Flow measurement developed through the Social Economy