Συνεχίζεται αμείωτη η κόντρα Δικαιοσύνης και Κυβέρνησης. Σε σκληρή ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί την Πολιτεία να επιβεβαιώσει τη βούλησή της για τη θωράκιση της Δικαιοσύνης, σεβόμενη τη συνταγματική κατοχυρωμένη θεσμική αυτοτέλεια των δικαστικών λειτουργών. Στο πρόσφατο ψήφισμά της η Ένωση Εισαγγελέων ενημερώνει τους Έλληνες πολίτες ότι “Θεσμική αποστολή και καθήκον των δικαστικών λειτουργών – ως θεματοφυλάκων του Συντάγματος και της Νομιμότητας – είναι η πάταξη της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαιτέρως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων”.

Η Ένωση Εισαγγελέων καταγγέλλει ωμή παρέμβαση στο έργο της. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε πως ως πολίτης έχει δικαίωμα να σχολιάζει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κάτι που έδωσε αφορμή στην Αντιπολίτευση να αναφέρει χαρακτηριστικά πως “Ο κύριος Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται το ρόλο του”.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων αναφέρεται, εστιάζοντας στη δήλωση του Πρωθυπουργού, πως “Η άσκηση δημόσιας κριτικής στις δικαστικές αποφάσεις, όταν αυτή αποσκοπεί στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης, όπως και κάθε προσπάθεια που τείνει προς το σκοπό αυτό, δεν προάγει τις αρχές του Κράτους Δικαίου και καταδεικνύει μία δημοκρατία που νοσεί και δεν ενθαρρύνει τους πολίτες στο σεβασμό των θεσμών”.

Το χάσμα μεταξύ Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης κρίνεται πλέον ως αγεφύρωτο και δεν βοηθάει στην εύρυθμη λειτουργία της Πολιτείας. Οι διαφωνίες δεν περιορίζονται σε προσωπικά και πολιτικά ζητήματα, αλλά σε μία θεμελιακή διαφορά στην αντίληψη της λειτουργίας του κράτους που ειδικά στην παρούσα συγκυρία, αποτελεί μία ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη. Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας και να βρει αποτελεσματικότερους τρόπους άσκησης εξουσίας, που δεν θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία της Πολιτείας.

Λίγα λεπτά πριν από τις 16:00 ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ που τινάζει στον αέρα την Υπουργική Απόφαση για το πόθεν έσχες. Έτσι ακυρώνονται όλες οι δηλώσεις πόθεν έσχες, αφού σε έκτακτη συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ανακοίνωσε την αποδοχή της αίτησης ακύρωσης που είχαν υποβάλει οι δικαστές.