Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του στον βρετανικό Independent, ο μεγαλοπαράγοντας της κερδοσκοπίας Τζωρτζ Σόρος μας φέρνει τα πικρά μαντάτα: “Μαθαίνουμε πολύ γρήγορα, και τώρα ξέρουμε πολλά περισσότερα για τον ιό από ό, τι όταν εμφανίστηκε, αλλά πυροβολούμε έναν κινούμενο στόχο, επειδή ο ίδιος ο ιός αλλάζει γρήγορα.

Θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο. Και ακόμη και μετά την ανάπτυξη ενός εμβολίου, θα πρέπει να μάθουμε πώς να το αλλάζουμε κάθε χρόνο, γιατί ο ιός πιθανότατα θα αλλάξει. Αυτό κάνουμε με τη γρίπη κάθε χρόνο“.

Απειλεί εμμέσως τον Τραμπ…

“Ο Ντόναλντ Τραμπ θα ήθελε να είναι δικτάτορας. Αλλά δεν μπορεί να είναι, επειδή υπάρχει ένα σύνταγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες που εξακολουθούν να σέβονται οι άνθρωποι. Και θα τον εμποδίσει να κάνει ορισμένα πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει, γιατί κυριολεκτικά αγωνίζεται για τη ζωή του. Θα πω επίσης ότι έχω εμπιστοσύνη στον Τραμπ ότι θα καταστρέψει τον εαυτό του, και έχει ξεπεράσει τις πιο τρελές προσδοκίες μου”.

Πουλάει πίστωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το αζημίωτο

“Το είδος των ομολόγων που πρότεινα θα παρακάμψει αυτό το πρόβλημα, επειδή θα εκδίδονταν από την ΕΕ στο σύνολό της, θα ήταν αυτόματα αναλογικά και θα παραμείνουν έτσι για πάντα. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώνουν μόνο τον ετήσιο τόκο, που είναι τόσο λίγος – για παράδειγμα, 0,5 τοις εκατό – που τα ομόλογα θα μπορούσαν εύκολα να αγοραστούν από τα κράτη μέλη, είτε ομόφωνα είτε από έναν συνασπισμό των πρόθυμων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, λέει ότι η Ευρώπη χρειάζεται περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας και θα έπρεπε να είχε προσθέσει άλλα 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για την κλιματική αλλαγή. Τα ομόλογα (consols) θα μπορούσαν να παράσχουν αυτά τα ποσά εάν τα κράτη μέλη της ΕΕ το ενέκριναν”.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.