Το υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές παιδιών, που όπως ξέρουμε στη χώρα μας καθυστερούν σημαντικά λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Συγκεκριμένα τις επόμενες ημέρες έρχεται στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής σχέδιο νόμου που έχει αναλάβει η αναπληρώτρια υπουργός κυρία Θεανώ Φωτίου, το οποίο θα επιχειρεί να βάλει τέρμα στη γραφειοκρατία και τα εμπόδια που φρενάρουν σημαντικά τις διαδικασίες και οδηγούν σε πολυετείς πολλές φορές καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” το σχέδιο νόμου προβλέπει αυστηρά χρονοδιαγράμματα που θα μειώσουν τον χρόνο αναμονής για τα ζευγάρια που θα θελήσουν να υιοθετήσουν ή να γίνουν ανάδοχοι γονείς. Συγκεκριμένα εντός τριών μηνών από την κατάθεση των δικαιολογητικών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η βεβαίωση καταλληλότητας.

Επίσης το σχέδιο νόμου προβλέπει δημιουργία μητρώων με υποχρεωτική εγγραφή τόσο των εγκεκριμένων θετών ή ανάδοχων γονέων, όσο και των υποψήφιων, καθώς και των ανήλικων παιδιών που μπορούν να τοποθετηθούν σε θετή ή ανάδοχη οικογένεια. Φυσικά, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, όλοι οι φάκελοι θα είναι απόρρητοι.