Μια βόλτα στην Θεσσαλονίκη προκαλεί περίσκεψη και εντυπώσεις για την αστική και ευρωπαϊκή της δυναμική: η μόνη ελλαδική μητρόπολη ευρωπαϊκού τύπου, με λαμπρό ανθρώπινο δυναμικό, ταυτότητα και αναξιοποίητη υποδομή. Κάτι όμως λείπει.

Ο κόσμος αναζητεί ηγεσία – και θέλει να δει την πόλη να προκόβει. Στην Θεσσαλονίκη φαίνεται περίτρανα η αποτυχία της κεντρικής διοίκησης που κυβερνάει την Ελλάδα από την Αθήνα και της τοπικής αυτοδιοίκησης που βλέπει τις ημέρες να περνούν. Ως τώρα, η Θεσσαλονίκη διοικήθηκε από τα γραφεία και ο αστικός της παλμός δουλεύει στο ρελαντί. Αντί στην πόλη να οργανωθεί μια έκρηξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ανάπτυξης, ο Δήμος της πνίγηκε στα θολά και αποκρουστικά νερά της γραφειοκρατίας: εισάγει το διαδικαστικό μπάχαλο των Αθηνών στην πόλη, αντί να ενδυναμώνει τους δραστήριους πολίτες της για δράσεις τοπικής αναζωογώνησης και κοινωνικής οικονομίας. Κουνάει το μαντίλι στους νέους που την εγκαταλείπουν για πόλεις με χειρότερο αστικό συντελεστή, αλλά περισσότερες προοπτικές οικονομικής εξέλιξης. Δεν γνωρίζει πως να μετασχηματίσει τον ενθουσιασμό των νέων της σε επιχειρηματικότητα και δημιουργία γενικής κλίμακας. 

Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είναι το mega project στην εποχή μετά τα Μνημόνια. Ένα πρότυπο ανάπτυξης για όλη την Ελλάδα. Όμως, κάτι τέτοιο απαιτεί να αναλάβουν τα ηνία της πόλης άνθρωποι νέοι στα μυαλά, που αγαπούν την Ελλάδα, γνωρίζουν την αξία της Ευρώπης και ξέρουν πώς να διοικήσουν σε πραγματικό χρόνο. Τοπικοί ηγέτες αυτόνομοι από τα μικρο-μέγαλα πολιτικά κόμματα και τους σκοτεινούς μηχανισμούς προπαγάνδας. Επαγγελματίες που ξέρουν να δουλεύουν και να δημιουργούν – όχι επαρχιακές φωτοτυπίες και κατεστραμμένοι τηλεοπτικοί σταρ του περιθωρίου.

Ανάμεσα στην παραπονεμένη Νέα Δημοκρατία παλαιάς κοπής, που είδε τον Δήμο να της φεύγει μέσα από τα χέρια με τον πιο ντροπιαστικό τρόπο, και στα δίκτυα του παλιού ΠΑΣΟΚ που όσο πάει και παλιώνει περισσότερο, υπάρχει μια αξιόλογη φλέβα πολιτών με καλλιέργεια και ισχυρές πεποιθήσεις, που δεν θα ήθελε το Δήμο Θεσσαλονίκης ως περιπτεράκι το σάπιου κομματικού συστήματος. Μ’ αυτούς συντάσσομαι κι εγώ.

*Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

 

Originally posted 2018-01-19 11:52:50.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.