
Η Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μόλις ανακοίνωσε την έγκρισή της για το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 για γενική χρήση: Ακούγονται ήδη πολλά, αλλά κανείς δεν απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα.
800.000 δόσεις ενός εμβολίου για τον Νέο Κορονοϊό 2019 θα διατεθούν μέσα στην εβδομάδα και ένα συμβόλαιο για 40 εκατομμύρια δόσεις έχει ήδη υπογραφεί. Δεν πρέπει να έχουμε σοβαρές απαντήσεις στα τέσσερα παρακάτω κρίσιμα ερωτήματα;

Τέσσερα αναπάντητα ερωτήματα
Η Pfizer ισχυρίζεται ότι “το εμβόλιο έχει ποσοστό αποτελεσματικότητας 95%”. Εξέτασε κανείς αυστηρά τί σημαίνει αυτό;
Ας μελετήσουμε λίγο σοβαρά την ανακοίνωση της Pfizer/Biontech: 44.000 άνθρωποι περιλαμβάνονταν στις δοκιμές της Pfizer. Οι μισοί από αυτούς έλαβαν το εμβόλιο και οι μισοί το placebo. Συνολικά, 170 άτομα εμφάνισαν αργότερα “επιβεβαιωμένα την COVID-19”: 162 ανήκαν στην κατηγορία placebo και 8 στην κατηγορία των εμβολιασμένων. Μάλιστα, ένας εμβολιασμένος νόσησε βαριά από COVID-19: ένας στους οκτώ είναι περίπου 15%.

Το πρώτο που μαθαίνουμε είναι πως δεν γίνεται λόγος για ανθρώπους που “δεν μολύνθηκαν από τον Νέο Κορονοϊό 2019”, αλλά για ανθρώπους που “δεν εμφάνισαν επιβεβαιωμένα την νόσο COVID-19”.
Το πρώτο μας ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί: το εμβόλιο της Pfizer/Biontech προστατεύει από το να μολυνθούμε από τον Νέο Κορονοϊό 2019 ή από το να νοσήσουμε με εμφανή συμπτώματα από την νόσο COVID19;
Έχουμε, λοιπόν, 154 από τους 162 που δεν διαγνώσθηκαν επιβεβαιωμένα με την νόσο COVID-19. Σ’ αυτούς βασίζεται ο ισχυρισμός περί “95% αποτελεσματικότητας”.
Η αλήθεια, όμως, είναι πως αυτοί οι 154 εκπροσωπούν μόνον ένα 4% του συνολικού πληθυσμού όσων συμμετείχαν στην δοκιμή. Επιπλέον, η νόσηση ή όχι από την COVID-19 είναι πολυ-παραγοντική κατάσταση.
Κι έτσι οδηγούμαστε στο δεύτερο αναπάντητο ερώτημα: Δοκιμάστηκαν και οι 44.000 συμμετέχοντες για το αν είχαν μολυνθεί με τον Νέο Κορονοϊό 2019, ή εξετάσθηκαν κλινικά μόνον όσοι εμφάνισαν συμπτώματα της νόσου COVID-19 ή τους έγιναν τεστ PCR τεκμηριωμένα αμφίβολης ακρίβειας και σε πόσους;
Η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου της Pfizer/Biontech είναι γνωστό πως υπήρξε επείγουσα και βεβιασμένη: αντί για δεκαετίες, πήρε μήνες, με στάδια στην διαδικασία δοκιμών να έχουν παραλειφθεί. Πάμε λοιπόν στο τρίτο ερώτημα: Τί μακροπρόθεσμες συνέπειες έχει το εμβόλιο;
Το παραπάνω ερώτημα είναι ίσως το πιο κρίσιμο: έχουμε να κάνουμε με εμβόλιο νέας τεχνολογίας, που δεν περιλαμβάνει “άκακο” τμήμα του ιού, αλλά mRNA που εισάγει γενετικό υλικό στο ανθρώπινο κύτταρο του εμβολιαζομένου για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση. Πρόκειται για την πρώτη φορά που εμβόλιο mRNA θα τεθεί σε γενική χρήση.
Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη; Αυτό είναι το τέταρτο κρίσιμο ερώτημα. Οι φαρμακευτικές αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη απέναντι σε μελλοντικές αγωγές, αν κάτι αποδειχθεί πως πηγαίνει στραβά. Κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος με αυτήν την εξέλιξη.
Αν θέλετε να αγοράσετε ένα αμάξι σούπερ τεχνολογίας και η αυτοκινητοβιομηχανία σας ζητήσει να υπογράψετε αποποίηση ευθύνης της για ό,τι συμβεί, θα το αγοράζατε, θα το οδηγούσατε, θα βάζατε μέσα τα μωρά, τα παιδιά, και τους αγαπημένους σας; Θα το δίνατε στο παιδί σας δώρο, όταν θα τυχαίνατε το Λόττο;
Το 99,9% του πληθυσμού δεν κινδυνεύει σοβαρά από την νόσο COVID-19 που προκαλεί ο Νέος Κορονοιός 2019. Η συζήτηση για μαζικό ή καθολικό, (εμμέσως ή ρητά υποχρεωτικό) εμβολιασμό, με ένα εμβόλιο που δεν γνωρίζουμε αν αντιμετωπίζει τον ιό ή απλώς τα συμπτώματα, που δεν γνωρίζουμε αν επιτυγχάνει ανοσία, που δεν γνωρίζουμε τις μακροπρόθεσμες συνέπειές του, γεννά ερωτήματα που ίσως απαντηθούν από την ζωή με τρόπο τραγικό.