“Αυτή η βλακεία έπρεπε να είχε ήδη σταματήσει από καιρό” είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος κύριος Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επαφή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κύριο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα το απόγευμα. Και συνέχισε λέγοντας πως θα σταματήσει η παροχή όπλων από τις ΗΠΑ στους Κούρδους έξω από τα σύνορα με την Τουρκία.

Μια μεγάλη διπλωματική νίκη για τον Τούρκο ηγέτη, που τώρα μπορεί να καθησυχάσει το λαό του πως οι ΗΠΑ δεν θα συνεχίσουν το παιχνίδι θανάτου με την Τουρκία. Και πως η ειρήνη στην Συρία δεν είναι ειρήνη με τους τρομοκράτες του ISIS και των Κούρδων εκτός Τουρκίας.

Νίκη και για τον Πρόεδρο Τραμπ, που συνεχίζει να αποδεικνύει πως η προηγούμενη πολιτική των ΗΠΑ με την διασπορά πολέμων στην Μέση Ανατολή θα λάβει τέλος – το ίδιο και οι περιστροφές πως δεν υπάρχουν διπλωματικές λύσεις: “Θα μιλήσω με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν αυτό το πρωί για να φέρουμε την ειρήνη στο χαλασμό που κληρονόμησα στην Μέση Ανατολή. Θα τα φέρω όλα εις πέρας, μα, τί λάθος, σε ζωές και δολλάρια (6 τρις), που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί εξ αρχής”, έγραψε σήμερα στο Τουίττερ.

Το έδαφος γι αυτήν την στροφή προς την ειρήνη προετοίμασε η σειρά επαφών του Ρώσσου Προέδρου κυρίου Πούτιν με τους ηγέτες Συρίας, Ιράν και Τουρκίας.