Τον ανηλεή πόλεμο των «καλικαντζάρων» του ανώνυμου Ιντερνετ που έχει στρατευτεί από τα μεγάλα κόμματα ως μέσο προπαγάνδας, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, αποδόμησης του αντιπάλου και τελικώς εξόντωσης της αλήθειας, δέχεται τώρα η Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

Γνωρίζουμε ήδη ότι ένα οργανωμένο «σώμα» από troll ξεκίνησε επί Νέας Δημοκρατίας παλαιότερα, αλλά οι σκλάβοι της ψηφιακής γαλέρας του επί Σαμαρά δεν είναι ίδιοι με αυτούς της εποχής του Κυριάκου. Τότε, η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στα υπόγεια του Μαξίμου έδωσε διαφορετική διάσταση στη στρατιά των προπαγανδιστών της κυβερνητικής γραμμής. Φοιτητές που ήταν κοντά στο κυβερνών κόμμα προσελήφθησαν για να κάνουν αυτή τη δουλειά με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να υπάρχουν 70 και 100 άτομα σε μια βάρδια προκειμένου να «χτυπάνε» τον πολιτικό αντίπαλο, να ενισχύουν τη γραμμή του Μαξίμου και να παίζουν διαδικτυακό «ξύλο» με τους απέναντι.

Σήμερα, η διαδικτυακή πολεμική μηχανή Σαμαρά δεν λειτουργεί, κυρίως για τον απλό λόγο πως ο Σαμαράς δεν θέλει να ασκεί αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ που να ενδυναμώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος, όμως, έχει μεριμνήσει…

“Ισως ζούμε μια από τις χειρότερες περιόδους της πολιτικής ζωής, μια… μεταδημοκρατία όπου κυριαρχούν τα fake news, η λάσπη, η διαστρέβλωση και ουδείς λαμβάνει υπόψη του τις αληθινές διαστάσεις ενός θέματος”.

Ήδη πριν τις εκλογές, ο Κυριάκος μας είχε προειδοποιήσει πως το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των ψηφιακών επικοινωνιακών θα υπαγόταν απευθείας στον Πρωθυπουργό. Ποιοι εργάζονται γι’ αυτό; Πού δημοσιεύονται τα ονόματά τους; Τί ακριβώς κάνουν;

0,60 ευρώ ανά “κτύπημα”

Οι μισθωμένοι καλικάντζαροι είναι συνήθως νέα παιδιά. Πληρώνονται για να δημιουργούν δεκάδες ψεύτικους λογαριασμούς στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. Όταν λάβουν την εντολή, ορμάνε και κουτσουλάνε όπου και όπως μπορούν: κάνουν μαζικές, καταχρηστικές αναφορές περί ακατάλληλου περιεχομένου στο Facebook, ώστε αυτό να επιβάλει ποινές στα ψηφιακά μέσα που δεν χορεύουν στο ρυθμό που πρέπει. Εισβάλουν σε ζωντανές εκπομπές, όπως τα Live του Facebook, και βομβαρδίζουν την συζήτηση με ασυνάρτητα μηνύματα.

Και μη νομίζετε ότι είναι δύσκολο να φτιάξετε ψεύτικους λογαριασμούς. Χιλιάδες τέτοιοι λειτουργούν, φτιάχνοντας το «βαθύ κράτος» του Ιντερνετ. Και είναι σχεδόν πάντα trolls, δηλαδή προωθούν πολιτική προπαγάνδα.

Γιατί χτυπούν την Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ;

Η Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ έχει στοχοποιηθεί από καιρό. Ο αλγόριθμος του Facebook ποτέ δεν τις επέτρεψε να έχει τις τεράστιες διανομές περιεχομένου που συμβαίνει να έχουν η Καθημερινή, τα Παραπολιτικά, η Lifo και η Athens Voice… Όμως, αυτό που σήμανε συναγερμό στα υπόγεια της εξουσίας είναι ότι η Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ δημοσιεύει αποκαλύψεις που μετά βίας γνωρίζουν οι κολλητοί πέριξ της εξουσίας. Η ΑΡΙΣΤΕΙΑ γνωρίζει και αυτοί το ξέρουν.

Κάπως έτσι έφτασε να προκύψει τα Ελληνικά Hoaxes να βγάζουν κάθε άρθρο μας ως “Απάτη” και την Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ να προσφεύγει εναντίον του Facebook που υιοθετεί αυτές τις αναφορές των στρατευμένων του διαδικτύου που συμμετέχουν στη πλατφόρμα την επιδοτούμενη από τον Τζωρτζ Σόρος.

Κάπως έτσι προέκυψε μια παρέα από την Κρήτη να κάνει “ντου” στην δημοφιλή εκπομπή του Αντώνη Παπαϊωάννου “Νυν και Αεί” που εκπέμπεται ζωντανά από το Facebook της Εφημερίδας ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

Το μήνυμα της ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ στα “Κρητικόπουλα” είναι: σας βλέπουμε και σας ξέρουμε.Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.