Οι διαφαινόμενες αλλαγές στο πεδίο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που πιθανόν να επέλθουν μετά την κόντρα που ξέσπασε γύρω από τον έλεγχο ενός τιτιβίσματος του Αμερικανού Προέδρου κ. Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter είναι αναγκαίες. Οι μονομερείς παρεμβάσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ψηφιακά μέσα εν γένει συνδέονται με την φίμωση του ελεύθερου λόγου, το αυθαίρετο φιλτράρισμα απόψεων και εν γένει την αστυνόμευση της κριτικής σκέψης.

write-in-aristeia

Μεροληψία των κοινωνικών δικτύων και αμφιλεγόμενα επίσημα στατιστικά

Το διαδίκτυο, ως εναλλακτική πηγή πληροφόρησης, παρέχει ακόμη την δυνατότητα διασποράς ειδήσεων που αντικρούονται με το «επίσημο» αφήγημα. Για παράδειγμα, υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι ο αριθμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ έχει φουσκωθεί τεχνηέντως. Αυτή την στιγμή, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι που συσχετίζονται με την νόσο Covid-19 ξεπερνούν τον αριθμό των επιπλέον θανάτων που καταγράφονται από τον επίσημο κρατικό οργανισμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, με απόκλιση έως και 10%!

Επίσης, στις ΗΠΑ η διαφορά μεταξύ των περιπτώσεων θανάτου που οφείλονται στον Covid-19 και θανάτου όπου διαπιστώθηκε ότι το θύμα ήταν φορέας και της νόσου του Covid-19 υπολογίζεται στο 25% (πρβλ. την πολιτεία Κολοράντο και την εισαγωγή νέας στατιστικής κατηγορίας καταγραφής θανάτων). Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η παραπλανητική αυτή στατιστική καταγραφή, αρκεί να σημειωθεί ότι καταμετρώνται επισήμως ως θύματα του κορωνοϊού άνθρωποι που πέθαναν από τροχαία, δηλητηρίαση ή πυροβολισμούς επειδή έτυχε να είναι θετικοί και στον κορωνοϊό!

Μήπως τα κοινωνικά δίκτυα αμφισβήτησαν τα επίσημα κρατικά στοιχεία ή επέβαλαν περιορισμούς στην χρήση της πλατφόρμας τους από κυβερνητικούς οργανισμούς λόγω παραπληροφόρησης; Μήπως οι «ανεξάρτητοι οργανισμοί» ήλεγξαν συστημικά ΜΜΕ ή κατέβασαν αναρτήσεις τους για την διασπορά ψευδών ειδήσεων; Όχι, βέβαια.

Ο έλεγχος της πληροφόρησης αποσκοπεί στον έλεγχο της σκέψης

Φυσικά, η ανάληψη του ρόλου του αστυνόμου της σκέψης από ψηφιακές πλατφόρμες εγκυμονεί κινδύνους και μπορεί να τους οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η ραγδαία άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που προέκυψε από την πηγαία ανάγκη του πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς την λογοκρισία και την προκαθορισμένη ατζέντα που επιβάλλουν τα συστημικά ΜΜΕ, δεν μπορούσε να αφήσει τα (παρα)κέντρα εξουσίας αδιάφορα. Άλλωστε, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν τα δίκτυα αυτά για την ενημέρωσή τους, αποψιλώνοντας έτσι την δύναμη και την αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών ΜΜΕ.

Με την καθιέρωση της ψηφιακής ενημέρωσης, όμως, οι γνωστοί κύκλοι που ήλεγχαν τα έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, επέκτειναν τον έλεγχό τους και στον ψηφιακό χώρο. Εξάλλου, ο έλεγχος της ενημέρωσης και της ροής των πληροφοριών παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του «αφηγήματος», μέσα από το οποίο ερμηνεύουμε την πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε την χαρακτηριστική φράση του ιδιαιτέρως επίκαιρου στις μέρες μας Βρετανού συγγραφέα Τζορτζ Όργουελ: «αυτός που ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Αυτός που ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν».

Ίσως γι’ αυτό οι δυνάμεις του εθνομηδενισμού δίνουν τόση μεγάλη σημασία στην αναθεώρηση της ιστορίας και της σπίλωσης της προσωπικότητας εμβληματικών προσωπικοτήτων και θεσμών στην ιστορία του έθνους. Τα τεράστια ποσά που επενδύονται δεν καταβάλλονται απλώς και μόνον χάριν της ιστορικής αναδίφησης ή του ευ αγωνίζεσθαι στον ακαδημαϊκό στίβο. Εξυπηρετούν την αλλοίωση, χάλκευση, παραχάραξη της εμπειρικής αλήθειας που βιώνει μια συγκεκριμένη κοινωνία μέσα σε προκαθορισμένο χώρο και χρόνο. Το ζητούμενο είναι η μαζική αλλαγή πεποιθήσεων και συμπεριφορών, ώστε να καμφθούν ευκολότερα οι όποιες αντιδράσεις σχετικά με τα μέλλοντα συμβαίνειν.

Κάπως έτσι, προέκυψε και έγιναν τα παραμάγαζα του Τζορτζ Σόρος, τιμητές των πάντων και κριτές της αλήθειας στον κυβερνοχώρο. Ψηφιακό υλικό «σταμπάρεται» ως αναληθές ή ανακριβές από «ανεξάρτητους οργανισμούς», διακόπτεται η πρόσβαση σε άρθρα, βίντεο και αναρτήσεις και ο σκοτεινός μανδύας της λογοκρισίας αρχίζει και σκεπάζει ολόκληρο το διαδίκτυο.

Η καταπίεση του αοράτου χεριού ελέγχου άρχισε και γίνεται όλο και πιο έντονη τώρα, που όλος ο πλανήτης διανύει την κρίση του κορωνοϊού. Μόνο που η κρίση αυτή δεν οφείλεται τόσο στην ένσκηψη μιας καινοφανούς λοιμικής νόσου, συγκρίσιμη σε επικινδυνότητα, ιδιαιτέρως σε ευπαθείς ομάδες, με μια δυνατή επιδημία της γρίπης, όσο στην υστερία που προέκυψε λόγω της υπερπροβολής και γιγάντωσης της είδησης από τα ΜΜΕ και τα πρωτοφανή μέτρα που επιβλήθηκαν δικατορικώ τω τρόπω από κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Καιρός να αφήσουν την υποκρισία στην άκρη τα κοινωνικά δίκτυα

Ο λόγος της δημοφιλίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οφείλεται στο γεγονός της παροχής ενός ανοικτού, εναλλακτικού βήματος για την ελεύθερη έκφραση. Αποτελούσαν μια διέξοδο στο επικοινωνιακό αδιέξοδο που επέβαλλαν οι πραιτοριανοί που ελέγχουν την μαζική ενημέρωση.

Χάρη σ’ αυτό πλούτισαν οι ιδιοκτήτες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και έτυχαν ευρύτατης στήριξης και συμπάθειας όταν βρέθηκαν αντιμέτωπες με κρατικούς περιορισμούς σε αυταρχικές χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και αλλού. Δυστυχώς, δεν εκτίμησαν την ασυλία που τους χορηγείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου και θέλησαν οι ίδιοι να λογοκρίνουν τους χρήστες τους. Τώρα, ίσως, εισπράξουν τα επίχειρα των πράξεών τους.

Από την στιγμή που τα κοινωνικά μέσα αποφασίσουν να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να μεροληπτήσουν υπέρ συγκεκριμένων προσώπων και πολιτικών, παύουν να δικαιούνται την προστασία και κυρίως την ασυλία που τους παρέχει η σημερινή νομοθεσία. Εάν θέλουν να ασπαστούν μια συγκεκριμένη πολιτική ή ιδεολογική φιλοσοφία, ας το κάνουν, αλλά ανοικτά, χωρίς υπεκφυγές και με την προθυμία να αλλάξουν επιχειρηματικό πλάνο, λειτουργώντας πια ως δημοσιογραφικά δίκτυα, επωμίζοντας τους αντίστοιχους κινδύνους και τα διακυβεύματα. Όχι εκ του ασφαλούς.

Διαφορετικά, ας πάψουν να τρολάρουν τους χρήστες τους και ας σεβαστούν την ελευθερία του λόγου, το δικαίωμα της διαφορετικής – ακόμη και «αιρετικής» – απόψεως και πάνω από όλα, το προνόμιο της κριτικής σκέψης.

grecobooks-6

Originally posted 2020-06-01 16:43:33.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.