Μάλλιασε η γλώσσα των υποστηρικτών της Συμφωνίας των Πρεσπών να τονίζουν την σημασία του «κλεισίματος μετώπων», την αδήριτη ανάγκη διάπραξης της εθνικής εκείνης μειοδοσίας απέναντι στους λιλιπούτειους Σκοπιανούς, για να φανεί η Ελλάς αρεστή σε Αμερικανούς και Γερμανούς. Καθώς έλεγαν, μεριμνούσαν ώστε να μην χάσει η Ελλάς το στάτους του «καλού παιδιού» της γειτονιάς, ώστε να αναλωθεί όλο το διπλωματικό κεφάλαιο που διαθέτει η χώρα στην αντιμετώπιση του κινδύνου που απορρέει εξ Ανατολών, από την ιμπεριαλιστική Τουρκία. Δυστυχώς, οι εκδουλεύσεις πληρώνονται ακριβά και οι ισχυροί της γης ακολουθούν την ίδια λογική με μια αγέλη λύκων. Η εκδήλωση αδυναμίας εκ μέρους του θηράματος απλά ανοίγει την όρεξή τους. Δυστυχώς, εδώ ισχύει η αμερικανική παροιμία ότι «τα καλά παιδιά “τερματίζουν” τελευταίοι».

Δύο χρόνια μετά την υπογραφή του κατάπτυστου εκείνου κουρελόχαρτου που προώθησαν οι κ.κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, η ελληνική πολιτεία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πλέον μακρόχρονη στρατιωτική πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας από το 1974. Οι παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για την διεξαγωγή ερευνών εντός της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ εκ μέρους τουρκικού ερευνητικού σκάφους, συνοδεία φρεγατών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, έχει ξεπεράσει τόσο τις κρίσεις του 1976 και 1987, όσο και του 1996 σε διάρκεια και θρασύτητα. Ο επαγγελματισμός και η ετοιμότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να μάς χάρισε την παρτίδα στο επεισόδιο επακούμβησης μεταξύ των φρεγατών «Λήμνος» και «Κεμάλ Ρέις», όμως η πρόκληση ζημιάς σε ελληνικά πολεμικά εναέρια ή πλωτά μέσα ή ακόμη και θανάτου σε Έλληνες στρατιώτες θα ελλοχεύει διαρκώς όσο η Τουρκία οδηγεί την κατάσταση στα άκρα.

Γερμανία και ΗΠΑ αναιρούν την λογική της Συμφωνία των Πρεσπών

Μέχρι στιγμής, οι βασικοί μοχλοί πίεσης υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, Γερμανία και ΗΠΑ, όχι μόνο δεν υποστηρίζουν την Αθήνα απέναντι στις κλιμακούμενες διεκδικήσεις της Άγκυρας, αλλά αντιθέτως, βάζουν πλάτη ώστε να αποφευχθεί η παραδειγματική καταδίκη της τελευταίας και να βρεθεί αντιμέτωπη με τιμωρητικές συνέπειες για τις παράνομες ενέργειές της. Η Γερμανία, η οποία κατέχει και την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει κάνει ότι είναι δυνατόν να αποτρέψει τις Βρυξέλλες από το να επιβάλλουν κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για την απροκάλυπτη παραβίαση των δικαιωμάτων δύο κρατών-μελών της ΕΕ, που υποτίθεται ότι αποτελεί και παραβίαση των συνόρων της Ευρώπης. Η δε αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να χαϊδεύει τα αυτιά του παράφρονος Τούρκου προέδρου, μη επιβάλλοντας κυρώσεις για την αγορά ρωσικού οπλισμού, όπως ορίζει ο αμερικανικός νόμος, και παριστάνοντας τον Πόντιο Πιλάτο στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπου εξισώνουν τον θύτη με το θύμα.

Άρα, δικαίως εκφράζεται η απορία σε τι ακριβώς ωφέλησε την Ελλάδα η εκχώρηση του Μακεδονικού ονόματος και σωρεία δικαιωμάτων στους Σκοπιανούς, ώστε να εξασφαλιστεί η είσοδός τους στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ; Ποια αντισταθμιστική ενέργεια έχουν προσφέρει οι δυνάμεις που ήθελαν να εξευμενίσουν οι διαδοχικές κυβερνήσεις Τσίπρα και Μητσοτάκη που να δικαιολογεί, έστω στο ελάχιστο, την υπερψήφιση της Συμφωνίας και κατά συνέπεια, την επικύρωση της ένταξής των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;

Με συμμάχους σαν τους Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ, τι τους θέλεις τους εχθρούς

Αντί για ξεκάθαρη υποστήριξη, έστω σε ρητορικό ή διπλωματικό επίπεδο, η Ελλάς εισέπραξε τις γελοίες δηλώσεις των ανεκδιήγητων κ.κ. Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ, με τον πρώτο να παρελκύει συνεχώς τις συζητήσεις για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ και τον δεύτερο να έχει προβεί σε ψεύτικες δηλώσεις ότι η Αθήνα και Άγκυρα είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει αγνοήσει επιδεικτικά τις τουρκικές παραβιάσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της πατρίδος μας.

Αναφέρουμε εδώ ενδεικτικά παλιότερες δηλώσεις του Στρατηγού ε.α. Φραγκούλη Φράγκου. «Ήρθε ο κύριος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ να μας πει, δεν είναι το ίδιο. Τι λες μωρή αδελφή που δεν είναι το ίδιο, όταν στα 17 δευτερόλεπτα που παραβιάστηκε ο εναέριος χώρος της Συρίας καταρρίψατε το Σουχόι το ρώσικο, κι εδώ 2.500 φορές κάθε χρόνο; Δεν ντράπηκες; Βούλωσ’ το! Αν μη τι άλλο, βούλωσ’ το! Τι δεν είναι το ίδιο;»

Να αποδοθούν ακόμη και σήμερα ευθύνες για την Συμφωνία των Πρεσπών

Η Ελλάδα εισπράττει σήμερα τα επίχειρα της υπογραφής μιας κάκιστης συμφωνίας με τα Σκόπια. Τουλάχιστον εάν η σημερινή κυβέρνηση, που καταψήφισε την συμφωνία όταν ήταν αντιπολίτευση, είχε βρει τρόπο να καθυστερήσει την είσοδο των Σκοπίων στον ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διέθετε τώρα έναν μοχλό πίεσης και ο κ. Στόλτενμπεργκ θα ήταν πολύ πιο προσεκτικός με τις δηλώσεις του. Τουλάχιστον ας μην επαναλάβει το ίδιο λάθος με την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ. Παράλληλα, ας συστήσει εξεταστική επιτροπή για το θέμα, όπως έχει ζητηθεί επισήμως στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ας μην κοιτάξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραπέμψει το θέμα στις καλένδες. Οι υπεύθυνοι για το διπλωματικό αυτό Βατερλό οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και τις αντιδημοκρατικές μεθόδους που μεταχειρίστηκαν για να επιβάλλουν την απόφασή τους.

Εν τω μεταξύ, ας δείξει επιτέλους εμπράκτως η Ελλάς σε κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει γη, ύδωρ και ουρανό αμαχητί. Και επειδή οι ισχυροί της γης συνήθως δεν καταλαβαίνουν από λόγια, αλλά μόνο πράξεις, ας ξεκινήσει με την σύναψη και σφυρηλάτηση νέων συμμαχιών, που δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά εντός των πλαισίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τα λεφτά που θα αποκτήσει η Γαλλία από την Ελλάδα και την Κύπρο σε περίπτωση αγοράς οπλικών συστημάτων μπορεί να θέσουν την βάση για στενότερη στρατιωτική συμμαχία μεταξύ των δύο ελλαδικών κρατών και την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης. Επίσης, τα απολεσθέντα κέρδη για τις εγχώριες πολεμικές βιομηχανίες τους ενδεχομένως ωθήσουν άλλες κυβερνήσεις να επανεξετάσουν την επαμφοτερίζουσα στάση τους, δεδομένου ότι σήμερα η Τουρκία αγοράζει όπλα μόνο από την Ρωσία.

Η Ελλάς να πάψει να είναι δεδομένη

Το δε κλείσιμο των νησιωτικών κόλπων και η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδος στα 12 ναυτικά μίλια θα πρέπει να αποτελέσει την άμεση απάντηση της Ελλάδος σε όσους προσπαθούν να την σύρουν σε έναν άνισο διάλογο, όπου ήδη εκβιάζεται από την Τουρκία και θα έχει να αναμείνει μόνο απώλειες εδάφους, από την στιγμή που η ίδια δεν εγείρει καμία αξίωση και θα εμφανίζεται μονίμως ως εναγόμενη.

Η κινητοποίηση της ελληνικής διασποράς προς την διάθεση πόρων υπέρ της αγοράς μιας φρεγάτας, όπως έγινε τις παραμονές των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13, θα αποτελέσει άλλη μία απάντηση για την αποφασιστικότητα των όπου γης Ελλήνων να υπερασπιστούν τα πάτρια εδάφη.

Δεδομένου ότι η ίδια η Δύση δείχνει να υποτιμάει τα «καλά παιδιά», η επίδειξη αποφασιστικότητας και ένα βαθμό απροβλεψιμότητος δεν επιβάλλεται μόνο για λόγους εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά και για έναν αναγκαίο επαναπροσδιορισμό της εικόνας του κράτους στο διεθνές περίγυρο, όπου παρά τον επαγγελλόμενο πολιτισμό, κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.