Η Ελλάδα θα αναστηθεί από τις οικογένειες και τις πόλεις της. Αυτά είναι τα κύτταρα του Έθνους. Πιστεύω πως ένα πρόγραμμα δράσεων ενίσχυσής τους σε πραγματικό χρόνο θα αλλάξει την εικόνα της πατρίδας μας. Στις οικογένειες και τις πόλεις βρίσκονται τα μεγαλύτερα, αναξιοποίητα και τελευταία αποθέματα αναπτυξιακού δυναμικού – όχι στα άτομα, ούτε στην κυβέρνηση.

Στον ελληνικό τρόπο ζωής, η εκπαίδευση, η επαγγελματική κατάρτιση, η εισοδηματική ασφάλεια, η κοινωνική αλληλεγγύη και η επιχειρηματική χρηματοδότηση προσφέρονται κυρίως από την οικογένεια και τους συγγενείς. Θεσμοί, όπως το σχολείο, οι δομές κοινωνικής φροντίδας, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες δεν λειτουργούν στο βαθμό που συναντά κανείς σε άλλες σύγχρονες κοινωνίες, ή απλώς έχουν σαπίσει στην Ελλάδα του μνημονιακού βάλτου.

Με την επιβολή του ξένου ελέγχου, η ελληνική κυβέρνηση έπαψε να είναι σημαντική για την πολιτική αυτοδιοίκηση των Ελλήνων και υποβιβάστηκε σε ενεργούμενο ξένων θεσμών, πρεσβειών και προσώπων. Έμεινε η τοπική αυτοδιοίκηση.

Η βίαιη δημογραφική αλλαγή που επιβάλλεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια θα συνδυαστεί με την αστική υποβάθμιση που επέρχεται με την πτώχευση του Μνημονίου. Η Αθήνα και οι κάτοικοί της θα το ζήσουν αγρίως στο πετσί τους. Θεσσαλονίκη και Πάτρα θα απομείνουν ως ωραίες, αλλά σχολάζουσες μεγαλουπόλεις με ένα κοινωνικό Τσερνομπίλ να τις περιβάλλει στα περίχωρά τους.

Όλοι οι σώφρονες πολίτες οφείλουν να συσστρατευτούν για να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο θεσμός της οικογένειας, η γονεϊκότητα, το δικαίωμα στην γέννηση, η φροντίδα προς τους ηλικιωμένους και παιδιά και ο συμβιβασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Όλοι οι σώφρονες πολίτες οφείλουν να συσστρατευθούν για να προστατευθεί και να αναπτυχθεί ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αξιοποίηση των σχολαζουσών υποδομών για κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.

Χωρίς τους ανθρώπους στις γειτονιές, η Ελλάδα μας είναι ξοφλημένη.

Originally posted 2017-12-27 12:45:56.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.