Με την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάστηκαν οι πρώτοι φόβοι για το τέλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο μία πενταετής επιστημονική έρευνα, που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία των δύο μεγαλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων (Harvard, MIT), κατέδειξε πως όχι μόνο τα social media δεν ανταγωνίζονται και δεν υποκαθιστούν τα μικρά και μεσαία μέσα ενημέρωσης, αλλά αντιθέτως τα ενισχύουν, αυξάνοντας παράλληλα την επιρροή τους στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Στο πείραμα που επαναλήφθηκε 35 φορές συμμετείχαν 48 μικρά και μεσαία μέσα ενημέρωσης. Μεταξύ των ευρημάτων της έρευνας καταγράφηκε πως η κοινή γνώμη στρέφεται σε μεγαλύτερο βαθμό προς την ιδεολογική κατεύθυνση των άρθρων σε κάθε ξεχωριστό θέμα. Μάλιστα, υπολογίστηκε πως τα άρθρα έστρεψαν την κοινή γνώμη κατά 2,3% προς την ιδεολογική κατεύθυνση των κειμένων. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί απόδειξη για την τεράστια επιρροή των μέσων ενημέρωσης στην κοινωνία, κυρίως όμως φαίνεται πως και τα μικρότερα μέσα επιδρούν περισσότερο από το αναμενόμενο στην κοινή γνώμη.

Κλείνοντας, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science, χρησιμοποιήθηκε μόνο το Twitter. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, αν στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα και μεγαλύτερα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναπαραγόμενα από περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βαθμός επιρροής στην κοινή γνώμη θα ήταν υπερπολλαπλάσιος.