
Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας στην κρατική τηλεόραση χθες βράδυ, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ως άκρως σημαντικό κρίνεται το δείπνο εργασίας της συνόδου στις 19.00 το απόγευμα, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν το μεταναστευτικό, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, το ουκρανικό καθώς και οι εξελίξεις στο Ισραήλ.
Ο κύριος Τσίπρας χαρακτήρισε ως ακραία και εμπρηστική την πρόσφατη αναφορά του κυρίου Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος πρότεινε κατάργηση της ισχύος ισομερούς κατανομής των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Η πρόταση αυτή είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία οι οποίες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών ως χώρες υποδοχής. Ο κύριος Τουσκ επιδιώκει να ενισχύσει το πολιτικό του προφίλ στην Πολωνία, αφού η χώρα του συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον κλειστών προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόταση αυτή δεν έχει πιθανότητες υιοθέτησης κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ παραδέχτηκε πως η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι πολύ άσχημη, τονίζοντας πως η Ελλάδα πληρώνει αστοχίες της ΕΕ και τους λάθος χειρισμούς των προηγουμένων κυβερνήσεων. Εξαίρεσε την ελληνική κυβέρνηση από της ευθύνες των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ για το προσφυγικό, σημειώνοντας πως οι οικονομικές ενισχύσεις πηγαίνουν σε ΜΚΟ και όχι στην ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο ανέφερε πως η κατάσταση είναι καλύτερη από τα προηγούμενα χρόνια και η επίσπευση χορήγησης ασύλου θα ανακουφίσει τα νησιά και τη χώρα, δεδομένης της μείωσης των ροών. Κάτι τέτοιο βέβαια προς το παρόν δεν επιβεβαιώνεται από τους αριθμούς.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός για τις οικονομικές εξελίξεις ανέφερε πως τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου της χώρας θα παραληφθούν από την ελληνική κυβέρνηση τον Αύγουστο του 2018, σε μία ομολογουμένως υπεραισιόδοξη και ανεδαφική προσέγγιση της ελληνικής οικονομίας. Αποποιήθηκε τις ευθύνες για τις σκληρές μνημονιακές δεσμεύσεις έναντι των ξένων που προδιαγράφουν σκληρή φτωχοποίηση, εστιάζοντας μόνο στους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, τονίζοντας την παραδοχή του κυρίου Ντάισελμπλουμ πως το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο σαν στόχο είχαν την διάσωση των ξένων επενδυτών και των τραπεζών. Ωστόσο ουδεμία επαρκής εξήγηση δόθηκε για τον λόγο που ακολούθησε την ίδια ακριβώς γραμμή, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα σωτήρια. Για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση πως δεν θα βγει στο σφυρί καμία λαϊκή κατοικία, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να προκύπτει τόσο από τους πρώτους πλειστηριασμούς όσο και από το νόμο που ψηφίστηκε προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.
Ο κύριος Τσίπρας υποστήριξε πως παρέλαβε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και την οδήγησε στον πυρήνα της ΕΕ ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα του πως η τετραετία θα εξαντληθεί και ο ίδιος θα επανεκλεγεί στις επόμενες εθνικές εκλογές χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως “σκληρό καρύδι”.
Παρόλα αυτά οι αριθμοί φέρνουν τους πολίτες καθημερινά αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα εκτελούνται περί τις 1000 κατασχέσεις την ημέρα. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ανέρχονται στα 100 δις ενώ 1.718.371 φορολογούμενοι απειλούνται άμεσα με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Κλείνοντας 4.170.753 φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία ενώ 1.014.295 υπέστησαν δεσμεύσεις των λογαριασμών τους.
Originally posted 2017-12-14 10:00:06.