
Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ και στον Διευθυντή της κύριο Ιωάννη Νασιούλα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) κύριος Γεώργιος Ντάσης.
Ο κύριος Ντάσης ασχολήθηκε με τον συνδικαλισμό από την ηλικία των 15 ετών, ενώ συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα. Διώχθηκε από την ελληνική δικτατορία και κατέφυγε στο Βέλγιο, όπου συνέχισε τη συνδικαλιστική του δράση ως ενεργό μέλος της Γενικής Ομοσπονδίας Εργατών Βελγίου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) στην Ευρωπαϊκή και στη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδικάτων, καθώς και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Στο πλαίσιο του έργου του στην ΕΟΚΕ από το 1986 έως και σήμερα ξεχωρίζουν οι γνωμοδοτήσεις για το “Ελάχιστο Εγγυημένο Ευρωπαϊκό Εισόδημα” και την” Ανάλυση Κόστους της Μη-Ευρώπης”, καθώς και για τη “Διάρθρωση και Οργάνωση του Κοινωνικού Διαλόγου”.
Σε μια συνέντευξη με ενέργεια, συγκρότηση και αλήθεια, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και στην πικρή αίσθηση των πολιτών, λόγω της γενικευμένης κρίσης και της δυσαρέσκειας που προκάλεσαν οι χειρισμοί των τελευταίων ελληνικών κυβερνήσεων. Τόνισε πως η Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τα υπόλοιπα κράτη μέλη, όμως οι πολιτικές επιπτώσεις της κρίσης και οι λάθος συνταγές που ακολουθήθηκαν τόνωσαν την απογοήτευση των πολιτών και συσκότισαν την ιστορική μνήμη της ένταξής μας στην ΟΝΕ, που συνοδεύτηκε από ουσιαστικά έργα. Οι εξωτερικές και εσωτερικές προκλήσεις επέφεραν κρίση στο εσωτερικό της ΕΕ, κάνοντας τους πολίτες να θεωρούν τους εαυτούς τους αποκομμένους από τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η λιτότητα, η εμμένουσα ανεργία και η απουσία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για το μεταναστευτικό αποκάλυψαν το έλλειμμα στρατηγικής και αλληλεγγύης εντός της Ενωμένης Ευρώπης. Όμως οι θεμελιακές αρχές και το όραμα μιας Ένωσης προτύπου Δημοκρατίας, Ελευθερίας και Ευημερίας παραμένουν ακόμα ζωντανές.
“Καλλιεργείται υπεραισιόδοξη εικόνα για την έξοδο μας από την κρίση και το τέλος των δυσκολιών, η οποία δεν συνάδει με την πραγματικότητα”.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΟΚΕ, στην παρούσα φάση προέχει η αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας. Μίλησε με θερμά λόγια για τον Πρόεδρο της Κομισιόν κύριο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανταποκρινόμενος άμεσα στις προτάσεις της ΕΟΚΕ για ενίσχυση της κοινωνικής Ευρώπης, προώθησε ουσιαστικά τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, που επικυρώθηκε πρόσφατα στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ.
Για την κατάσταση που περιήλθε η χώρα την τελευταία επταετία, ανέφερε πως δεν είναι μόνον αποτέλεσμα των θεμελιακών προβλημάτων της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης, αλλά παράλληλα και αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η χώρα, απέχοντας πολύ από τους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέγραψαν τα κράτη μέλη τη δεκαετία του 90′, δεσμευόμενα μεταξύ άλλων για προσεκτική οικονομική πολιτική και μειωμένα ελλείμματα.
Ως μελανότερο σημείο των συνεπειών της κρίσης για την Ελλάδα για τον κύριο Ντάση είναι η φυγή στο εξωτερικό των νέων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και αυξημένα προσόντα, αφήνοντας τη χώρα χωρίς εκείνους που θα μπορούσαν να πρωταγωνιστήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και κατ’ επέκτασιν της κοινωνίας.
Ο κύριος Ντάσης τόνισε στον κύριο Νασιούλα πως ο φαύλος κύκλος της επταετούς οικονομικής κρίσης είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής μέτρων εγκληματικής λιτότητας, που αφανίζει την οικονομία και διογκώνει περαιτέρω το χρέος, μηδενίζοντας την ανταγωνιστικότητα. Η λύση θα έρθει μόνο μέσω της αμοιβαιότητας του χρέους των κρατών μελών, ώστε να πάψει το φαινόμενο οι ισχυρές οικονομίες να κερδοσκοπούν, αμφισβητούμενα βοηθώντας τις χώρες που βιώνουν οικονομική κρίσης εντός της ΕΕ.
Όσον αφορά στην καχυποψία των Ελλήνων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπενθύμισε για ακόμη μία φορά πως η χώρα μας έλαβε σημαντικά κονδύλια στήριξης, ωστόσο αλληλεγγύη δεν νοείται η άστοχη οικονομική βοήθεια. Η οικονομική στήριξη είναι χαμηλότοκος μεν, δανεισμός δε, ενώ η συγκρότηση μιας παραγωγικής πραγματικής οικονομίας, με στόχους ανάπτυξης, είναι ευθύνη της ελληνικής πολιτείας και των ηγετών της.
Κλείνοντας στη συνέντευξή του ο κύριος Ντάσης αναφέρθηκε στην κεντρώα ιδεολογία, τονίζοντας πως ακραίες πολιτικές προσεγγίσεις κυοφορούνται σε όλο το πολιτικό – ιδεολογικό φάσμα και πρέπει να απομονωθούν, προάγοντας τις αξίες της Δημοκρατίας μέσα από την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ιδέας και την τόνωση του υγιούς πατριωτισμού. Οι δύο έννοιες δεν είναι ασύμβατες, αλλά αντιθέτως ο συνδυασμός τους μπορεί να αποτελέσει την πιο ουσιαστική απάντηση στον εντεινόμενο ευρωσκεπτικισμό και στην ισχυροποίηση των λαϊκιστικών φωνών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
*Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη ΕΔΩ
Originally posted 2017-12-05 12:00:29.