
Τι και αν η κυρία Αχτσιόγλου κάνει λόγω για μείωση της ανεργίας, υπολογίζοντας προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και σεμινάρια στην επικαλούμενη μείωση, τα στοιχεία σοκάρουν. Σύμφωνα με την έρευνα «Συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στο Λεκανοπέδιο της Αττικής», που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής και έχει ως αντικείμενο την παρουσίαση όλου του φάσματος των προβλημάτων τόσο των εργαζομένων, όσο και των ανέργων στην Περιφέρεια αυτή, εμφανίζεται ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.
Συγκεκριμένα σε δείγμα 1.501 πολιτών που πήραν μέρος στην έρευνα – εκ των οποίων οι 1.001 είναι εργαζόμενοι και οι 500 άνεργοι – προέκυψαν στοιχεία αποκαρδιωτικά, όπως το ότι 6 στους 10 ανέργους παραμένουν χωρίς δουλειά για περισσότερο από δύο χρόνια. Το άξιο αναφοράς είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών (94,5%) είχαν προηγούμενη εργασία ενώ το 12% αυτών είχαν και δική τους επιχείρηση. Όσον αφορά στο είδος της απασχόλησης το 62,1% ψάχνει μια οποιαδήποτε απασχόληση και μόνο ένας στους τέσσερις δείχνει μίαν επιμονή στο να αναζητά συγκεκριμένη εργασία στο αντικείμενό του. Οι τρόποι που επιστρατεύουν για να βρουν δουλειά είναι κυρίως μέσω γνωριμιών και φιλικών σχέσεων.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους τώρα, προκύπτει ότι μόνο 3 στους 10 θα άλλαζαν τόπο διαμονής σε περίπτωση που έβρισκαν αλλού δουλειά και αυτό εξηγείται από τα υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης. Επίσης, το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα στην Αττική δουλεύει σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες και νέους. Ειδικά για τους νέους, αυτοί που έχουν μερική απασχόληση είναι το 41,5%.
Άλλο στοιχείο της έρευνας που καταδεικνύει ότι οδηγούμαστε σε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος είναι το γεγονός ότι στα χρόνια της κρίσης αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα παραβίασης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με εργαζομένους να μην έχουν πλήρη ασφάλιση. Βάσει της έρευνας, το 25% όσων προσλήφθηκαν την τελευταία τριετία στερείται πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης. Σχεδόν 4 στους 10 που εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης στερούνται της ασφάλισης που αντιστοιχεί στις ώρες εργασίας τους ή κάποιες φορές δεν έχουν καν ασφάλιση.Η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη έχει άμεση σχέση με την ηλικία. Συγκεκριμένα, ένας στους τέσσερις εργαζομένους κάτω των 35 ετών δεν έχει πλήρη ασφάλιση (το 16% εξ αυτών ασφαλίζεται για λιγότερες ώρες και το 9,3% εργάζεται ανασφάλιστο).
Από την πλευρά των μηνιαίων αποδοχών προκύπτει ότι ένας στους πέντε εργάζεται για μόλις 500 ευρώ (806 ευρώ καθαρές μηνιαίες αποδοχές). Όμως αν μιλάμε για νέους το ποσό πέφτει καθώς το 31,5% των νέων κάτω των 35 ετών αμείβεται με λιγότερα από 500 ευρώ. Όσον αφορά στην καθυστέρηση της μισθοδοσίας, προβλήματα στην καταβολή του μισθού αναφέρει το 40% των ερωτηθέντων.
Τέλος από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι ένας στους τρεις δουλεύει σε εργασία που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο των σπουδών του. Η κατάσταση στον εργασιακό τομέα δείχνει μόνο να χειροτερεύει και οι “λύσεις” που δίνει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από κενές υποσχέσεις.