Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, χιλιάδες οδηγοί δεν θα καταφέρουν να διατηρήσουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους, τόσο λόγω της συνολικά αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης, όσο και λόγω των ευρύτερων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Το κόστος των καυσίμων είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ ως ιδιαιτέρως ακριβά κρίνονται από τους οδηγούς τα αναλώσιμα και τα ανταλλακτικά αυτοκινήτου. Πολλά οχήματα κυκλοφορούν ανασφάλιστα και ακόμη περισσότερα με πλημμελή συντήρηση, μείγμα που καθιστά καταστροφική και πιθανή την εμπλοκή ενός τέτοιου οχήματος σε τροχαίο ατύχημα. Τα τέλη κυκλοφορίας δεν μειώθηκαν τόσο όσο αρχικά είχε δηλώσει η κυβέρνηση κι έτσι πολλοί είναι οι οδηγοί που ξεκίνησαν ήδη να καταθέτουν τις πινακίδες τους προκειμένου να αποφύγουν τέλη κυκλοφορίας και τεκμήρια.

Επειδή η τελευταία ημέρα του έτους είναι Κυριακή, η καταληκτική ημερομηνία για όσους θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους είναι η 29η Δεκεμβρίου. Οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν μαζί τους άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες, φωτοτυπία δήλωσης εισοδήματος, απόδειξη πληρωμής τελών κυκλοφορίας και υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.