Έχει περάσει πλέον περισσότερο από ένας μήνας από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που προκάλεσαν τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής και αναρωτιέται κανείς, εάν έχουν δρομολογηθεί με οποιονδήποτε τρόπο τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Οι κάτοικοι της Μάνδρας εν τω μεταξύ παραμένουν καθήμενοι επί της ίδιας ωρολογιακής, περιβαλλοντικής βόμβας, που αποτελούν οι μπαζωμένες κοίτες των ρεμάτων πάνω στις οποίες έχει αναπτυχθεί ο οικισμός και που σε συνδυασμό με την πολύ έντονη βροχόπτωση στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά 24 ανθρώπους. Την ίδια ώρα η χορηγία του επιδόματος στα κατεστραμμένα νοικοκυριά μπορεί εύκολα να παρομοιαστεί με τη χορήγηση παυσίπονου σε ασθενή, που πάσχει από θανατηφόρο ασθένεια.
Τα προβλήματα είναι γνωστά, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού όμως επιεικώς εγκληματική. Η πλήρης απουσία αντιπλημμυρικών έργων έχει προκαλέσει από το 1953 απολογισμό πολλών δεκάδων θανάτων, ενώ εάν δεν είναι άμεση η εκκίνηση των αναγκαίων έργων διευθέτησης των ρεμάτων, είναι απλά θέμα χρόνου το θλιβερό γεγονός, που ζήσαμε τον προηγούμενο μήνα να επαναληφθεί.
Όπως προέκυψε εχθές από το πόρισμα του κλιμακίου επιθεωρητών του γραφείου της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσια Διοίκησης, οι δασικές υπηρεσίες φαίνεται ότι παρεμπόδιζαν την υλοποίηση του έργου εκτροπής του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης με την προσήλωσή τους σε άνευ ουσίας τυπικά θέματα με απώτερη συνέπεια το έργο να μη δημοπρατηθεί εγκαίρως, ενώ σύμφωνα με τους επιθεωρητές, η ολοκλήρωσή του θα είχε προλάβει τη βιβλική καταστροφή, που εκτυλίχθηκε το ξημέρωμα της Τετάρτης στις 15 Νοεμβρίου.
Originally posted 2017-12-28 17:32:00.