Μια από τις καινούργιες πλατείες της Θεσσαλονίκης με μέριμνα της διοίκησης Γ. Μπουτάρη, είναι η πλατεία Μαβίλη, κατασκευής 2018 -2019. Η πλατεία βρίσκεται λίγο πάνω από τον Βαρδάρη, κοντά στον βυζαντινό ναο κόσμημα των Αγίων Αποστόλων, του 14ου αιώνα. Με κόστος 1.5 εκατομμύρια ευρώ, η πλατεία βιοκλιματικού, κατά τις προδιαγραφές της σχεδιασμού, είναι πλέον επισκέψιμη για να την χαίρονται, τόσο οι κάτοικοι της (μάλλον υποβαθμισμένης) περιοχής, όσο και οι λοιποί Θεσσαλονικείς.

Η δημοτική αρχή Γ. Μπουτάρη υιοθέτησε  την πρόταση των αρχιτεκτόνων Ασημίνας Χατζημανώλη, Αλεξάνδρας Μαραντίδου και Γιώργου-Πέτρου Λαζαρίδη, η οποία μάλιστα βραβεύτηκε στο πλαίσιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών “ΘεσσαλονίκηΧ4” το 2013! (Ant1news.Gr, 07.10.2018)

Το πάρκο και η περιοχή θα εμπλουτιστεί συνολικά με 68 δένδρα, 1134 θαμνώδη και 213 πολυετή ποώδη φυτά. Για τον φυσικό δροσισμό της κατά τους θερινούς μήνες τοποθετείται στο δυτικό τμήμα της σιντριβάνι από τρεις σειρές με πίδακες νερού. Για τον φωτισμό της περιοχής πλατείας Μαβίλη προτείνονται δύο τύποι φωτιστικών σωμάτων με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, ο ένας για τους δρόμους και ο άλλος για την πλατεία“, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, όπως μας ενημερώνει σε σχετικό άρθρο η εφημερίδα Voreia στις 14 Οκτωβριου 2018.

Παρακάτω κάποιες από τις σχετικές μακέτες του έργου, που προωθήθηκαν στον τύπο, προς ενημέρωση των Θεσσαλονικέων.

mavili3

plateia-mavili-thessaloniki

Μα, τί ομορφιά!!

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, περιβάλλοντος και καθαριότητας (πρώην ΠΑΣΟΚ, αλλά νυν πολιτευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ)  θ. Παππάς, σε συνέντευξη του στην δημοτική τηλεόραση στις 19.07.2019, εξήρε τα ωφέλη της ανάπλασης. Της υπεραξίας που αυτή θα προσέδιδε στην περιοχή αλλά και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων της.

Έτσι λοιπόν και εγώ αποφάσισα να επισκεφτώ αυτό το πάρκο βιοκλιματικής ανάπλασης και να γίνω κοινωνός της ανάλογης εμπειρίας. Των 68 δένδρων, 1134 θάμνων και 213 πολυετών φυτών, δαπάνης 1.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την επίσκεψη μου παρατήρησα την πινακίδα περιγραφής του έργου.

edf

Στην πινακίδα πράγματι αναφέρεται ότι πρόκειται για ανάπλαση με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, κόστους 1.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Και αυτή λοιπόν ειναι η εικόνα της πλατείας σήμερα, πολύ λίγο μετά την παράδοση της στους πολίτες της Θεσσαλονίκης:

edf

Ιδού! Το βραβευμένο καινούργιο πάρκο βιοκλιματικού σχεδιασμού, με τα 68 δεντρα, τους 1134 θάμνους και 213 φυτά, κόστους 1.5 εκατομμυρίων ευρώ, της διοίκησης Γ. Μπουτάρη. Το πάρκο που έδωσε υπεραξία στην περιοχή και αναβάθμισε την καθημερινότητα των κατοίκων.

ΠΡΙΝ

-τίτλο

ΜΕΤΑ (1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑ ΕΥΡΏ)

edf

Γουστάρετε υπεραξία;;;

Χαλάλι τα 1.5 εκατομμύρια ευρώ, δεν συμφωνείτε; (το γωνιακό καφε έκλεισε).

Εάν λοιπον θέλετε να βγάλετε βόλτα τα παιδάκια σας, τον σκύλο, τη γάτα, την μαϊμού ή την καρακάξα σας, σας συνιστώ το βιοκλιματικό πάρκο Μαβίλη, την πράσινη όαση της διοίκησης  Γ. Μπουτάρη, κοστους 1.5 εκατομμυριων ευρώ.

Όχι κυρίες και κύριοι, δεν είναι πρωταπριλιά. Αυτά είναι τα πεπραγμένα του Γ. Μπουτάρη.

Τι είπατε; Μπεεεεε;;;

Και εγώ αυτό λέω.

Κύριε πρώην ή νυν δήμαρχε παρακαλώ μεταβιβάσετε μου αντίγραφο του πλήρους κοστολογιου του έργου. Θέλω να εξετάσω πως ξοδεύτηκαν τα λεφτά των φορολογουμένων.

Ραντεβού στην πλατεία, Γ. Μπουτάρη…

Ο Πάνος Μαυρομάτης είναι Διδάκτωρ της Διατροφικής Μικροβιολογίας. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Lincoln και του Abertay Dundee διατροφική πολιτική και νομοθεσία, διατροφική μικροβιολογία και ασφάλεια. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Μέση Ανατολή. Διετέλεσε μέλος του Δικαστικού Συστήματος της Σκωτίας για τους ανήλικους παραβάτες και θέματα πρόνοιας.

 

 

Written by

Παναγιώτης ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ

Ο Πάνος Μαυρομάτης είναι Διδάκτωρ της Διατροφικής Μικροβιολογίας. Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Lincoln και του Abertay Dundee διατροφική πολιτική και νομοθεσία, διατροφική μικροβιολογία και ασφάλεια. Διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικών εταιρειών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Μέση Ανατολή. Διετέλεσε μέλος του Δικαστικού Συστήματος της Σκοτίας για τους ανήλικους παραβάτες και θέματα πρόνοιας.
Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη του Ιωάννη Νασιούλα "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" (www.thessaloniki.plus)