Τι σχέση έχει το Ανάκτορο της Λιβαδιάς στην Κριμαία και ο Λάμπρος Κατσώνης

Γράφει η Μαρία Σόνους-Αθανασιάδου

Πρόσφατα γύρισα από το ταξίδι μου στην Κριμαϊκή χερσόνησο, γνωστή στους ‘Έλληνες ως Ταυρική χερσόνησος είτε Ταυρίδα. Ο λόγος – κέρδισα το διαγωνισμό του Υπουργείου εσωτερικής πολίτικης και επικοινωνίας της Κριμαίας ο οποίος διακηρύχθηκε για κατοίκους της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι σήμερα διαμένουν στο εξωτερικό. Στο διαγωνισμό έλαβαν περίπου 600 άτομα από 65 χώρες και η Ελλάδα, την οποία εκπροσώπησα, πηρέ την πρώτη θέση. Ο κάθε συμμετέχων έπρεπε να απαντήσει σε 20 ερωτήσεις σχετικά με την ιστορία της Κριμαίας από την αρχαιότητα μέχρι τη σημερινή ιστορία της Δημοκρατίας της Κριμαίας, καθώς και να γράψει δοκίμιο με θέμα «Τι σημαίνει για εσάς η Κριμαία». Ως βραβείο ορίστηκε η 7-ήμερη παραμονή σ’ ένα από τα πολυτελή ξενοδοχεία της Νότιας ακτής της Κριμαίας συμπεριλαμβάνοντας 3 μέρες ξεναγήσεις με προσωπικό ξεναγό, συμμετέχοντας παράλληλα σε συνεντεύξεις Τύπου, στο ράδιο, στην τηλεόραση, κλπ.

Η παραμονή ήταν πολύ ευχάριστη, όχι μόνο επειδή άμεσα συνδεόταν με τον τόπο που πέρασαν τα νιάτα μου μαζί με τους γονείς μου και τον αδελφό μου, όπως και τα φοιτητικά μου χρόνια και τα πρώτα χρόνια της παντρεμένης ζωής μου, αλλά και επειδή η Κριμαία αποτελεί ένα μέρος που βαθιά συνδέεται με την Ελλάδα – από τα αρχαία χρόνια με τις περίφημές της αποικίες στα παράλια του Βορείου Ευξείνου Πόντου (Μαύρη θάλασσα), το Βυζάντιο και μέχρι και σήμερα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι χάρη στη συνεχή παρουσία του Ελληνικού πληθυσμού στην Ταυρική χερσόνησο και μετέπειτα στην Κριμαία, αυτός επίσημα θεωρείται ως αυτόχθονος πληθυσμός της Κριμαίας.

Σε μια από τις προαναφερόμενες ξεναγήσεις στα ανάκτορα της Νότιας ακτής της χερσονήσου, επισκεφτήκαμε το Ανάκτορο της Λιβαδιάς που βρίσκεται στα προάστια της Γιάλτας (σε απόσταση περίπου 3 χμ), το όποιο ήταν θερινό ανάκτορο της τελευταίας Ρωσικής αυτοκρατορικής οικογενείας.

Το  Ανάκτορο της Λιβαδιάς είναι πολύ γνωστό σε όλο τον κόσμο, επειδή το1945 πραγματοποιήθηκε σε αυτό η Διάσκεψη της Γιάλτας. Η σύνοδος αυτή θεωρείται μεγάλης σπουδαιότητας, κυρίως λόγω των θεμάτων που διαπραγματεύτηκαν οι «Τρεις Μεγάλοι», νικητές του Β΄ Παγκοσμίου: ο Ιωσήφ Στάλιν (ΕΣΣΔ), ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ (ΗΠΑ) και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ (Βρετανία) – σχετικά με την μεταπολεμική πολιτική που θα ακολουθούσαν οι χώρες που είχε καταλάβει η Ναζιστική Γερμανία, καθώς και  την τύχη των χωρών που είχαν συμμαχήσει με αυτήν. Εκτός από το παραπάνω κατά τη διάρκειά της Διάσκεψης το συγκεκριμένο ανάκτορο χρησιμοποιήθηκε και ως κατοικία του Αμερικανού Προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ.

Για μας, τους Έλληνες, ενδιαφέρον αποτελεί και ένα άλλο γεγονός: το ανάκτορο και ο παρακείμενος οικισμός ονομάζονται Λιβαδιά, γιατί κάποτε το κτήμα αυτό άνηκε στον Λάμπρο Κατσώνη (1752 – 1805)  – συνταγματάρχη του Ρωσικού Αυτοκρατορικού Στρατού (ή Ναυτικού), ιππότη του Ρωσικού Τάγματος του Αγίου Γεωργίου (4ης τάξεως) και ήρωα του κινήματος ανεξαρτησίας που υποκινήθηκε από τους Ρώσους εναντίον των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-1774).

Ο Λάμπρος Κατσώνης ονόμασε το κτήμα αυτό, που του δωρίθηκε από την Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, «Λιβαδιά» ως ανάμνηση της γενέτειράς του, της πόλης Λιβαδειάς στη Ρούμελη (Βοιωτία). Αξιοσημείωτο, ότι το κτήμα αποτελούνταν από 20 χιλιάδες ντεσιατίν (220 χιλιάδες στρέμματα) και εδώ το 1804 γεννήθηκε ο τρίτος γιος του Λαμπρού Κατσώνη, ο Αλέξανδρος.

Με την μαμά μου, Σόνους Βαλεντίνα, και τον αδελφό μου, Σόνους Ιβάν

Το κτήμα του Κατσώνη πέρασε αργότερα στην κατοχή της πολωνικής οικογένειας Ποτότσκι και στη συνέχεια, το 1861, έγινε θερινή κατοικία των Ρώσων Τσάρων.

Μια ακόμα έκπληξη για μας ήταν, ότι την ημέρα που επισκεφτήκαμε το Ανάκτορο της Λιβαδιάς, ο Πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας «Ταυρίδα» και βουλευτής της Δημοκρατίας της Κριμαίας Σόνους Ιβάν ήταν νωρίτερα εκεί για την τοποθέτηση της προτομής του  Λάμπρου Κατσώνη στο σχολείο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του οικισμού Λιβαδιάς.

Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που είδαμε την προτομή και φωτογραφηθήκαμε με αυτήν. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν αργότερα, στις 14 Μαΐου 2019.

 

Originally posted 2019-05-23 23:22:48.

About Μαρία ΣΟΝΟΥΣ

author
Η Μαρία Αθανασιάδου (ΣΟΝΟΥΣ) αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλους του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Γιάννη Νασιούλα και την παράταξη "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη". Η Μαρίνα Αθανασιάδου είναι πρώην αρχισυντάκτρια ρωσόγλωσσου περιοδικού πανελλαδικής εμβέλειας και ρωσόγλωσσου ιντερνέτ-πορταλ, είναι μεταφράστρια, δημοσιογράφος και διερμηνέας. Σήμερα, συνεργάζεται με την Ellinair (inflight magazine), καθώς και με τον ιστότοπο www.grekomania.ru.

Το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: