«Το βράδυ της Τρίτης ενημερωθήκαμε για δυο περιπτώσεις που παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο. Γνωρίζουμε από τις εκτεταμένες κλινικές δομικές ότι κάτι τέτοιο δεν είχε αναφερθεί αλλά πλέον με αυτές τις δυο περιπτώσεις είναι αναγκαίο να ενημερώσουμε όλους τους αρμόδιους που ασχολούνται με τον εμβολιασμό των ευάλωτων ομάδων που επιλέχθηκαν πρώτες». Τάδε έφη η Dr June Raine, επικεφαλής του Βρετανικού ΕΟΦ, αφότου δύο υγειονομικοί που έκαναν το “εμβόλιο” της Pfizer/Biontech την Τρίτη το παρουσίασαν αλλεργική αντίδραση.

Η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) έδωσε προληπτικές συμβουλές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας ότι όποιος είχε ιστορικό «σημαντικών» αλλεργικών αντιδράσεων σε φάρμακα, τρόφιμα ή εμβόλια δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο mRNA, που ήδη εξελίσσεται σε γιγάντια αποτυχία, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Ένας στους τρεις Έλληνες, αλλεργικός

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, ένας στους τρεις Έλληνες θα αναπτύξει κάποιου είδους αλλεργία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Κύριο αίτιο της αυξημένης εμφάνισης αλλεργιών είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση που «μεταλλάσσει» τη γύρη των φυτών και την καθιστά αλλεργιογόνο. Επιπλέον, ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής αποκλείει τον άνθρωπο από την επαφή του με μικρόβια σε μικρή ηλικία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να εκλαμβάνει ως εχθρό ακόμη και «αθώα» στοιχεία, όπως τη σκόνη και τη γύρη.

“Αλλεργία” σημαίνει διαφοροποιημένη αντίδραση και ουσιαστικά πρόκειται για την ακατάλληλη αντίδραση του αμυντικού μηχανισμού του σώματος σε ουσίες που είναι φυσιολογικά αβλαβείς και λανθασμένα γίνονται αντιληπτές ως επιβλαβείς από τον οργανισμό μας. Τα συμπτώματα της αλλεργίας δηλαδή προκαλούνται από την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία αβλαβή ουσία.

Στην Ελλάδα, λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρεως στην ατμόσφαιρα και άλλων αλλεργιογόνων κατά την άνοιξη, οι αλλεργίες είναι ιδιαίτερα συχνές κατά την εαρινή περίοδο.

Η επιβαρυμένη ατμόσφαιρα πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, καθιστά την υγειονομική πρόκληση των αλλεργιών έναν συστημικό κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Oι πιο συνηθισμένες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα και τα μάτια με κνησμό (αλλεργική επιπεφυκίτιδα), η κνίδωση και το αγγειοίδημα, το άσθμα, τα δερματικά εξανθήματα που προκαλούν κνησμό, οι τροφικές αλλεργίες, η αλλεργία στον νυγμό/τσίμπημα υμενοπτέρων (σφηκών και μελισσών), η αναφυλαξία.

Το αλλεργιογόνο PEG στο “εμβόλιο” της Pfizer

Ήδη τον Αύγουστο του 2020, η οργάνωση Children’s Health Defence είχε καλέσει την ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου να διερευνήσει την χρήση της ουσίας PEG (polyethylene glycol) που περιέχεται στο εμβόλιο mRNA ενάντια στην COVID-19 που λάνσαρε η Pfizer/Biontech και εγκρίθηκε από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αυτήν την εβδομάδα.

Πιστεύεται πως οι αλλεργικές αντιδράσεις που παρουσίασαν οι δύο από τους πρώτους εμβολιασθέντες στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται στην ουσία αυτή. Η δημόσια παραδοχή πως “δεν είχε αναφερθεί από την Pfizer/Biontech” σοκάρει.

Ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου, δύο διακεκριμένοι ιατροί κατέθεσαν Αίτημα Παύσης της διαδικασίας έγκρισης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ένας βασικός λόγος είναι ακριβώς η επισφάλεια του PEG σε σχέση με την αλλεργιογόνο δράση του.

Προφανώς οι εξελίξεις προλαβαίνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αξιολογεί τώρα τον φάκελο της Pfizer. Όχι όμως και την Ουγγαρία, που μόνη προνόησε να εξασφαλίσει το εμβόλιο SPUTNIK V των Ρώσων.

Πριν ακόμα φτάσουν οι Έλληνες γιατροί στις γειτονιές να λύσουν τον γρίφο αν πρέπει ή δεν πρέπει να συνταγογραφήσουν το σκεύασμα της Pfizer στους πελάτες τους, τα πράγματα θα έχουν ήδη πάρει τον δρόμο τους διεθνώς με… δοκιμαστικό σωλήνα το βιαστικό Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι εξελίξεις προλαβαίνουν τους βιαστικούς Βρετανούς, που επέλεξαν να εγκρίνουν Αδειοδότηση Χρήσης Εκτάκτου Ανάγκης για το από πολλούς αμφισβητούμενο σκεύασμα της Pfizer/Biontech.

Προλαβαίνουν εξευτελιστικά και τους πλασιέ στην Ελλάδα “του εμβολίου που δεν είναι εμβόλιο”. Τόσο σάλιο στα καλοταϊσμένα ΜΜΕ, κανάλια και site και τόσα εκατομμύρια από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως θα πάνε χαμένα…

Υποστηρίξτε μας με μια δωρεά

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.