Ο αγέρωχος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου φαίνεται να γύρισε άπραγος από το πρόσφατος ταξίδι του στις ΗΠΑ, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό εκ μέρους της Ελλάδας. Η διαφαινόμενη εμπλοκή στην πώληση νέων F-16V στην Τουρκία και την αναβάθμιση μεγάλου αριθμού υπαρχόντων τουρκικών F-16 οφείλεται σε μια «συναστρία» θετικών για την Ελλάδα εξελίξεων, όπως η κρίσιμη παρουσία του μεγάλου φιλέλληνα γερουσιαστή κ. Ρόμπερτ Μενέντεζ στην προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, η οποία πρέπει να εγκρίνει το τουρκικό αίτημα για να προχωρήσει η διαδικασία. Άλλοι παράγοντες, επίσης σημαντικοί, είναι η προεκλογική περίοδος την οποία διέρχεται η Τουρκία και η εκβιαστική άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, που έχει προκαλέσει την μήνιν της Δύσης.

Η οργή των ΗΠΑ για τον κ. Ερντογάν έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που ακούγονται, ίσως για πρώτη φορά, φωνές από ανθρώπους που επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις στην Αμερική υπέρ της αποβολής της Άγκυρας από την Ατλαντική Συμμαχία. Ενδεικτικές περιπτώσεις αποτελούν τα πρόσφατα άρθρα γνωστών αναλυτών και αξιωματούχων με βαρύνουσα γνώμη, όπως οι κ.κ. Μάικλ Ρούμπιν και Τζον Μπόλτον. Ο τελευταίος, μάλιστα, διετέλεσε στο παρελθόν Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Ο αμερικανικός και διεθνής τύπος βρίθουν απαξιωτικών αναφορών για την κυβέρνηση Ερντογάν και τις πολιτικές της, με το έγκριτο Βρετανικό περιοδικό «Economist» να έχει προβεί σε δημοσιεύσεις προειδοποιώντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει καλπονοθεία και ότι θα εγκαθιδρύσει δικτατορία.

Στην Σουηδία, πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες συλλαλητήρια κατά της Άγκυρας, με διαδηλωτές να απαγχονίζουν ομοίωμα του κ. Ερντογάν και να καίνε το Κοράνι έξω από την τουρκική πρεσβεία, χωρίς να αντιδρούν οι σουηδικές αρχές. Η στάση της Σουηδικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, μαζί με την άρνησή της να εκδώσει περί τα 150 άτομα που χαρακτηρίζονται από τις τουρκικές αρχές ως τρομοκράτες για να δικαστούν στην Τουρκία έχει δοκιμάσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις Στοκχόλμης-Άγκυρας.

Υπερκετιμημένη η Τουρκία από την Δύση

Ωστόσο, παρά την πρωτοφανή αποδοκιμασία προς τον Τούρκο ηγέτη, κάποιες πάγιες εσφαλμένες υπερεκτιμήσεις για την γεωπολιτική αξία της Τουρκίας εξακολουθούν να επηρεάζουν την κρίση της διπλωματικής και στρατιωτικής γραφειοκρατίας των χωρών της Δύσης. Έτσι εξηγείται και η υπερβολική, σε βαθμό σκανδαλισμού, ανοχή προς ένα κράτος-τραμπούκο όπως η Τουρκία, που υπονομεύει σταθερά την περιφερειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και καταπατά συστηματικά το διεθνές δίκαιο. Για παράδειγμα, κάποιοι κύκλοι της αμερικανικής γραφειοκρατίας στην Ουάσιγκτον εξακολουθούν να έχουν την αυταπάτη ότι η συντελούμενη αυτονόμηση της Τουρκίας από την Δύση θα ανακοπεί με την ήττα του κ. Ερντογάν στις κάλπες και την εκλογή ενός νέου προέδρου. Είτε αδυνατούν να αντιληφθούν, είτε εθελοτυφλούν μπροστά στο γεγονός ότι στα εθνικά θέματα, τα επιμέρους κόμματα της Τουρκίας είναι ενωμένα σαν γροθιά, με το ένα να υπερθεματίζει το άλλο όσον αφορά στην εμπρηστική ρητορική και τον φανατισμό του λαού.

Η εξήγηση που έδωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ για την δυνατότητα της Τουρκίας να προμηθευτεί F-16 από τις ΗΠΑ είναι ενδεικτική των ψευδαισθήσεων που υπάρχουν ακόμη για την Τουρκία, καθώς και την υποκριτική προθυμία της Δύσης να τηρηθούν δύο μέτρα και δύο σταθμά στις σχέσεις της με την Άγκυρα. Τι κι αν η Τουρκία αγόρασε εξελιγμένο ρωσικό οπλισμό (S-400) προ μερικών ετών, παραβιάζοντας τον αμερικανικό νόμο περί επιβολής κυρώσεων σε όσους αγοράζουν όπλα από χώρες που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν εχθρικές (CAATSA), μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία! Με λίγα λόγια, εάν η Άγκυρα δεν εμπόδιζε την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η ερμηνεία που έδωσε η Ουάσιγκτον για την εφαρμογή του νόμου CAATSA θα διευκόλυνε την Τουρκία να προμηθευτεί τα εν λόγω προηγμένα αεροσκάφη, ακυρώνοντας στην ουσία την οποιαδήποτε κύρωση.

Παράλληλα, κυκλοφορούν δημοσιεύματα αυτές τις μέρες περί ενδεχόμενης πώλησης πολεμικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon και φρεγατών Type 23 από την Μεγάλη Βρετανία προς την Τουρκία. Προφανώς, μπροστά στο κέρδος δεν υπολογίζεται η ενιαία στρατηγική και γενική τήρηση μιας θέσης για την προαγωγή των συμφερόντων της Ατλαντικής συμμαχίας. Υπό αυτή την έννοια, επιβραβεύεται το θράσος της Τουρκίας, διότι απλούστατα… βρίσκει η Άγκυρα και τα κάνει.

Ερντογάν και κεμαλιστές, δύο όψεις του ιδίου νομίσματος

Αυτό που δεν έχει καταλάβει ακόμη η Δύση ή μάλλον δεν θέλει να καταλάβει είναι ότι ο καιροσκοπισμός και η αφερεγγυότητα της Άγκυρας δεν είναι ίδιον του καθεστώτος Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα και των Κεμαλιστών, όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες και αναλυτές που άρχισαν σιγά-σιγά να συζητούν την ανάγκη αποβολής της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ επικαλούνται την άρνηση του κ. Ερντογάν να διευκολύνει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να διεξάγουν τις πολεμικές επιχειρήσεις τους κατά του Ιράκ το 2003 διαμέσου τουρκικού εδάφους και εσχάτως το βέτο που πρόβαλλε για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Ενδεχομένως, πιστεύουν ακόμη αφελώς ότι η αλλαγή κυβέρνησης θα επαναφέρει την Τουρκία στο «δυτικό μανδρί».

Φαίνεται, λοιπόν, ότι έχουν κοντή μνήμη και ξεχνούν τις παλαιότερες και βαρύτερες αμαρτίες της Άγκυρας. Εκτός από τις γενοκτονίες που πραγματοποίησε εναντίον των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, επέδειξε «επιτήδεια ουδετερότητα» στον Β΄ ΠΠ, όπως και τώρα στην σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας, ενεργώντας στην ουσία σαν άτυπος σύμμαχος της Ναζιστικής Γερμανίας. Η Τουρκία εξασφάλισε μεγάλα κέρδη από την πώληση πρώτων υλών στον Χίτλερ, που ήταν κρίσιμες για την συντήρηση του πολεμικής μηχανής του.

Μεταπολεμικά, τα πογκρόμ που εξαπέλυσε κατά των εναπομεινάντων Ρωμιών της Πόλης προκαλούν αποτροπιασμό. Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού έως σήμερα αποτελούν την ντροπή του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναδεικνύοντας την σταθερή υποκρισία των θεσμών αυτών.

Στον 21ο αιώνα, η Τουρκία καταγράφει νέα αρνητικά ρεκόρ σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξαιτίας του βρόμικου ρόλου που παίζει στην εξόντωση των Κούρδων, την ενίσχυση της διεθνούς ισλαμοφασιστικής τρομοκρατίας και τους σύγχρονους διωγμούς που εξαπολύονται κατά τους Χριστιανός στην Εγγύς και Μέση Ανατολή. Όσο θα υπάρχει ως ενιαίο κράτος, το μόνο βέβαιο είναι ότι θα εξακολουθεί να προσθέτει νέα εγκλήματα στο ποινικό μητρώο της.

Η Δύση να προετοιμαστεί για την μετατουρκική εποχή

Η περίοδος Ερντογάν έχει δρομολογήσει εξελίξεις που δεν θα μπορέσουν να συγκρατηθούν από τον όποιο διάδοχό του. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Τουρκία το γνωρίζουν αυτό και ενδεχομένως θα κοιτάξουν να εκμεταλλευτούν το ρεύμα κι εκείνες. Το αντιδυτικό συναίσθημα θα αυξάνεται όλο και περισσότερο, τροφοδοτούμενο από τον σωβινισμό που εξέθρεψε τόσο ο Κεμαλισμός, όσο και ο ισλαμοφασισμός, συνεπικουρούμενοι από τα χαϊδολογήματα της Δύσης. Εθνικιστές και ισλαμιστές δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν ιδεολογικά. Ο μόνος λόγος που καυγαδίζουν μεταξύ τους είναι για την νομή της εξουσίας.

Όσο αργεί να το αντιληφθεί η Δύση, τόσο περισσότερο θα θρέφει ένα φίδι στον κόρφο της. Το ίδιο ισχύει για την εγχώρια «ελίτ» στην Ελλάδα που βαυκαλίζεται νομίζοντας ότι η Τουρκία θα αλλάξει συμπεριφορά και στρατηγική μέσα από την συμμετοχή της στους θεσμούς της Δύσης. Σχεδόν 1000 χρόνια τώρα συνυπάρχει και συναστρέφεται ο Τουρκισμός με την Δύση, αλλά συμπεριφορά δεν αλλάζει.

Μονόδρομος πλέον είναι η απομόνωση της Τουρκίας από την Δύση και η σταδιακή αποσύνθεσή της, ώστε να απελευθερωθούν και οι διάφοροι λαοί που την αποτελούν και υποφέρουν υπό τον ζυγό του τουρκισμού. Μόνον έτσι θα μπορέσει να ησυχάσει η ευρύτερη περιοχή και να προαχθεί η πολυπόθητη ηειρήνη.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.