Τσιρκινίδης Ιβάν Σαββίδης Κόκκινο ποτάμι πρεμιέραΑπό την πρεμιέρα της σειράς του Open «Το Κόκκινο Ποτάμι» 

Καλησπέρα σας. Το αποψινό P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S. έχει καλεσμένο του μία άκρως γοητευτική προσωπικότητα που της αρέσει να είναι πίσω από τα φώτα. Ένα όμορφο απόγευμα του Δεκέμβρη λοιπόν συναντήθηκαν 4 ψυχές. Ο Χάρης, ο Τάσος, ο Δημήτρης και εγώ. Ήταν ένα πολύ παγερό και βροχερό απόγευμα στη Στρατιωτική Λέσχη Θεσσαλονίκης. Ένας μπον βιβέρ, ο Χάρης Τσιρκινίδης, Εγγλέζος στο ραντεβού του, ανεβαίνει τις σκάλες και μ’ ένα χαμόγελο πλατύ ξεκινάει τις αγκαλιές. Αφουγκράζομαι κάθε λεπτό και ζω τη στιγμή της στιγμής. Ανεβαίνουμε στον πρώτο όροφο. Αρχίζουν οι πρώτες αφιερώσεις. Στην Αγγλόφωνη έκδοση, αλλά και στην Ελληνική. Πόση τιμή, πόση χαρά να σου εμπιστεύονται αυτά τα βασανισμένα, μα πανάξια χέρια «πατρίδα» μέσα από ξεριζωμούς και προσφυγιά!

Τσιρκινίδης Παναγιώτης ΜανήςΜπροστά στη σημαία του Πόντου στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, ο Στρατηγός, Διπλωμάτης και Συγγραφέας Χάρης Τσιρκινίδης στη μέση και εμείς μαζί με τον ιδιαίτερα αγαπημένο Παναγιώτη Μανή -Διευθυντή του Open T.V. Βορείου Ελλάδος- να κρατάμε τεντωμένη τη σημαία και ταυτόγχρονα και την αλήθεια πίσω απ’ αυτή! Ευχαριστώ ιδαιτέρως τον Νίκο Γιαννουλίδη για αυτές τις στιγμές!

Σαγηνευτικά αφοπλιστικός ο κ. Χάρης Τσιρκινίδης μας πήρε μαζί του στα σπλάχνα από το δικό του Κόκκινο Ποτάμι και μας έβαλε στον παλμό του δεκάχρονου εκείνου αγοριού που άγνωρά του, μία από τις αποστολές του ήταν και να μας αφήσει ιερό κληροδότημα την αλήθεια του μύθου πίσω από τη γενοκτονία των Ποντίων. Μέσα από μία αληθινή ιστορία αγάπης, έρωτα, της  προσπάθειας εκπόρνευσης του Ελληνισμού, αλλά και του ασύλληπτα αλαζονικού διωγμού που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου.

Η μουσική επιλογή για απόψε, δε θα μπορούσε να είναι άλλη από την αγαπημένη όλων Ελεονώρα Ζουγανέλη. Ας την απολαύσουμε!

 

Λ.Κ:- Κ. Τσιρκινίδη, ένας μεγάλος επιχειρηματίας όπως είναι ο Ιβάν Σαββίδης  ήρθε και σας βρήκε από μόνος του για να σας προτείνει το κινηματογραφικό ριμέικ βασισμένο επάνω στο βιβλίο σας. Ποια ήταν η αντίδρασή σας, όταν σας πρότεινε ο κ. Ι.Σ. να χρηματοδοτήσει  την παραγωγή ώστε, να γυριστεί το Κόκκινο Ποτάμι των 171 ηθοποιών, των 1140 κομπάρσων με τα – 629 κοστούμια εποχής και γυρίσματα σε Ελλάδα και Ευρώπη; Πώς νιώσατε;

Χ.Τ.:- Ο Ιβάν Σαββίδης όντως και αυτός απόγονος του διωγμού, από τη Σάντα του Πόντου, από τα πιο μαρτυρικά μέρη της ιερής αυτής γης. Από εκεί έφυγαν οι δικοί του και εξαπλώθηκαν ως τη Γεωργία, τη Μόσχα και το Καζακστάν.

Δέχτηκα ένα τηλεφώνημα αρχικώς από το Δήμαρχο της Μενεμένης, το Λάζαρο Κυρίζογλου, και μου είπε ότι έχει μία εκδήλωση με το μεγάλο σκηνοθέτη την Ελληνικών σειρών τον Μανούσο Μανουσάκη. Ήθελε να με γνωρίσει, γιατί είχε σκοπό να γράψει για τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου. Αρχικώς είχε λεχθεί ότι θα χρηματοδοτούσε εξ’ ολοκλήρου ο ίδιος την παραγωγή, όμως κάποια στιγμή όταν συνειδητοποίησε το μέγεθος του έργου, αναζήτησε άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Σε εκείνη τη χρονική συγκυρία εμφανίστηκε η πρόταση από το σταθμό του OPEN και εμμέσως πλην σαφώς η επιχειρηματική πρόταση του ιδίου του Ιβάν Σαββίδη. Πριν από χρόνια, είχαμε συναντηθεί σε μία γιορτή για τη μνήμη των πεσόντων ηρώων του Πόντου, τότε είχε υπογράψει σε μία κόλλα λευκή το εξής:

Εγώ ο Ι.Σ. υπόσχομαι ότι θα χρηματοδοτήσω την κινηματογραφική σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι»! Αυτά για την ιστορία, του πως ξεκίνησε το αφήγημα πλέον, που ονομάζεται «Το Κόκκινο Ποτάμι».

Λ.Κ:- Πράγμα που, όπως είδαμε όλοι και τήρησε! Πέραν του πρωτόλειου υλικού που σας δόθηκε, κάνατε και τη δική σας έρευνα στα ιστορικά αρχεία; Ως μελετητής- ερευνητής αρκεστήκατε μόνο στις δικές σας πληροφορίες ή διασταυρώσατε κιόλας την ιστορική αλήθεια μέσα και από άλλες πηγές;

Χ.Τ.:- Πρώτα ξεκίνησα την έρευνά μου από τα διπλωματικά αρχεία και έπειτα έκανα πολυετείς και ενδελεχείς έρευνες στις στρατιωτικές βιβλιοθήκες της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ισπανίας, ως Ακόλουθος Άμυνας στις Πρεσβείες του Παρισιού, της Μαδρίτης και του Βελγίου που ήμουνα, είχα άμεση πρόσβαση. Είχα βέβαια και τις αφηγήσεις- μαρτυρίες του ίδιου μου του πατέρα, που δραπέτευσε από τα Τάγματα Εργασίας: αμελέ ταμπουρού.  Όλοι εκεί, ετιμουρούντο με αλαζονική σκληρότητα και εδέχοντο απάνθρωπα βασανιστήρια. Ήταν ένα κολαστήριο ψυχών. Ένας από τους δραπέτες ήταν και ο πατέρας μου. Πέρασε τη μισή Μ. Ασία και κατάφερε να ανέβει σε ένα πλοίο και έτσι ήρθε στην Καβάλα. Επομένως καταλαβαίνετε κυρία Kyropoulos, ότι έχω από παντού ακούσματα. Βάσει του ιστορικού γίγνεσθαι και των ιστορικών εγγράφων βασίστηκε όλη η έρευνα.

Λ.Κ:- Ένα έργο ζωής λοιπόν, που έχει μεταφραστεί στην Αγγλική, αλλά και στη Ρωσική γλώσσα.

Χ.Τ: Έχει μεταφραστεί με τα δικά μου έξοδα και στις δυο γλώσσες. Δε μπορώ να κάνω κάτι άλλο, γιατί εγώ έχω ως περιουσία μου 2 ράντζα. Ένα η γυναίκα μου κι ένα εγώ για να είμαι πιο ακριβής. Αν και αστειεύτηκα πριν, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και άκρως δαπανηρή η μετάφραση του έργου, όμως είναι ιερό καθήκον η μετάφραση του συγκεκριμένου έργου αν είναι δυνατόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, ως προς την εξάπλωση της Γενοκτονίας των Ποντίων . Πρέπει όλος ο κόσμος να γνωρίζει τα εγκλήματα και την ιστορική αλήθεια. Μέσω της Πολιτιστικής Διπλωματίας μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Θα μας αναγνωρίσουν και άλλοι λαοί.

Λ.Κ:- Τι είναι Γενοκτονία κατ’ εσάς;

 Χ.Τ:- Η Γενοκτονία είναι το πιο απεχθές έγκλημα. Αφαιρεί το δικαίωμα της ζωής για την ίδια τη ζωή.

Λ.Κ: Λίαν προσφάτως, η κυβέρνηση της Αμερικής έδωσε μία ηχηρή απάντηση στη γείτονα Τουρκία μετά από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Εσείς πώς νιώσατε;

Χ.Τ.:- Αισθάνθηκα πάρα πολύ δικαιωμένος, γιατί είναι από τον ίδιο δράστη. Ας μη λησμονούμε πόσα πολλά προσέφεραν οι Αρμένιοι στην Τουρκική Οικονομία και μάλιστα ήταν άξιο απορίας από αρκετούς Τούρκους πολιτικούς εκπροσώπους το μένος αυτό εναντίων των Αρμενίων. Κάποτε, κατά τη διάρκεια της Εθνοσυνέλευσης στην Τουρκική Βουλή, επενέβη Τούρκος Βουλευτής από την Τραπεζούντα και είπε το εξής:

«Τι έφταιγαν οι συμπατριώτες μας και υπέστησαν όλον αυτόν το διωγμό, ποιος κουβαλούσε τα προϊόντα και τα όπλα για εμάς και γιατί τους διώξαμε; Γιατί τους κατακρεουργήσαμε;» Ο Κεμάλ θύμωσε πάρα πολύ. Το βράδυ τον κάλεσε ο Τοπάλ Οσμάν – μεγάλος Σφαγέας του Πόντου- για να του εξηγήσει αυτή του τη στάση. Τον έπνιξε με τα ίδια του τα χέρια. Αυτό ξεσήκωσε μια αγανάκτηση και στους άλλους βουλευτές. Το αποτέλεσμα ήταν, ότι ο Μουσταφά Κεμάλ διέταξε ένα επίλεκτο Τμήμα της Άγκυρας να τον κρεμάσει στην κυριολεξία σε κεντρικό σημείο για 3 μέρες προς παραδειγματισμό! Πανσπερμία φόβου.

Λ.Κ:- Πώς βλέπετε τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις;

Χ.Τ:- Οι μεγάλοι «παίκτες» είναι η Αμερική, η Ρωσία, η Κίνα και βεβαίως η Ευρώπη, ο γίγαντας αυτός που είναι πιο ισχυρός, αλλά και υιοθετεί μία διασκορπισμένη πολιτική εθνικών απαιτήσεων και προσανατολισμών. Οι Γάλλοι δεν αφήνουν τη Γερμανία να αποκτήσει χημικά όπλα. Υπάρχει μία ρευστή βαρύτητα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Όλοι κάνουν τους προστάτες της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά στην ουσία εποφθαλμιούν για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα και σκοπούς.

Λ.Κ:- Πού πιστεύετε ότι θα προσανατολιστεί η Ελλάδα σε μία ενδεχόμενη σύγκρουση με την Τουρκία;

Χ.Τ.:- Δεν είχαμε ποτέ κάποια έξυπνη διπλωματία, αντιθέτως η Τουρκία αναπτύσσεται ραγδαία σε αυτόν τον τομέα όσο και ν’ αυθαιρετεί. Ελέγχει τις αντιδράσεις μας και συνεχίζει ακάθεκτη. Εμείς τι κάνουμε είναι το θέμα! Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενωμένοι!

Λ.Κ: Θέλω να μιλήσουμε και για το προσφυγικό- παράνομο μεταναστευτικό. Σαφέστατα και η κάθε αναφορά στην πρώτη κατηγορία απαιτεί και έχει την απόλυτη υποστήριξή μας ως κοινωνία και το αποδείξαμε ουκ ολίγες φορές στην πράξη. Όσον αναφορά την είσοδο, παραμονή και διαμονή αμφιβόλου προέλευσης ατόμων στη χώρα μας, κατά πόσο πιστεύετε ότι εγκυμονεί έναν ιδιαίτερα κίνδυνο για την ευταξία και την ισορροπία του συνόλου;

Χ.Τ:- Αυτή είναι μία βόμβα άνευ προηγουμένου για τα εθνικά μας συμφέροντα που δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της ακόμη, με την απάθεια της Ε.Ε. και την πολεμική τακτική της, γιατί ενώ όσοι πρόσφυγες ήθελαν τη Δύση και πήγαν προς σ’ αυτήν την κατεύθυνση, τους γυρίζουν πίσω. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουμε στρατόπεδα αμφιβόλου εθνικής προελεύσεως και αισθημάτων σε συνάρτηση με το Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό. Μέσα στους καταταλαιπωρημένους πρόσφυγες, μπορεί να έχουν υπεισέλθει φανατικά στελέχη όπως, οι τζιχαντιστές, λόγω της φτώχειας και της κακομοιριάς στο χώρο των πολεμικών επιχειρήσεων. Ότι βλέπουν στη Δύση, το βλέπουν με μίσος και εν δυνάμει ως εχθρό. Ένας άοπλος αιφνιδιασμός δε θα αργήσει να συμβεί.

Λ.Κ:- Το 2019 ήταν η χρονιά σας. Πραγματοποιήσατε όλα τα όνειρά σας. Η οικογένεια σας πώς αισθάνεται για όλη τη διαδρομή σας;

Χ.Τ:- Η γυναίκα μου δεν ήθελε να το κάνω. Αρχικώς αμφέβαλε αν θα καταφέρω κάτι σπουδαίο. Κοιμόμουν αργά… Καθυστερούσα στα ξένα διπλωματικά αρχεία… Είχα γίνει εξπέρ μαρμάρων. Δήλωνα όμως απών από την ήσυχη ζωή μας. Συνεπώς δεν το είδε με καλό μάτι το όλο εγχείρημά μου από την αρχή. Τώρα διαθέτει την οπτική της ουδετερότητας. Ήταν στο πλάι μου, αλλά με το δικό της τρόπο. Ως άνθρωπος, είμαι ιδιαίτερα πεισματάρης και ήθελα να συγκεντρώσω τεκμήρια υψηλού επιπέδου για τη δικαίωση της ιστορικής αλήθειας.

Λ.Κ:- Συνολικά έχετε γράψει 10 βιβλία ιστορικού περιεχομένου και έχετε ασχοληθεί, ενδελεχώς και με τον Μακεδονικό Αγώνα. Ποια η γνώμη σας για την περιβόητη Συμφωνία της Λίμνης και γιατί κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν τροποποιείται ούτε φυσικά ακυρώνεται;

 Χ.Τ:- Την περίμενα αργά η γρήγορα ότι θα ερχόταν, ο Πρώην Πρωθυπουργός το έθεσε πριν σιωπήσει πολιτικά. θα κανονίσουμε και θέματα συνόρων και με τους Αλβανούς. Παράγωγα ενός και του αυτού συστήματος. Όσο για τη Μακεδονία, απευθύνθηκα αρκετές φορές στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και κάνω έκκληση και πάλι. Ελάτε να ενημερωθείτε. Τα ιστορικά αρχεία και τεκμήρια είναι αδιάσειστα ντοκουμέντα. Οι Σκοπιανοί εκμεταλλεύονται τέτοιου τύπου επικοινωνιακές ευκαιρίες να μιλήσουν για τα Εθνικά τους ζητήματα και να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις που αφορούν την πολιτική θέση της χώρας τους σε καίρια θέματα.

 Λ.Κ:- Τι νομίζετε ότι έχουμε ξεχάσει ως λαός; Τι δεν κάναμε καλά;

Χ.Τ.:- Έχει πολλές μορφές  αυτού του είδους η επιλεκτική αμνησία. Ξεχάσαμε τις ρίζες μας. Οφείλουμε να θυμηθούμε ποιοι είμαστε, ώστε να επιστρέψουμε στα σταθερά σημεία της Ελληνικής μας ψυχής και σε όλα όσα πρεσβεύει αυτή. Είναι ώρες ευθύνης και χωρίς αυτή την ψυχή, αυτή την τροφό της παιδείας της ιστορίας μας, δε θα μπορέσουμε να πάμε βήμα παρακάτω, γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που είμαστε τώρα. Οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα, ώστε να εξυψωθεί λίγο το Ελληνικό φρόνημα… Η συμβολή του λόγου και της εικόνας, είναι μείζονος υψίστης σημασίας εις την Εθνική προσφορά!

Λ.Κ: – Ας επιστρέψουμε εις τα της οθόνης και πάλι. Είστε ευχαριστημένος με αυτό που βγήκε στο γυαλί;

Χ.Τ:-Το εισπράττω καθημερινά από το λαό. Με ενδιαφέρει αν ο κόσμος είτε λίγο ή είτε πολύ, ένιωσε, συνειδητοποίησε, συγκινήθηκε ή πόνεσε και κατάλαβε το μέγεθος εκείνης της καταστροφής. Και με χαρά μου διαπιστώνω, ότι η απάντηση είναι «ΝΑΙ». Οπλίζομαι με μια γνώση και μία θέληση παραπάνω να συνεχίσω να μάχομαι για τον τρόπο, τη μεγαλοψυχία και τη γενναιότητα που μεγάλωσαν και έδρασαν οι πρόγονοί μας. Η δικαίωση είναι εθνικά υψηλή. Σε όλους αυτούς τους αθώους και αφανείς ανθρώπους αξίζει να τους αποδίδουμε τα μέγιστα των τιμών!

Ευχαριστώ και τον Μανούσο Μανουσάκη που το γύρισε με απόλυτο σεβασμό στις ιστορικές καταγραφές του βιβλίου και φυσικά τον Ιβάν Σαββίδη που τήρησε το λόγο του. Είναι πρώτο σε τηλεθέαση και το κανάλι του εκτοξεύτηκε μέσα από τη σειρά!

Λ.Κ:- ‘Έρχεται ένας νέος συγγραφέας και ζητάει συμβουλές από σας. Τι του λέτε; Πώς τον καθοδηγείτε;

Χ.Τ.:- Το πρώτο που πρέπει να διαθέτει, είναι μία ευρεία αντίληψη. Με λίγα λόγια, να καταλαβαίνει το γενικό πλαίσιο για να μπορεί να επεξεργαστεί το ειδικό. Από τη συζήτηση καταλαβαίνω ότι τα παιδιά δεν έχουν το υπόβαθρο ώστε να κάνουν το διαχωρισμό και την αξιολόγηση του πλαισίου αυτού. Απαιτείται γνώση που στερούνται και φυσικά δίψα για την εξερεύνηση της ιστορικής αλήθειας. Σε θέματα που σχετίζονται άρρηκτα με την εθνική προσφορά, απαιτείται διπλάσια σοβαρότητα, μελέτη και έρευνα. Το δέλεαρ είναι πάντα εκεί να εξαγοράσει την προσωπική ηθική και σταματά όταν απειλείται η ζωή σου επειδή κάποιοι έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα από το υλικό που έχεις βρει κατά τη διάρκεια της έρευνας σου. Είναι σχεδόν πάντα δική σου η εκάστοτε επιλογή και φυσικά η ευθύνη αυτής. Το θέμα είναι το κίνητρο. Δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο από τη φλογερή αγάπη για την πατρίδα.

Λ.Κ:- Να κλείσουμε τη συνέντευξή μας Στρατηγέ Τσιρκινίδη με το επόμενο όραμά σας;

Χ.Τ:- Οράματα υπάρχουν πολλά για κάθε άτομο. Ένα όραμα ήταν να ξαναγεννιόμουν για να μπορέσω να προσφέρω, αλλά δε θα γίνει ποτέ! Επομένως, αρκούμαι να επικαλούνται το όνομα μου με αγάπη και αυτή την αγάπη να την εισπράττουν και τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου.

Πάνω απ’ όλα, το μεγαλύτερο όραμα είναι να δω την πατρίδα μου να αρχίζει να καλυτερεύει πολυεπίπεδα. Ας εστιάσουμε ιδιαίτερα στα εθνικά ζητήματα για την αναπτέρωση της ψυχικής αντοχής του ελληνισμού. Έτσι, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε πάρα πολλά στους εθνικούς υψηλούς επιχειρησιακούς μας στόχους.

Και κλείνουμε με το Πάρθεν η Ρωμανία.

Την αλήθεια μας

Lena Kyropoulos & Personality team