Ο κοινοβουλευτισμός μας χρειάζεται μια σοβαρή κεντρώα κομματική παράταξη, που να εκτείνεται από τις παρυφές του φιλελευθερισμού και να ενσωματώνει το χώρο ως και την ευρωπαϊκή αριστερά. Δεν είναι απλώς ζήτημα εναλλαγής των κομμάτων στην κυβέρνηση. Η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο σήμανε την ληξιαρχική πράξη για την φυσιογνωμία της πατρίδας μας όπως την γνωρίσαμε μεταπολεμικά. Στην εποχή που ανοίγεται μπροστά μας, η οικοδόμηση των κρατικών θεσμών με όρους υπευθυνότητας και μετριοπάθειας είναι ζωτικής σημασίας – αν θέλουμε να διατηρηθεί η κρατική μας οντότητα στα παρόντα σύνορα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι από τους λίγους πολιτικούς του Κέντρου που κατανόησε και αρθρώνει αυτόν τον εθνικό λόγο στην ιστορική του προοπτική. Αλλά δεν κυβέρνησε ως πρωθυπουργός μέχρι σήμερα για να θέσει τον οραματισμό του σε κίνηση. Ο Κώστας Σημίτης αντιλήφθηκε πως με τα τριτοκοσμικά ιδιώματα του ΠΑΣΟΚ, η χώρα δεν θα μπορούσε να ενσωματωθεί λειτουργικά και να αντέξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Όμως το ήθος του δεν βρέθηκε τρόπος να επιβληθεί στην κυβέρνησή του, που ευθέως μιλώντας συναγωνίστηκε την διακυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου στην διαφθορά και την διαπλοκή.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Νέο πολιτικό Κέντρο, χωρίς αυτοκριτική δεν θα μπορέσει να σταθεί. Οι λόγοι είναι πολλοί. Το Μνημόνιο του 2010 θα διαρκέσει για πολλές δεκαετίες, δεσμεύοντας προς ρευστοποίηση την κρατική και εθνική περιουσία και διατηρώντας το περιθώριο αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής μακριά από κάθε πολιτειακή λογική λαϊκής κυριαρχίας, εθνικής αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έχουμε ανάγκη ένα αυτοδύναμο κομματικό σχηματισμό του Κέντρου, ώστε να ενδυναμωθεί η χώρα ως ανεξάρτητο κράτος έναντι των δανειστών και των δημοσίων και ιδιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται πίσω από την ιδιότητα αυτή. Χωρίς την συναίνεσή του και την κεντρομώλο συμβολή του σε ατζέντα κυβερνητικής υπευθυνότητας, μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών θα αποκοπεί από το ισχύον πολίτευμα de facto.

Οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ έκαναν αδιόρθωτη ζημία στον τόπο και στις γενιές που έρχονται. Η συμβολή του νέου Κέντρου θα είναι να επουλώσει το μεγάλο αυτό τραύμα. Ο χρόνος για την ακεραιότητα της χώρας ήδη κυλάει αντίστροφα.

Originally posted 2017-11-12 12:30:19.