Η εικόνα του αποχαυνωμένου νεαρού χρήστη ηρωίνης που έχει καταρρεύσει σ ένα βρώμικο σκοτεινό δρομάκι είναι ξεπερασμένη.

Σήμερα, ο νεαρός τοξικομανής μπορεί να είναι 12 ετών, να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια και να απολαμβάνει την μουσική της γενιάς του. Μπορεί να φαίνεται έξυπνος, στιλάτος και να μην έχει τα συνηθισμένα σημάδια από την χρήση ηρωίνης, όπως τα σημάδια της βελόνας στο μπράτσο του.

Ο λόγος είναι ότι η ηρωίνη είναι διαθέσιμη σε πολλές μορφές οι οποίες είναι εύκολες στην χρήση και φθηνότερες. Σήμερα η ηρωίνη είναι μεγαλύτερος πειρασμός παρά ποτέ. Ανάμεσα στο 1995 και το 2002 ο αριθμός των εφήβων στην Αμερική από 12 έως 17 ετών που έκαναν χρήση ηρωίνης μια φορά στην ζωή τους αυξήθηκε κατά 300%.

Ένα νεαρό άτομο που μπορεί να σκεφτεί δύο φορές να βάλει την βελόνα στο μπράτσο του, μπορεί πιο εύκολα να καπνίσει η να “σνιφάρει” το ίδιο ναρκωτικό. Κάτι τέτοιο όμως είναι απατηλός καθ ησυχασμός και μπορεί να τον κάνει να σκεφτεί ότι αυτός ο τρόπος χρήσης ηρωίνης είναι λιγότερο επικίνδυνος. Η αλήθεια είναι ότι η ηρωίνη είναι σε όλες τις μορφές της επικίνδυνη και εθιστική.

Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους.

  • Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους
  • Για να ξεφύγουν η να χαλαρώσουν
  • Επειδή βαριόντουσαν
  • Επειδή τους έκανε να νιώσουν πιο ώριμοι
  • Για να κάνουν την επανάσταση τους
  • Για να πειραματιστούν

Νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση αλλά τελικά τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα. Οι επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών είναι πάντοτε χειρότερες από το πρόβλημα που προσπάθησε να λύσει με την χρήση. Η ηρωίνη είναι ένα ιδιαίτερα εθιστικό ναρκωτικό.

Μαζί με το πρόβλημα της ηρωίνης ήρθε και ακόμη ένα “μη εθιστικό” υποκατάστατο. Η μεθαδόνη. Παρασκευάστηκε το 1937 και έχει αποδειχθεί ότι είναι ακόμη πιο εθιστική από την ηρωίνη. Εκτιμάται ότι 9,2 εκατομμύρια στον κόσμο κάνουν χρήση ηρωίνης. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 25 χιλιάδες χρήστες. Το έντονο “φτιάξιμο” που επιζητά ο χρήστης διαρκεί μόνο για μερικά λεπτά. Με την συνεχή χρήση ο εξαρτημένος έχει ανάγκη από αυξανόμενες δόσεις ναρκωτικού έτσι ώστε να αισθάνεται απλώς “φυσιολογικά”

 

Originally posted 2018-01-09 15:01:02.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.