Έχουμε άλλη μια «θλιβερή» επέτειο (εκ των πολλών) σήμερα στην πολύπαθη (και τότε και τώρα) πατρίδα μας.

Ας πάρουμε τα ιστορικά γεγονότα, εκ της αποκαλουμένης αρχής.

Στις 23 Μαΐου 1941, ένα γερμανικό απόσπασμα προσπάθησε να καταλάβει, την Κάνδανο (χωριό, νότια των Χανίων) αλλά οι ντόπιοι με αυτοσχέδια όπλα κατόρθωσαν να τους απωθήσουν.

Την επομένη, οι Γερμανοί, επανήλθαν, με μεγαλυτέρας δυνάμεις και τελικώς, στις 25 Μαΐου, εισήλθαν εις το χωριό. Δια να σωθούν οι Κρήτες πολεμιστές, ανέβηκαν εις τα γύρω βουνά.

Απόψε στις 21:00 live με τον Αντώνη Παπαϊωάννου από το facebook της ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Μετά ολίγας ημέρας και συγκεριμένως την 3η Ιουνίου 1941, άνδρες ναζί, του 3ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών, με επικεφαλής τον υπολοχαγό, Χορστ Τρέμπες, έφθασαν εις το χωριό, δια να προβούν σε αντίποινα, για το θάνατο 25 γερμανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια των μαχών, δια την κατάληψην της Κανδάνου (23-25 Μαΐου).

Οι γερμανοί, ναζί αλεξιπτωτιστές, ήτο υπό τας διαταγάς του στρατηγού Κουρτ Στούντεντ, και την προηγουμένη ημέρα είχαν ξεκινήσει τα αντίποινα στην Κρήτη, εκτελώντας αμάχους στο χωριό Κοντομαρί Χανίων.

Αμέσως, κατά την άφιξή τους, οι Γερμανοί, άρχισαν να πυρπολούν τα σπίτια της Κανδάνου και μέσα σε λίγες μέρες την κατέσκαψαν.

Απόψε στις 21:00 live με τον Αντώνη Παπαϊωάννου από το facebook της ΑΡΙΣΤΕΙΑ

Οι Γερμανοί, εφόνευσαν όλους τους κατοίκους της Κανδάνου, περίπου 180 ανθρώπους και απαγόρευσαν με ποινή θανάτου, την επίσκεψη στο χώρο, καθώς και την ανοικοδόμηση του χωριού.

Η καταστροφή της Κανδάνου και η δολοφονία των αμάχων, αποτελεί ένα εκ των σοβαροτέρων εγκλημάτων πολέμου, που διέπραξαν οι Γερμανοί εις την Ελλάδα.

Κατά την ιταμή αποχώρησή τους, δια να δικαιολογήσουν, την αδικαιολόγητον πράξην των, ανήρτησαν πινακίδας εις τα ελληνικά και τα γερμανικά, στην κατεστραμμένη Κάνδανο, όπου αναγράφονταν τα εξής:

«Εδώ υπήρχε η Κάνδανος….».

Ντροπή, αίσχος και όνειδος. Κάποιοι πρέπει και την σήμερον να ντρέπονται, δια τα βδελυράς και εγκληματικάς πράξεις των προγόνων τους.

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου είναι δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και Αρχισυντάκτης της εφημερίδος ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Επιμελείται και παρουσιάζει τηλεοπτική εκπομπή (Δευτέρα-Παρασκευή), στις 21:00, μέσα από το facebook της ΑΡΙΣΤΕΙΑ.
Email επικοινωνίας nynkaiaei2013@gmail.com