Το εμβληματικό ανάκτορο του δήμου Καλαμαριάς ανοικοδομήθηκε την δεκαετία του 1950 ως κατοικία του τότε υπουργού Βορείου Ελλάδος. Το 1963 δόθηκε στην Ελληνική Βασιλική οικογένεια ως θερινή κατοικία, παρόλα αυτά χρησιμοποιήθηκε μόλις μία νύχτα καθώς ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος προτίμησε το ξενοδοχείο «Μεντιτερανέ» της παλιάς παραλίας.

Τις επόμενες δεκαετίες το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως κυβερνητική κατοικία και τιμήθηκε ιδιαιτέρως από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή τόσο  ως πρωθυπουργό όσο και ως  Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η τελευταία οικιστική του χρήση καταγράφηκε την περίοδο 2004-2006.

Η ανέγερση του οικοδομήματος, γνωστό και ως «Κυβερνείο» αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Χριστόπουλου. Πρόκειται για ένα ανάκτορο με αμιγώς νεοκλασικά χαρακτηριστικά στοιχεία. Το κτίριο περιλαμβάνει προπύλαιο και περιστύλιο διακοσμημένο με κίονες Ιωνικού ρυθμού. Τα δύο επίπεδα εμβαδού 1604 τ.μ. καταλήγουν σε τεράστιες βεράντες με θέα ολόκληρη την Θεσσαλονίκη.

Πραγματικά ο επισκέπτης μπορεί να ατενίσει από την μία το λιμάνι, τον Λευκό Πύργο και τα κάστρα, ενώ από την άλλη τις κορυφογραμμές των Πιερίων και τον Όλυμπο. Στο παραθαλάσσιο οικόπεδο έκτασης 15 στρεμμάτων υπάρχει επίσης εκκλησάκι, ελικοδρόμιο αλλά και ένα μικρό λιμανάκι ως έξοδος προς την θάλασσα.

Τα τελευταία χρόνια το «παλατάκι» χρησιμοποιείται περιστασιακά, και μόνο ο προαύλιος χώρος του, ως χώρος εκδηλώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την φθορά του κτιρίου με την εμφάνιση υγρασίας και μούχλας, αποκολλημένων σοβάδων και χρωμάτων. Ταυτόχρονα , αντικείμενα αξίας έχουν εξαφανιστεί ή εντοπιστεί όλως παραδόξως σε διάφορα άλλα μέρη. 

Originally posted 2019-11-04 15:30:36.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".