Η αντίστροφη μέτρηση προς τις εθνικές κάλπες θα φέρει αναπόφευκτα την χώρα ενώπιον ενός νέου εκβιασμού από το ευρωιερατείο, το οποίο έσπευσε καιροσκοπικά να θέσει θέμα εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας λόγω των προεκλογικών παροχών της απερχόμενης κυβέρνησης. Αναμφίβολα, η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα απασχολήσει την κοινή γνώμη μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, με το κάθε κόμμα να επιδιώκει να καλλιεργήσει το δικό του διήγημα και δίλημμα εν όψει των εκλογών.

Στην ουσία, βέβαια, από την στιγμή που το εκάστοτε κυβερνών κόμμα (αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση μετά το 2015) αποφάσισε να παραδοθεί άνευ όρων στις προσταγές της διεθνούς τοκογλυφίας και των τραπεζιτών που την εκπροσωπούν, όλα τα διηγήματα ακολουθούν μοιραία το ίδιο θλιβερό τρίπτυχο – υπερφορολόγηση, λιτότητα και έναν φαύλο κύκλο υποανάπτυξης. Κανένα μνημόνιο και καμία συνταγή εκ Βρυξελλών δεν πρόκειται να ανορθώσει την εγχώρια οικονομία, διότι αυτοί που τα σχεδιάζουν δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Από αυτήν την άποψη, η επιλογή μεταξύ των σημερινών ελλαδικών κομμάτων αφορά στο ποιο θα κάνει καλύτερη «διαχείριση» της τυραννικώ τω τρόπω επιβληθείσας οικονομικής πολιτικής. Το προνόμιο του σχεδιασμού της πολιτικής αυτής και του επανακαθορισμού των στόχων της δεν διεκδικείται από κανένα κόμμα.

03

Το πολιτιστικό έλειμμα αποτελεί χειρότερη απειλή από το οικονομικό χρέος

Έστω ότι η απερχόμενη βουλή συναίνεσε, όπως τις προηγούμενες, σε μνημόνια και πρωτοφανή μέτρα λιτότητας και οικονομικής αφαίμαξης του πληθυσμού. Πέρα από το οικονομικό έλλειμμα και δημοσιονομικό κενό που ενδεχομένως θα κληροδοτήσει η κυβέρνηση Τσίπρα στην αυριανή κυβέρνηση, υπάρχει και το κρισιμότερο θέμα του πολιτιστικού ελλείμματος. Ως την τελευταία στιγμή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπικουρούμενοι από τους συναδέλφους στους στο Ποτάμι, επιμένουν να θεσπίζουν νόμους που βάλλουν ευθέως κατά της μακραίωνης πολιτισμικής παρακαταθήκης της πατρίδας και στοχεύουν στην αποσύνθεση των εθνικών χαρακτηριστικών του Ελληνισμού.

Μετά από την προδοσία των Πρεσπών, τα δύο αυτά κόμματα-τερατογεννήματα μιας κρίσης ηθικής όσο και οικονομικής, συνέπραξαν στην υπερψήφιση του νέου ποινικού κώδικα. Το νομοσχέδιο αυτό κρίθηκε τόσο σημαντικό ώστε έπρεπε να ψηφιστεί κυριολεκτικά στο παραένα της διάλυσης της Βουλής, από μια συσχέτιση δυνάμεων που βρίσκεται σε φανερή δυσαρμονία με την βούληση του λαού. Αλλά το γεγονός αυτό από πότε αποτέλεσε τροχοπέδη για τους κατ’ επίφαση «δημοκράτες» της πολιτικής σκηνής;

Έργα και ημέρες της απερχόμενης Βουλής

Σαφή δείγματα πολιτιστικού εκφυλισμού είναι η άρση της προστασίας που παρείχε η πολιτεία εναντίον της δημόσιας κακόβουλης βλασφημίας κατά πάσης γνωστής θρησκείας και την περιύβριση νεκρών, όσο και την αρχικώς προτεινόμενη μετατροπή της ποινής για πράξη βιασμού σε πλημμέλημα, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στον χώρο της Παιδείας, η απερχόμενη Βουλή επέτρεψε την αφαίρεση σημαντικών μαθημάτων-σταθμών του ελληνικού πολιτισμού από την διδακτέα ύλη, όπως την κατάργηση του Επιταφίου του Περικλέους και της υποβάθμισης της Αντιγόνης του Σοφοκλέους, δύο εκ των σπουδαιοτέρων κειμένων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την πλήρη απαξίωση των Αρχαίων Ελληνικών, την αφαίρεση του Παύλου Μελά από το μάθημα της ιστορίας και άλλα πολλά…

Μαζί με όλα τα άλλα, η απερχόμενη Βουλή ανέχτηκε το ίδιο το υπουργείο εξωτερικών να δρα προπαγανδιστικά εναντίον της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Προ ημερών, η Αμερικανίδα βουλευτής κα Κάρολιν Μαλόνι προέβη σε φοβερή αποκάλυψη που εκθέτει την ελληνική διπλωματία, παραχωρώντας συνέντευξη στον δημοσιογράφο και διευθυντή του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού HellasFM κ. Δημήτρη Φιλιππίδη. Η κ. Μαλόνι δήλωσε μεταξύ άλλων: «Από την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον με πίεσαν και… με πιέζουν να μην λέω πως η Μακεδονία είναι Ελληνική»! …Η Μακεδονία είναι Ελληνική, οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν την Ελληνική ιστορία, τα Ελληνικά σύμβολα, οι αρχαιολόγοι πολύ απλά αποδεικνύουν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας»!

Δυστυχώς, το πολιτιστικό έλλειμμα – το οποίο κρίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο από το οικονομικό, διότι αφορά στην ανυπολόγιστη αξία των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών ενός λαού, της μοναδικότητας του και της σωτήριας κιβωτού μέσα από την οποία δύναται να ταξιδεύει, να επιζεί και να προσφέρει ανά τους αιώνες, παρά τις όποιες αντιξοότητες και προκλήσεις των εποχών – δεν το δημιουργεί αποκλειστικά ο ΣΥΡΙΖΑ ή αμαρτωλά δεκανίκια του, όπως το Ποτάμι. Το πράττει, μαζί με τα περισσότερα κόμματα, και η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, που αρνείται να διδαχθεί από τα λάθη της.

Θα διδαχθεί ο Μητσοτάκης από τα λάθη του Τσίπρα;

Ως το πλέον πρόσφατο παράδειγμα βλέπουμε την τοποθέτηση του καθηγητή κ. Δημήτρη Καιρίδη στα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές, παρά την αποδοκιμασία που του επιφυλάχθηκε στις ευρωκάλπες. Ο κ. Καιρίδης έχει αποτελέσει πέτρα του σκανδάλου σχετικά με τις απόψεις του για την Μακεδονία και την Ποντιακή Γενοκτονία, την ίδια ακριβώς στιγμή που μια μεγάλη πλειοψηφία Ελλήνων πολιτών ψάχνει να συσπειρωθεί εκλογικά γύρω από σχήματα που θα εκφράσουν την αγανάκτησή του με τις απαράδεκτες ενέργειες του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών εθνομηδενιστών την τελευταία πενταετία. Η εμμονή στην τοποθέτηση του κ. Καιρίδη έρχεται αμέσως μετά την συντριβή του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη για τον δήμο Θεσσαλονίκης κ. Ταχιάο, ο οποίος νικήθηκε κατά κράτος κυρίως λόγω της προβληματικής θέσης που υιοθέτησε γύρω από το Σκοπιανό.

Με τέτοιες κινήσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί την μοίρα του και δείχνει μια ασυνέπεια μεταξύ λόγου και πράξεων η οποία μπορεί να του στοιχήσει ακριβά στο μέλλον. Ας διδαχθεί από τα λάθη του απερχόμενου πρωθυπουργού, διότι συνήθως, τα πολιτιστικά ελλείμματα τιμωρούνται πολύ πιο σκληρά από τα οικονομικά.

 

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.