Στο μέσον της πιο πολυσύχναστης οδού της Κωνσταντινουπόλεως βρίσκεται το Σισμανόγλειο Μέγαρο. Το νεοκλασικό κτίριο με τα μπαρόκ χαρακτηριστικά φιλοξενείται στην άλλοτε μεγάλη οδό Πέραν, έναν πεζόδρομο στο πλέον κεντρικό σημείο της Πόλης. Η διάσημη αυτή οδός διασχίζεται καθημερινά από περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους αποτελώντας έτσι κέντρο της εμπορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου.

Στην καρδιά της οδού στον αριθμό 60, το Μέγαρο ως πραγματικό στολίδι κοσμεί τον χώρο, ανάμεσα σε γειτνιάζοντα κτίρια όμοιας αισθητικής και ιστορικής διαδρομής. Εκτός όμως της κομβικής του θέσης, που ομολογουμένως είναι μοναδική, ανάλογη είναι και η λειτουργία του με καθαρά πολιτιστικό προσανατολισμό. grecobooks-6

Το 1890 ο Ιωάννης Σισμάνογλου, έμπορος και τραπεζίτης, χρηματοδότησε την ανέγερση του Μεγάρου στο οποίο λειτούργησε και εξακολουθεί να λειτουργεί η Μεγάλη του Γένους Σχολή. Αργότερα, το 1939 παραχωρήθηκε στο ελληνικό κράτος με τον όρο να στεγάσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος. Ωστόσο το κτίριο παρέμεινε αναξιοποίητο μέχρι το 1957 λόγω πολιτικών και ιστορικών δυσχερειών. Το 2000 ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης του κτιρίου διάρκειας περίπου τριών ετών. Έκτοτε, το Μέγαρο χρησιμοποιείται ως το Πολιτιστικό Κέντρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος.

Στο εσωτερικό του Μεγάρου μεγάλο ενδιαφέρον έχει η Βιβλιοθήκη, στην οποία φυλάσσονται παλαιά βιβλία, κυρίως θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου, επιστολές, περιοδικά και σχολικά βιβλία. Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν συγγράμματα του 19ου αιώνα και αναφέρονται στην ιστορία και την τοπογραφία της Πόλης.

Η πολιτιστική δράση όμως του Μεγάρου δεν σταματάει εδώ. Η φιλοξενία εκθέσεων, κυρίως ζωγραφικής και φωτογραφίας, αποτελούν κάποιες ακόμα δραστηριότητες. Παράλληλα στις προσεγμένες και επιβλητικές αίθουσες του Σισμανογλείου Μεγάρου, παραδίδονται και μαθήματα ελληνικών. Το φιλόδοξο πρόγραμμα εκμάθησης λαμβάνει χώρα με τεράστια επιτυχία αφού οι αιτήσεις για εγγραφές ξεπέρασαν τις 370 τη στιγμή που το Μέγαρο μπορεί να δεχθεί μόλις 70.

Σήμερα, το κτίριο συγκεντρώνει καθημερινά δεκάδες επισκέπτες που αγαπούν την Ελλάδα και θέλουν να μάθουν τη γλώσσα μας, φιλότεχνους, αλλά και ερευνητές και επιστήμονες που επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη του. Το Σισμανόγλειο Μέγαρο είναι το κέντρο στο οποίο προβάλλεται ο ελληνικός πολιτισμός και όπου συναντώνται οι διάφορες πολιτιστικές και κοινωνικές εκφράσεις που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

Το Σισμανόγλειο Μέγαρο. Γράφει ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ. Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ.

Originally posted 2019-11-14 16:00:52.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".