Οι πρόσφατες πολιτικές περιπτύξεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη με τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Ζάεφ μπορεί να του κοστίσουν, ειδικά σε μια περίοδο όπου η ανησυχία για τα εθνικά θέματα και η δυσαρέσκεια από τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αυξάνονται ραγδαία. Μπορεί ο σημερινός πρωθυπουργός να «έκλεινε το μάτι» στην τότε κυβέρνηση Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών με την άρνηση του να δεσμευθεί ότι θα την τορπίλιζε μετά την διαφαινόμενη εκλογή του, όμως το κόμμα του καρπώθηκε την οργή των ψηφοφόρων που αισθάνθηκαν προδομένοι από τον επαίσχυντο τρόπο με τον οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε την μειοδοτική αυτή συμφωνία. Επιπλέον, διάφορα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης έλαβαν μέρος στα μεγάλα συλλαλητήρια που πραγματοποιήθηκαν υπέρ της Μακεδονίας και μίλησαν δημόσια για τους κινδύνους που απορρέουν από την συμφωνία αυτή.

Ήδη η Ελλάς εισπράττει τα επίχειρα από την άρση του βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και μάλιστα, καθ᾽ην στιγμή που τα Σκόπια δεν έχουν ακόμη συμμορφωθεί στις σχετικά λίγες υποχρεώσεις που ανέλαβαν με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έχοντας εξασφαλίσει τον γεωπολιτικό στόχο της αναχαίτησης της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια, το ΝΑΤΟ, δια του γενικού γραμματέα του κ. Στόλτενμπεργκ, προέβη σε ένα μεγαλοπρεπέστατο άδειασμα της Ελλάδος, μεροληπτώντας σκανδαλωδώς υπέρ της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ισχυρότερη η Ελλάς αν διέθετε το βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Μολονότι η συμπεριφορά του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, τώρα που ο «χρυσός» των Πρεσπών αποδείχθηκε «άνθρακας» για την κεφαλοποίηση της διπλωματικής ισχύος της Ελλάδος, ας αναρωτηθεί ο καθένας πόσο χρήσιμο εργαλείο θα αποδεικνύετο σήμερα το ελληνικό βέτο, όπου αναζητείται ένας μοχλός πίεσης για να χαλιναγωγηθεί ο νεοοθωμανικός ιμπεριαλισμός που απειλεί ανοικτά την Ελλάδα; Στην χειρότερη περίπτωση, τουλάχιστον θα απέφευγε η ελληνική κυβέρνηση να ρεζιλεύεται διεθνώς από τσιράκια σαν τον κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αναγκαζόταν να φέρεται πιο προσεκτικά για να επιτευχθεί η ένταξη των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία.

Για να χρυσώσει το χάπι η σημερινή κυβέρνηση, μάς υποσχέθηκε ότι θα παίξει «σκληρή άμυνα» κατά την διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στην ΕΕ, όπου θα επιχειρούσε να διορθώσει κάποια από τα κακώς κείμενα της Συμφωνίας των Πρεσπών, π.χ. τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνικότητας. Η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Ζάεφ στην Αθήνα ήλθε να διαψεύσει έστω και αυτό το σενάριο.

Ευτυχώς, η Βουλγαρία μοιάζει να διαθέτει περισσότερο πολιτικό θάρρος από την Ελλάδα και έχει δηλώσει την πρόθεσή της να εγείρει εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων, τόσο για το ζήτημα της κακώς λεγόμενης «μακεδονικής γλώσσας», όσο και για την ιδιοποίηση κάποιων προσώπων και συμβόλων της Βουλγαρικής ιστορίας. Φυσικά, εφόσον περάσουν οι απαιτήσεις της Βουλγαρίας, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι τα συμφωνηθέντα θα ικανοποιούν και τις παραδοσιακές ελληνικές θέσεις. Πλην όμως, επειδή η Ελλάς φαίνεται να έχει παραιτηθεί από την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της, το κενό θα συμπληρωθεί αναπόφευκτα από τους εταίρους της.

Στην επικίνδυνη ατραπό Τσίπρα-Κοτζιά ο σημερινός πρωθυπουργός

Όμως, η πιστή συνέχεια της πολιτικής Τσίπρα εκ μέρους του σημερινού πρωθυπουργού ενδέχεται να του στοιχίσει πολύ πιο ακριβά απ᾽ ότι φαντάζεται. Οι, σιωπηρές μέχρι στιγμής, αντιδράσεις υπολογίσιμου αριθμού των βουλευτών του κόμματός του οδήγησαν την κυβέρνησή στην πρώτη άτυπη κοινοβουλευτική της ήττα. Μπορεί να μην καταψηφίστηκε κάποιο νομοσχέδιο, αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ομολόγησε δια του αντιπροσώπου της και του προέδρου της Βουλής ότι μετατίθεται επ᾽ αόριστον η ψήφιση τριών νομοσχεδίων που αφορούν στην συνεργασία της Αθήνας με τα Σκόπια (συνεργασία των δύο χωρών για την προώθηση της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ, διμερής οικονομική συνεργασία και φύλαξη του εναερίου χώρου των Σκοπίων από την ελληνική πολεμική αεροπορία) φανερώνει την ύπαρξη εσωκομματικής αναστάτωσης και τον φόβο ότι θα υπάρξουν διαρροές. Διαφορετικά, για ποιόν λόγο να παγώσει η διαδικασία κύρωσης των εν λόγων συμφωνιών;

Για την ώρα, βέβαια, δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως το πολιτικό πρόσωπο εκείνο το οποίο θα συσπειρώσει την εσωκομματική αντιπολίτευση γύρω του. Πέρα από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μοιάζει να έχει ανοικτούς πολιτικούς λογαριασμούς με τον κ. Μητσοτάκη, ενδιαφέρον θα έχει εάν θα ξεπροβάλει κάποιο πρόσωπο από την νεώτερη γενιά των βουλευτών για να εκφράσει τις ανησυχίες γύρω από την κυβερνητική πολιτική για τα Σκόπια και άλλα εθνικά θέματα.

Άλλωστε, ας μην ξεχάσουμε ότι, παρά τις επιμέρους επιτυχίες των ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, η κυβέρνηση έχει ανεχθεί την παραβίαση της ΑΟΖ της από την Τουρκία όταν σεργιάνιζε στο Αιγαίο επί πολλές εβδομάδες το Ορούτς Ρέις, συνοδεία πολεμικών πλοίων, και ετοιμάζεται τώρα να μετάσχει σε διερευνητικό διάλογο (γράφε διαπραγματεύσεις) με την Τουρκία, χωρίς ακόμη να έχει επιτύχει καν την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της από την ΕΕ για την παραβατική συμπεριφορά της.

Εθνικά θέματα και τέλος πίστωσης χρόνου στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Όλα αυτά τα γεγονότα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πολιτικός χρόνος του κ. Μητσοτάκη μπορεί να αρχίσει να μετρά αντίστροφα, εάν δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις του κόμματός του και τις διαχρονικές ανησυχίες των Ελλήνων ψηφοφόρων.

Παράλληλα με τους όποιους εσωκομματικούς αναβρασμούς, προσφάτως οι Παμμακεδονικές Οργανώσεις ανά την υφήλιο εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον του πρωθυπουργού, εκφράζοντας την πλήρη απογοήτευσή τους, εμμένοντας στον αγώνα τους και καταγγέλλοντας πως εδώ και έναν χρόνο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να συναντηθεί μαζί τους, ενώ, απευθυνόμενοι προς τον ίδιο, χαρακτηριστικά τόνισαν ότι «εμφανιστήκατε φανατικότερος υποστηρικτής της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τον ίδιο τον Τσίπρα, ο οποίος έφθασε στο σημείο να σας χαρακτηρίσει, περιπαικτικά, “Βορειομακεδονομάχο”».

Η ιστορία, η οποία διαθέτει ένα περίεργο ειρωνικό χιούμορ, ήδη μετρά έναν Μητσοτάκη που έχασε πρόωρα την πρωθυπουργία εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε απέναντι στα Σκόπια. Απ᾽ ότι φαίνεται, το κεφάλαιο Σκόπια, το οποίο μοιάζει να επηρεάζει και να καθορίζει και τα υπόλοιπα εθνικά θέματα, δεν έχει κλείσει ακόμη.

Written by

Χριστόφορος ΤΡΙΠΟΥΛΑΣ

Ο Χριστόφορος Τριπουλάς είναι πανεπιστημιακός και διδάσκει μαθήματα ρητορικής και διαπροσωπικής επικοινωνίας. Ασχολείται με την μετάφραση και την επιφυλλιδογραφία και είναι συντάκτης στην εφημερίδα Αριστεία.