Αν ο Βασιλεύς του ΌΧΙ, Γεώργιος ο Β’ ήθελε να αφήσει την Ελλάδα να γίνει επαρχία των Ιταλών ή των Αλβανών, το 1936 θα είχε διορίσει κάποιον άνθρωπο σαν τον κύριο Τσίπρα. Πάντως όχι τον Ιωάννη Μεταξά.

king george II

Η νύχτα της 28ης Οκτωβρίου 1940 και όσα διαδραματίστηκαν στην οικία του “Μπαρμπα Γιάννη” στην Κηφισιά, δεν θα είχαν συμβεί ποτέ. Ποτέ δεν θα είχε επισκεφτεί τον μεγάλο Έλληνα ηγέτη ο Ιταλός Πρεσβευτής Εμμανουέλε Γκράτσι. Ποτέ δεν θα είχαν προετοιμάσει η υπηρεσίες του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών Τσιάνο το ιταμό τελεσίγραφο. Ποτέ δεν θα χρειαζόταν να γράψει τα παρακάτω απομνημονεύματα ο ειλικρινής Ιταλός Πρεσβευτής:

“Μόλις καθίσαμε του είπα ότι η Κυβέρνηση μου είχε αναθέσει να του κάμω μια άκρως επείγουσα ανακοίνωση και χωρίς άλλα λόγια του έδωσα το κείμενο. Ο Μεταξάς άρχισε να διαβάζει. Τα χέρια του κρατούσαν το χαρτί έτρεμαν ελαφρά και μέσα από τα γυαλιά του έβλεπα τα μάτια να βουρκώνουν, όπως συνήθιζε όταν ήταν συγκινημένος. Όταν τελείωσε την ανάγνωση, με κοίταξε κατά πρόσωπο και μου είπε με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή:

“Allors c’ est la guerre” (Επομένως έχουμε πόλεμο). Του απήντησα ότι δεν ήταν καθόλου έτσι κατ’ ανάγκην, και ότι μάλιστα η Ιταλική Κυβέρνηση ήλπιζε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα εδέχετο τα αιτήματά της και θα άφηνε να περάσουν ελεύθερα τα ιταλικά στρατεύματα, τα οποία θα άρχιζαν τις μετακινήσεις τους την 6η πρωινή”.

ioannis metaxas efimerida aristeia

Ποτέ οι φτωχοί Έλληνες δεν θα δαπανούσαν κοντά 100 δισεκατομμύρια ευρώ σε σημερινές τιμές για να σηκώσουν κρυφά και αποτελεσματικά τα φοβερά οχυρά οχυρά της Γραμμής Μεταξά.

grammi metaxa 2

Ποτέ ο Πρωθυπουργός του ΌΧΙ δεν θα έφερνε στο Υπουργικό Συμβούλιο το Βασιλικό Διάταγμα του ΠΟΛΕΜΟΥ. Ποτέ δεν θα το τράβαγε προς το μέρος του και δεν θα ανέκραζε: “Πρώτος εγώ”! Ποτέ δεν θα έβαζε την υπογραφή του, συντετριμμένος, κάνοντας τον Σταυρό του και λέγοντας: “Ο Θεός σώζοι την Ελλάδα”!

Ποτέ μισό εκατομμύριο νέοι και μεγαλύτεροι δεν θα έτρεχαν στα βουνά της Αλβανίας για να σκοτωθούν με το όπλο στο χέρι – και την σφαίρα στην καρδιά, από μπροστά και όχι από την πλάτη…

Ποτέ δεν θα έμπηγαν “το στιλέτον” στα πλευρά της Ελλάδος οι δικοί της, οι Έλληνες…

28η Οκτωβρίου 1940 – 17η Ιουνίου 2018. Θεέ μου, τί λύπη και τί ντροπή…

-Καμμένος

grecobooks

Originally posted 2018-06-18 10:55:05.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη", Δημοτικός Σύμβουλος και Υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Θεσσαλονίκης.