Το σχήμα παράγει νεκρή μορφή. Η γλυπτική προσεγγίζει την μορφή από έξω προς τα μέσα. Σχεδιάζοντας ένα χώρο από μέσα προς τα έξω, δημιουργείται ποικιλία σχημάτων και μορφών. Η ενέργεια φέρνει ζωή.

Κάθε δραστηριότητα απαιτεί διαφορετική διάθεση, οπότε και διαφορετικό σχήμα για το χώρο που τη φιλοξενεί. Κάποια σχήματα υποδέχονται, απομονώνουν, δημιουργούν ένταση, χαλάρωση ή επιβάλλονται. Οι διασταυρώσεις των ροών στους χώρους αεροδρομίων προκαλούν μόνο στρες.

Εκτός των αισθητικών – ψυχολογικών επιδράσεων, το σχήμα καθορίζει τον τρόπο που επικοινωνούμε με τα πράγματα. Ορίζει έως ένα βαθμό τις ανθρώπινες σχέσεις.grecobooks

Ένα τετράγωνο τραπέζι έξι καθισμάτων θα διαχωρίσει τις συζητήσεις. Ένα κυκλικό θα φέρει σε διάλογο ακόμη και άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους. Ο κύκλος έχει ένα κέντρο.

Το επίμηκες πολυθέσιο τραπέζι παροτρύνει τον κόσμο να έρθει πιο κοντά. Τοποθετείται σε αναψυκτήρια πανεπιστημίων και σε café – bar. Ο νιπτήρας στο διάδρομο γίνεται σημείο συνάντησης από ταπεινός υπηρέτης.

Η έλλειψη με τα δύο κέντρα της δηλώνει ισότητα. Μεγάλα οβάλ τραπέζια χρησιμοποιούνται σε συναντήσεις πολιτικών αρχηγών. Αντίθετα το τραπέζιο τονίζει την ιεραρχία ως προς τη μικρή του βάση.

Το τετράγωνο αποκαλύπτει τις αναλογίες και οργανώνει το χάος. Τα κάθετα στοιχεία μιας βιβλιοθήκης απαλείφουν οποιαδήποτε σύγχυση. Από την άλλη ένας κόσμος γεμάτος τετράγωνα είναι θάνατος ψυχής.

Originally posted 2018-07-08 09:55:16.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".