tesla autopilot accident

Η Tesla αντιμετωπίζει πίεση από ομοσπονδιακούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, μετά από ένα ακόμα θανατηφόρο ατύχημα με το Autopilot. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (NTSB) διαπίστωσε πρόσφατα ότι η ημι-αυτόνομη λειτουργία οδήγησης της Tesla φταίει εν μέρει σε ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα του 2018, προσθέτοντας ένα ακόμη ατύχημα στο ήδη ανησυχητικό ρεκόρ της. Αυτό που είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η Tesla δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών.

Το ότι το Autopilot της Tesla έχει εμπλακεί σε μια σύγκρουση δεν είναι καινούργιο. Στην πραγματικότητα, μετά από αυτήν την έρευνα, ο πρόεδρος του NTSB Robert Sumwalt επεσήμανε ότι το 2017 η υπηρεσία του κάλεσε την Tesla και πέντε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες να περιορίσουν τις δυνατότητες αυτο-οδήγησης και να οικοδομήσουν καλύτερη τεχνολογία για την παρακολούθηση των οδηγών σε ημιαυτόνομα αυτοκίνητα. Η Tesla είναι η μόνη εταιρεία που δεν έχει ανταποκριθεί επίσημα σε αυτές τις συστάσεις, αν και ξεκίνησε να προειδοποιεί τους οδηγούς πιο γρήγορα όταν παίρνουν τα χέρια τους από το τιμόνι.

Φαίνεται όμως ότι η εταιρεία δεν είναι πρόθυμη να αντιμετωπίσει τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας αυτο-οδήγησης – ή να διασφαλίσει ότι οι οδηγοί της κατανοούν σωστά τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η λειτουργία Autopilot. Τα ευρήματα του NTSB χρησιμεύουν ως μια έντονη υπενθύμιση ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στη ρύθμιση αυτών των τεχνολογιών και επιπλέον, η προσέγγιση της ελαφριάς αφής δεν φαίνεται να λειτουργεί.

“Προτρέπουμε την Tesla να συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της τεχνολογίας Autopilot και το NHTSA να εκπληρώσει την εποπτική του ευθύνη να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα όταν είναι απαραίτητο”, δήλωσε ο Sumwalt σε δημοσιογράφους. “Ήρθε η ώρα να σταματήσετε να επιτρέπετε στους οδηγούς σε οποιοδήποτε μερικώς αυτοματοποιημένο όχημα να προσποιούνται ότι έχουν αυτοκίνητα χωρίς οδηγό.”

Το ιστορικό: Πριν από δύο χρόνια, ένα μοντέλο X του 2017 που είχε τη λειτουργία Autopilot κινούνταν σε εθνική οδό στο Mountain View της Καλιφόρνια, όταν χτύπησε ένα τσιμεντένιο φράγμα με ταχύτητα πάνω από 70 μίλια την ώρα. Η συντριβή ήταν τελικά θανατηφόρα για τον οδηγό, ο οποίος πέθανε από τραυματισμούς που σχετίζονται με αμβλύ τραύμα δύναμης.

Μετά από έρευνα διάρκειας ενός μηνός, η υπηρεσία εντόπισε επτά θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με το ατύχημα, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στο σύστημα αποφυγής συντριβής της Tesla και της απόσπασης της προσοχής του οδηγού. Μεταξύ αυτών, φαίνεται ότι ο οδηγός έπαιζε ένα παιχνίδι σε ένα iPhone που παρέχεται από τον εργοδότη του, την Apple, και ότι δεν το πρόσεξε όταν το Autopilot οδήγησε το ηλεκτρικό όχημα εκτός δρόμου.

«Το σύστημα Tesla Autopilot δεν παρείχε αποτελεσματικά μέσα παρακολούθησης του επιπέδου εμπλοκής του οδηγού με το καθήκον οδήγησης και ο χρόνος ειδοποιήσεων και προειδοποιήσεων ήταν ανεπαρκής για να προκαλέσει την απόκριση του οδηγού για να αποτρέψει το ατύχημα ή να μετριάσει τη σοβαρότητά του», αναφέρει η έκθεση. “Η Tesla πρέπει να αναπτύξει εφαρμογές που να αισθάνονται πιο αποτελεσματικά το επίπεδο εμπλοκής του οδηγού και να ειδοποιούν τους οδηγούς που δεν έχουν δεσμευτεί.”

Το διοικητικό συμβούλιο διαπίστωσε επίσης ότι η Tesla χρειαζόταν ένα καλύτερο σύστημα για την αποφυγή συγκρούσεων. Όπως πολλά ημιαυτόνομα συστήματα οδήγησης, το Tesla’s Autopilot μπορεί να εντοπίσει και να ανταποκριθεί μόνο σε καταστάσεις με τις οποίες έχει προγραμματιστεί και εκπαιδευτεί να αντιμετωπίσει. Σε αυτήν την περίπτωση, το λογισμικό Tesla Model X δεν εντόπισε ποτέ εξασθενητή σύγκρουσης – ένα εμπόδιο που προορίζεται να μειώσει τη ζημιά από κρούση που είχε υποστεί ζημιά και δεν χρησιμοποιήθηκε τη στιγμή της σύγκρουσης – προκαλώντας την επιτάχυνση του αυτοκινήτου.

Τι συμβαίνει τώρα; Η Tesla ισχυρίστηκε ότι τα αυτοκίνητά της είναι ασφαλέστερα από τα μέσα οχήματα, αλλά αυτά τα ατυχήματα συνεχίζουν να συμβαίνουν και τα θανατηφόρα ατυχήματα που αφορούν το Autopilot φαίνεται να συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Εν τω μεταξύ, οι Αναφορές καταναλωτών συνέχισαν να βρίσκουν προβλήματα με οχήματα με αυτές τις αυτόνομες ικανότητες. Πέρυσι, ο οργανισμός ανέφερε ότι η δυνατότητα πλοήγησης του Autopilot ενδέχεται να υστερεί «πολύ πίσω από τις ικανότητες ενός ανθρώπινου οδηγού».

Οι ερευνητές ασφαλείας έχουν επίσης πει ότι δεν θα χρειαστούν πάρα πολλά για να ξεγελάσουν αυτά τα οχήματα. Οι ερευνητές έχουν δείξει πώς η τοποθέτηση αυτοκόλλητων στο δρόμο θα μπορούσε να πείσει ένα Tesla σε επικίνδυνα εναλλαγή λωρίδων ενώ το σύστημα Autopilot ήταν ενεργοποιημένο. Και την περασμένη εβδομάδα, η εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών McAfee δημοσίευσε ευρήματα ότι ένα Tesla που χρησιμοποιεί τη έξυπνη λειτουργία cruise control θα μπορούσε να παραπλανηθεί σε ταχύτητα με την τοποθέτηση μιας μικρής λωρίδας ηλεκτρικής ταινίας σε σημάδια ορίου ταχύτητας.

Αδυναμίες όπως αυτές είναι καμπανάκι για τους οδηγούς ώστε να δώσουν προσοχή. Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, το NTSB ζήτησε από εταιρείες αυτοκινήτων που εφαρμόζουν αυτά τα αυτόνομα συστήματα όπως το Autopilot να δημιουργήσουν καλύτερους μηχανισμούς για την παρακολούθηση των οδηγών ενώ αυτά τα εργαλεία είναι ενεργοποιημένα, εν μέρει για να τους ειδοποιήσουν όταν πρέπει να πάρουν τον έλεγχο του οχήματος. Η Tesla είναι η μόνη εταιρεία αυτοκινήτων εκ των έξι που δεν έχει απαντήσει επίσημα στην ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Εν τω μεταξύ, έρευνα από το Insurance Institute for Highway Safety, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζεται από εταιρείες ασφάλισης αυτοκινήτων, διαπίστωσε ότι οι οδηγοί μπορούν να παρανοήσουν τις αυτόνομες δυνατότητες των οχημάτων τους, συμπεριλαμβανομένου του Autopilot της Tesla.

Και η Tesla είναι γνωστή για την υπερεκτίμηση των ικανοτήτων των οχημάτων της. Ενεργοποίηση και απενεργοποίηση τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία περιέγραψε τα αυτοκίνητά της ως “πλήρεις δυνατότητες αυτο-οδήγησης” ή έχει διαφημίσει ότι τα οχήματα διαθέτουν “πλήρες σύστημα αυτο-οδήγησης”, παρά την ανάγκη οι οδηγοί να παραμένουν δεσμευμένοι ενώ βρίσκονται στο δρόμο. Όποτε η κριτική πάνω σε αυτό το είδος της γλώσσας μάρκετινγκ φτάνει σε ένα κρίσιμο σημείο, ωστόσο, η Tesla να αφαιρέσει τη διατύπωση. Ο ιστότοπος της Tesla παρουσιάζει επί του παρόντος μια συγκεχυμένη εικόνα των δυνατοτήτων του αυτοκινήτου:

tesla screenshot

Ένα Tesla που χρησιμοποιεί τη δυνατότητα Autopilot δεν είναι καν κοντά σε ένα πλήρως αυτόνομο αυτοκίνητο. Τα ζητήματα που εμφανίστηκαν γύρω από το Autopilot προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με τα νέα θέματα ασφάλειας που θα μπορούσαν να εισαγάγουν τα αυτοκινούμενα οχήματα. Το πιο σημαντικό, αυτά τα ζητήματα έχουν ενισχύσει τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών να δοκιμάσουν αυτήν την τεχνολογία πιο αυστηρά – και να καταστήσουν υπεύθυνα τους κατασκευαστές αυτοκινήτων όταν χτίζουν επικίνδυνη τεχνολογία.

Το αν αυτό θα συμβεί ή όχι είναι ασαφές. Στην πραγματικότητα, η διοίκηση του Trump ενθάρρυνε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να μην «παρακωλύουν άσκοπα» την καινοτομία στην τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και, νωρίτερα φέτος στο Consumer Electronics Show (CES) στο Λας Βέγκας, ανακοίνωσε η υπουργός Μεταφορών Elaine Chao νέους κανόνες που προορίζονται να τυποποιήσουν και να προωθήσουν την ανάπτυξη αυτοκινούμενων αυτοκινήτων. Αυτοί οι κανόνες δεν θα κάνουν πολύ καλό εάν οι εταιρείες που οδηγούν την κατεύθυνση αυτής της φουτουριστικής τεχνολογίας, όπως η Tesla, αρνούνται να τις ακολουθήσουν ή ακόμη και να τις αναγνωρίσουν.

Ήρθε η ώρα η Tesla να κάνει κάτι διαφορετικό. Τουλάχιστον, η εταιρεία θα μπορούσε να απαντήσει στις εκκλήσεις των κυβερνητικών ρυθμιστικών αρχών για ανάπτυξη καλύτερων τρόπων παρακολούθησης των οδηγών καθώς συνεχίζει να βελτιώνει την τεχνολογία αυτο-οδήγησης. Προφανώς, το Autopilot δεν ανταποκρίνεται ακόμη στο όνομά του, οπότε είτε η εταιρεία το διορθώνει είτε μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των οδηγών της.

Προς το παρόν, μην στέλνετε μηνύματα κειμένου ενόσω οδηγείτε. Είναι επικίνδυνο. Και αν διαθέτετε ένα Tesla, σίγουρα μην στείλετε κείμενο και οδηγείτε – ή παίζετε ένα παιχνίδι για κινητά – όταν χρησιμοποιείτε το Autopilot. Αυτό είναι δυνητικά ακόμη πιο επικίνδυνο, καθώς μπορεί να αισθανθείτε μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Η υπερεκτίμηση των ικανοτήτων της τεχνολογίας όπως το Autopilot θέτει σε κίνδυνο τη ζωή σας και τη ζωή άλλων.