
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις δεν πλέει στην ελληνική ΑΟΖ, όπως αστόχως και παραπλανητικά διακινείται στα ψηφιακά ΜΜΕ.
Πλέει σε διεθνή ύδατα άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, για την οποία η Ελλάς αναγνωρίζει πως οφείλει να συνδιαλλαγεί με την Τουρκία περί την οριοθέτησή της. Αντίστοιχα, η Τουρκία ισχυρίζεται πως το Ορούτς Ρέις πλέει άνωθεν της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Τον ισχυρισμό της αυτό τον βασίζει στο ότι δεν αναγνωρίζει υφαλκρηπίδα στα ελληνικά νησιά, που μάλιστα τα θεωρεί γεωγραφικές διαμορφώσεις σε συνέχεια της χερσονήσου της Ανατολίας (Μικρά Ασία).
Το Ορούτς Ρέις πλέει νομίμως σε διεθνή ύδατα. Δεν καταπάτησε κανένα κυριαρχικό ή περιουσιακό (δικαιοδοτικό) δικαίωμα της Ελλάδος. Η Ελλάς δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ άνωθεν των διεθνών υδάτων στα οποία πλέει το Όρουτς Ρέις.
«Το Oruc Reis ξεκίνησε τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα που δηλώθηκε στον ΟΗΕ. Στην Ελλάδα έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση για αυτή τη δραστηριότητα», δήλωσε ο Cagatay Erciyes, ανώτερος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Τί επιδιώκει η Τουρκία
Η Τουρκία επιδιώκει δύο στρατηγικούς στόχους:
(α) να αμφισβητήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα με την οποία συνδέεται η ΑΟΖ, όταν και όποτε ανακηρυχθεί από την Ελλάδα και
(β) να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, με την ίδια σε μικρή στρατιωτική κινητοποίηση και την Ελλάδα σε γενικό συναγερμό, στοχεύοντας να αναδείξει “ελληνική υπεραντίδραση σε καθ’ όλα νόμιμες και ειρηνικές κινήσεις της”.
Απώτερος στόχος της Τουρκίας
Απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι:
(α) η πάγια αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας
(β) η μη ανακήρυξη ΑΟΖ από μέρους της Ελλάδος άνωθεν της αμφισβητούμενης από την Τουρκία ελληνικής υφαλοκρηπίδας
(γ) η παγίδευση της Ελλάδος σε θερμό επεισόδιο που θα ισχυριστεί η Τουρκία πως αποτελεί “υπερβολική, αδικαιολόγητη και παράνομη χρήση στρατιωτικής βίας σε διεθνή ύδατα”, καθιστώντας την Ελλάδα υπόλογη στον ΟΗΕ και φέρνοντάς την ενώπιον του ενδεχομένου διμερών ή πολυμερών διαπραγματεύσεων από μειονεκτική θέση.
Η θέση των Τούρκων
Ο Erciyes, με ανάρτησή του στο Twitter, θέτει θέμα Καστελόριζου, τονίζοντας πως ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα λόγω ενός ελληνικού νησιού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων (3,86 τετραγωνικών μιλίων) με το όνομα Καστελόριζο που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) μακριά από την ηπειρωτική τουρκική χώρα και 580 χιλιόμετρα (360 μίλια) από το Ελληνική ηπειρωτική χώρα.
«Η Ελλάδα διεκδικεί 40.000 km2 θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο. Είναι αντίθετο με την αρχή της ισότητας. Ωστόσο, η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ και τις ΗΠΑ να υποστηρίξουν αυτόν τον ισχυρισμό και να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία να σταματήσει τις νόμιμες υπεράκτιες δραστηριότητές της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό και λογικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Ο Erciyes πρόσθεσε ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ να ζητήσουν από την Ελλάδα να σταματήσει τους άδικους και παράλογους ισχυρισμούς της. «Η Ελλάδα και όχι η Τουρκία είναι εκείνη που δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή λόγω τέτοιων μαξιμαλιστικών ισχυρισμών», δήλωσε ο Erciyes.
Τί πρέπει να κάνει η Ελλάς
Η Ελλάς οφείλει να αποφύγει την τουρκική παγίδα. Δεν πρέπει να αντιδράσει στρατιωτικά με αδικαιολόγητο, δυσανάλογο ή παράνομο τρόπο, εντός διεθνών χωρικών υδάτων. Δεν πρέπει να επιτρέψει στην Τουρκία να διεξαγάγει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την οποία η Τουρκία αμφισβητεί και άνωθεν της οποίας πλέουν νομίμως πολιτικά και πολεμικά της σκάφη σε διεθνή ύδατα.
*Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Γενική Διεύθυνση Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση (DG NEAR). Είναι επικεφαλής Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη”
