Τρία κρίσιμα ερωτήματα για τον Νέο Κορονοϊό 2019

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη” και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

Οι απαντήσεις στα παρακάτω τρία κρίσιμα ερωτήματα θα καθορίσουν την δημόσια πολιτική προστασίας της υγείας, περιορισμού της ελευθερίας και διαχείρισης της οικονομικής ζημίας από την μόλυνση του Νέου Κορονοϊού 2019:

  1. Οι νοσήσαντες αποκτούν ανοσία;
  2. Ο ιός είναι εποχιακός;
  3. Θα ανακαλυφθεί εμβόλιο;

Ενδεχόμενη αρνητική απάντηση και στα τρία ερωτήματα, συνεπάγεται αναπότρεπτα πως θα νοσήσει το συντριπτικό μέρος του ανθρώπινου πληθυσμού, ασχέτως των μέτρων περιορισμού της ελευθερίας στις μετακινήσεις και τις συναθροίσεις.

Τα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών δεν αποτρέπουν, αλλά μόνον καθυστερούν την μόλυνση από τον κορονοϊό. Η στρατηγική τους δικαιολόγηση είναι πως μπορούν να πιστώσουν με πολύτιμο χρόνο το κράτος για να προετοιμάσει το σύστημα υγείας για τον επερχόμενο μέγα φόρτο εισαγομένων για νοσηλεία, να διαχειριστεί τους προβλεπόμενους θανάτους και τις ταφές του ποσοστού του πληθυσμού που θα νοσήσει και θα καταλήξει και τέλος, να καλύψει το χρονικό κενό μέχρι την ευκταία ανακάλυψη εμβολίου και αποτελεσματικών αγωγών.

Δεν έχουμε ακόμη αξιόπιστα στοιχεία για το ποσοστό θνητότητας του γενικού πληθυσμού από τον Νέο Κορονοϊό 2019. Το ενδεικτικό 2% για το οποίο κάνει λόγο η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs είναι ένας πρώτος συντελεστής εκτίμησης. Αν επιβεβαιωθεί, θα πρέπει να αναμένουμε παραπάνω από 20.000 θανάτους στην Ελλάδα και 6.500 θανάτους στην Θεσσαλονίκη.

Σήμερα, πάντως, το παγκόσμιο ποσοστό θνησιμότητας από τον Νέο Κορονοϊό 2019 ανέρχεται στο εφιαλτικό 4,7%…

Επίσης, αν η προσβολή από τον Νέο Κορονοϊό 2019 αφήνει σοβαρές και μόνιμες βλάβες στους θεραπευθέντες ασθενείς, η πιθανότητα υποτροπής, εκ νέου νόσησης ή βλάβης από άλλη νόσο οφείλει να αναμένεται αυξημένη. Στο ερώτημα αυτό θα απαντήσει η επιστημονική εμπειρία και στατιστική τα ερχόμενα εξάμηνα.

Γνωρίζουμε πως ο Νέος Κορονοϊός 2019 μεταλλάσσεται κάθε περίπου 14 ημέρες, ενσωματώνοντας στον γενετικό του κώδικα στοιχεία του ανθρώπου που έχει προσβάλει. Μια μετάλλαξη του ιού που θα επηρέαζε την επικινδυνότητά του για άλλες δημογραφικές ομάδες πλην των ηλικιωμένων, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συνανθρώπων μας, θα μπορούσε να κλονίσει συθέμελα τον ως άνω στρατηγικό στοχασμό.

Καταληκτικά, συγκεφαλαιώνω τονίζοντας πως τα γενικά μέτρα περιορισμού είναι αναγκαία, όσο ακόμα δεν έχουμε απάντηση σχετικά με την ανοσία και βέβαια εικόνα για το δυναμικό μετάλλαξης του Νέου Κορονοϊού 2019. Όμως τα στοχευμένα μέτρα περιορισμού και προστασίας των διαπιστωμένα ευπαθών ομάδων, θα πρέπει να οργανωθούν και να ενταθούν πριν από οποιαδήποτε χαλάρωση των γενικών περιοριστικών μέτρων.


IOANNIS NASIOULAS
Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

About Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

administrator
Ο Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης

One thought on “Τρία κρίσιμα ερωτήματα για τον Νέο Κορονοϊό 2019

  1. Η προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα με τα έκτακτα μέτρα είναι να αποφύγουμε την απότομη αιχμή στην αύξηση των κρουσμάτων, σε αριθμούς που δεν θα άντεχε ο αριθμός των αναπνευστήρων και των κλινών σε ΜΕΘ. Υπάρχει και η ελπίδα της κάμψης της μεταδοτικότητας το καλοκαίρι. Η θνητότητα στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών υπερβαίνει το 10%.Στον τομέα αυτόν τα πάμε καλά γιατί διδαχθήκαμε από το πάθημα της Ιταλίας που προηγήθηκε.
    Το πρόβλημα όμως είναι τι θα γίνει με την εθνική οικονομία και την οικονομία των νοικοκυριών. Δεν είναι δυνατόν να είναι κλειστά τα μαγαζιά επί μήνες, ούτε οι άνθρωποι να μένουν στα σπίτια τους. Στον κατάλληλο επιδημιολογικά χρόνο πρέπει να γίνουν σταδιακά βήματα επανόδου στην ομαλότητα. Ίσως να παραμείνουν περισσότερο διάστημα στα σπίτια τους οι ηλικιωμένοι.
    Το καλοκαίρι πρέπει να λειτουργήσει η χώρα μας τουριστικά. Ο τουρισμός είναι το 25% της οικονομίας. Αλλά οι ερχόμενοι τουρίστες ίσως πρέπει να έχουν κάνει προηγουμένως τεστ για ιό κορόνα.

Το σχόλιό σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

error: