Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Αράβων, Αφγανών και Ιρακινών ξέσπασαν χθες το βράδυ στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, άμεσα στο σημείο έσπευσαν ασθενοφόρα, δυνάμεις της πυροσβεστικής και της αστυνομίας. Οι μετανάστες κατάφεραν να καθυστερήσουν αρκετά την παρέμβαση της πυροσβεστικής που προσπαθούσε να σβήσει τις σκηνές που είχαν πυρπολήσει πετώντας πέτρες, ενώ παράλληλα χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την άμεση επέμβαση των ασθενοφόρων.

Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 10 τραυματίες μεταξύ των οποίων βρίσκονται παιδιά και δύο έγκυες γυναίκες. Οι καταστροφές που προκλήθηκαν είναι μεγάλες και οι υπεύθυνοι δίνουν μάχη με το χρόνο για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα, με την κακοκαιρία να αποτελεί αρνητικό παράγοντα.

Οι καταυλισμοί των μεταναστών είναι καζάνι που βράζει σε ολόκληρη τη χώρα και οι εκδηλώσεις βίας απειλούν τόσο τη σωματική ακεραιότητα των φιλοξενούμενων, όσο και των μελών των τοπικών κοινωνιών, όπου εδράζονται οι καταυλισμοί. Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των ανθρώπων που φιλοξενούνται και το φόβο και την κούρασή τους διαδέχεται πλέον ο θυμός, που μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αν η ελληνική κυβέρνηση κι ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός δεν αποδώσουν σύντομα ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα.