«Βλέπω τι κάνεις». Ο «παντεπόπτης οφθαλμός» του διαδικτύου είναι παντού. Παρακολουθεί και ελέγχει.

Το iOS 14.3 μας «παραδίδει» πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα που λαμβάνουν διάφορες εφαρμογές και το facebook μας έδωσε έναν ανατριχιαστικό κατάλογο.

Η «αποκάλυψη» ήρθε στην δημοσιότητα από την ιστοσελίδα the verge, η οποία ανέβασε το επίμαχο βίντεο, που τρομάζει.

Όπως μαθαίνουμε, το App Store στο iOS 14.3 εμφανίζει όλα τα δεδομένα, που χρησιμοποιεί το Facebook, για να παρακολουθεί τους χρήστες του.

Τα δεδομένα πάνε σε άλλες εφαρμογές διαφημίσεων ή στους προγραμματιστές του facebook για διαφημίσεις ή σε αναλύσεις marketing κλπ.

Βέβαια, το facebook δε μένει μόνο στα δεδομένα των χρηστών, όπως email, όνομα και άλλα στοιχεία των προσώπων ή στοιχεία επικοινωνίας.

Διατηρείται ιστορικό αγορών, πληροφορίες σχετικά με τα οικονομικά των χρηστών, ακριβής τοποθεσία, ιστορικό αναζήτησης και πλοήγησης.

Όλα αυτά είναι «μόλις μερικά από τα δεδομένα», που δε μένουν καν στην υπηρεσία, αλλά πηγαίνουν σε τρίτες εφαρμογές διαφημίσεων.

Η τρομακτική λίστα παρακολούθησης έχει και συνέχεια.

Υπάρχει μια ακόμα πιο περίεργη κατηγορία με «δεδομένα για άλλους σκοπούς», όπου εκεί εμπεριέχονται τα πάντα, χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς που «κατευθύνονται» αυτά τα δεδομένα ή  αν μένουν μόνο εντός του facebook.

Βέβαια, με τη νέα πολιτική του App Store στο iOS 14.3 περιμένουμε να δούμε και άλλες «τρομακτικές λίστες παρακολούθησης» από τις πλατφόρμες.

Το πιο πιθανόν είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τα «προσέχουν» όλα αυτά, όμως πρόκειται για πολύ σημαντικά στοιχεία για τις «ενδιαφερόμενες εταιρείες».