Σε συμφωνία προχωράνε οι κυβερνήσεις Ελλάδας – Σκοπίων για το ονοματολογικό. Χθες σε κοινές τους δηλώσεις οι κύριοι Τσίπρας και Ζάεφ δεν άφησαν κανένα απολύτως περιθώριο για αμφιβολίες. Η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Την ίδια ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάνουν λόγο για επωφελή συμφωνία, διαδραματίζεται ένα άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της χώρας και της ιστορίας της.

Ο κύριος Τσίπρας επικαλέστηκε στη δήλωσή του στο Νταβός πως η συμφωνία θα ωφελήσει την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα εξοργιστικό αστείο. Είναι προφανές εδώ και πολλά χρόνια και προκύπτει σε όλα τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της γειτονικής χώρας πως η Ελλάδα με το ονοματολογικό σε εκκρεμότητα έχει ήδη καταλάβει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της γειτονικής χώρας. Τραπεζικός τομέας, ενεργειακά, εμπόριο και τουρισμός αποδίδουν τα μέγιστα στις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι Έλληνες λόγω ειδικής διακρατικής συμφωνίας επισκέπτονται τη γειτονική χώρα μόνο με την αστυνομική τους ταυτότητα, ενώ πολλές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια έχουν θέσει υπό ελληνική ιδιοκτησία επιχειρήσεις και εκτάσεις “φιλέτα”. Χωρίς λοιπόν να έχει επιλυθεί το ονοματολογικό η Ελλάδα έχει καταλάβει μία άκρως σημαντική θέση στη γειτονική χώρα – κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί όταν δεν βρίσκονται σε παραλήρημα αλυτρωτισμού.

Ως εκ τούτου αναρωτιέται κανείς τί περισσότερο μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα αν αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία. Μέχρι σήμερα η σθεναρή άρνηση της χώρας μπορεί να αγνοήθηκε από πολλές χώρες του πλανήτη που έχουν αναγνωρίσει τη FYROM με τη συνταγματική της ονομασία, ωστόσο η άκαμπτη στάση οδήγησε τους Σκοπιανούς σε αδιέξοδο όσον αφορά στον Ευρωατλαντικό προσανατολισμό τους και την επιθυμία τους για ένταξη στην Ε.Ε.

Όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές πέραν της αδιαμφισβήτητης ιστορικής παραχάραξης, η εμμονή με τον όρο Μακεδονία ενέχει αλυτρωτισμό. Ο αλυτρωτισμός αυτός έχει βαθύτατες ρίζες και η φιλοδοξία των κυρίων Τσίπρα και Κοτζιά να τον τερματίσουν μέσω δεσμεύσεων είναι παιδαριώδης. Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία της συμφωνίας κι ενώ η Κυβέρνηση αγνοεί και υποβαθμίζει τη μαζική αντίδραση των Ελλήνων, δεξιών και αριστερών, Μακεδόνων και μη, ο κύριος Ζάεφ έχει μόνο να κερδίσει. Καλυμμένος πίσω από αοριστίες και χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις παρακολουθεί την επιτυχία των εξωγενών παρεμβάσεων και της πρόθυμης ελληνικής πλευράς.

Χθες στο Νταβός, λέγοντας το αυτονόητο, πως δηλαδή θα αλλάξει την ονομασία του σκοπιανού αεροδρομίου και του σκοπιανού κεντρικού αυτοκινητοδρόμου, θεωρήθηκε πως βρίσκεται σε καλό δρόμο, την ίδια ώρα που η ελληνική πλευρά παραχωρεί ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ένα όνομα σύμφυτο με την Ελλάδα και το έθνος σε μία παραχώρηση που ουσιαστικά προδίδει την ιστορία και την αλήθεια.

Ο κύβος ερρίφθη.

Originally posted 2018-01-25 10:35:00.