Ο απερχόμενος Πρόεδρος του EuroWorking Group κύριος Τόμας Βίζερ σε συνέντευξή του στη “Κ” ανέφερε πως η αισιοδοξία της ελληνικής Κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις, είναι ανεδαφική. Κατά την εκτίμησή του, η οποία στηρίζεται στα όσα έχουνε συμφωνηθεί και συζητηθεί τα τελευταία χρόνια είναι πως ελάφρυνση χρέους δεν αποκλείεται ωστόσο κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρξουν νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα νέο μνημόνιο.

Όσον αφορά στην άρση της εποπτείας, ο κύριος Βίζερ ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό μόνον αφού επιστραφεί στους δανειστές περισσότερο από το 75% των δανείων, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2060.

grecobooks 3

Είναι άγνωστο αν η ελληνική κυβέρνηση που ποντάρει αρκετά στην άνευ όρων ελάφρυνση του χρέους – κάτι που θα συμπαρασύρει θετικά την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις μειώσεις των περικοπών στις συντάξεις – θα αντέξει πολιτικά για να περάσει νέα μέτρα. Ίσως γι’ αυτό ο κύριος Τσίπρας επιθυμεί τη διατήρηση της εξουσίας μέχρι το 2019, μήπως και το ενδεχόμενο αδυναμίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναγκάσει την επόμενη κυβέρνηση να συνεργαστεί με το δεύτερο κόμμα, που οι δημοσκοπήσεις προς το παρόν δείχνουν πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.