Η δεξαμενή σκέψης που διευθύνεται από τον Τόνυ Μπλαιρ, το Ινστιτούτο Τόνυ Μπλαιρ, σε δημόσια αναρτησή της ισχυρίζεται ότι «είναι ενσωματωμένη σε κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο».

Το Tony Blair Institute μας λέει ότι έχει «ομάδες» που συμβουλεύουν τις κυβερνήσεις παγκοσμίως για το πώς «να κρατήσουν τους πολίτες τους ασφαλείς, κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας – όχι μόνο για το ίδιο το Covid-19, αλλά και για την πολιτική και οικονομική παράπλευρη ζημία».

Το think tank συμβουλεύει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μια «δραματικά αυξημένη τεχνολογική παρακολούθηση», υποστηρίζοντας ότι είναι «ένα τίμημα που αξίζει να πληρωθεί».

«Σε κανονικές στιγμές, ο βαθμός παρακολούθησης και η κρατική παρέμβαση για τα οποία μιλάμε εδώ θα ήταν εκτός ζήτησης, στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Αλλά, αυτές δεν είναι φυσιολογικές στιγμές και οι εναλλακτικές είναι ακόμη πιο δυσάρεστες. Αυτό διαφέρει πολύ από την παραδοσιακή συζήτηση σχετικά με το αν για την αντιμετώπιση απειλών για την ασφάλεια στον τρόπο ζωής μας αξίζει να θυσιάσουμε τις αξίες της ελευθερίας και της ιδιωτικής ζωής που μας καθορίζουν», δήλωσε ο Chris Yiu, εκτελεστικός διευθυντής τεχνολογίας και δημόσιας πολιτικής του Ινστιτούτου Τόνυ Μπλαιρ.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ (ΠΟΥ) θα έπρεπε να έχει «πολύ μεγαλύτερο βάρος» και ισχυρίστηκε ότι χωρίς περισσότερη χρηματοδότηση και υποστήριξη θα ήταν «άδικο να τους επικρίνουμε» – παρά το γεγονός ότι ο ΠΟΥ προώθησε την κινέζικη κομμουνιστική προπαγάνδα από την αρχή της επιδημίας του κορονοϊού.

Τώρα, πλασάρεται μέσα από το Ινστιτούτο, αλλά πιο πριν έκανε μπίζνες με την εταιρεία συμβούλων Tony Blair Associates, που ιδρύθηκε το 2007 και απασχολούσε περίπου 200 άτομα, εργαζόμενη σε περισσότερες από 20 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Πλασιέ των Κινέζων και των Αράβων

Οι παράλληλες δραστηριότητες του Μπλερ, ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή και την Κίνα, έχουν επικριθεί ευρέως. Μετά από αναφορές που συνδέουν την (πλέον ανενεργή) εταιρεία Tony Blair Associates με τη Σαουδική εταιρεία πετρελαίου PetroSaudi και την εταιρεία οικονομικής διαχείρισης του Αμπού Ντάμπι Mubadala, ο αρχιτέκτονας του πολέμου του Ιράκ παραιτήθηκε από την ήδη αμφιλεγόμενη θέση του ως απεσταλμένος ειρήνης στη Μέση Ανατολή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Έχουν τεθεί επίσης ερωτήματα σχετικά με τους στενούς επιχειρηματικούς δεσμούς του Μπλαιρ με το κινεζικό καθεστώς και τους ανθρώπους που συνδέονται με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το 2015, μια έρευνα από τον Telegraph διαπίστωσε ότι μετά την αποχώρησή του, ο Μπλερ χρησίμευσε ως σύνδεσμος μεταξύ του Αμπού Ντάμπι και των «υψηλότερων επιπέδων του Κομμουνιστικού Κόμματος και των κρατικών εταιρειών» για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην επαρχία Σιντζιάνγκ της χώρας, όπου πιθανολογείται ότι εκατομμύρια Ουιγούροι κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης από το κομμουνιστικό, δικτατορικό καθεστώς του Πεκίνου.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Μπλαιρ έλαβε 200.000 λίρες για να κάνει ομιλία στην κινεζική βιομηχανική πόλη Ντονγκουάν το 2007 – περισσότερο από τον συνδυασμένο μισθό του για ένα χρόνο ως πρωθυπουργός και μέλος του Κοινοβουλίου.

Σε συνέντευξή του στο POLITICO, νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μπαιρ είπε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνήσουν με τη νέα «κυρίαρχη θέση» της Κίνας στον κόσμο και ότι η Δύση πρέπει να εγκαταλείψει τις εθνικιστικές παρορμήσεις.

Αρπαχτές στην Αλβανία του Έντι Ράμα

Το έργο του Μπλαιρ στην Αλβανία ήταν πάντα ένα μυστήριο και ποτέ δεν αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειές του διεξοδικά. Η συνεργασία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, τον ίδιο μήνα που ανέλαβε ο Ράμα ως πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Μετά τη συνάντηση με τον Μπλαιρ στην Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, ο Ράμα συνδιοργάνωσε μια συνάντηση με τον Μπλαιρ τον Οκτώβριο του 2013, όπου εξήγησε ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθούσε τη νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση στα Τίρανα “να δώσει προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις της και να τις κάνει να έχουν πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων”.

Σε συνέντευξή του στο Top Channel TV, ο Μπλερ τόνισε ότι ήταν πρόθυμος να βοηθήσει κυβερνήσεις που ήθελαν να κάνουν πραγματικές αλλαγές, εστιάζοντας στον ειδικό δεσμό του με τους Αλβανούς ως αποτέλεσμα του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Για τον λογαριασμό, είπε πως “δεν θα πληρωθεί από την Αλβανική Κυβέρνηση, αλλά από δωρητές”.

Η συμβουλευτική δουλειά του Μπλερ τον έκανε πλούσιο, αλλά και εξαιρετικά αντιδημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δέχεται σφοδρές επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης, ειδικά για την εμπλοκή του σε χώρες όπως το Καζακστάν.

Πόδι και στην Σερβία του Βούτσιτς

Το 2015, ο Μπλερ προσέθεσε επίσης τη Σερβία στον κατάλογο των χωρών στις οποίες πληρώνεται για να συμβουλεύει, παρά τον ρόλο του ως επικεφαλής υποστηρικτή του βομβαρδισμού στο Βελιγράδι το 1999.

Το BIRN ανέφερε ότι ο Μπλερ συμβουλεύει τον Σέρβο πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάποτε πείσμωνα επικριτή του, υπό συμφωνία που πιστεύεται ότι χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Μπλαιρ και η ομάδα του έχουν πραγματοποιήσει τακτικές επισκέψεις στο Βελιγράδι το 2015, σύμφωνα με πηγές της σερβικής κυβέρνησης.

Written by

Ιωάννης ΝΑΣΙΟΥΛΑΣ

Ο Ιωάννης Νασιούλας είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας. Είναι Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης "Νέα Αρχή για την Θεσσαλονίκη" και Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης.