Σήμερα ακολουθούμε το κίνημα του μοντερνισμού. Κτίρια σχεδιάζονται σε μία χώρα και κατασκευάζονται σε μια άλλη. Παράγοντες όπως τοπικό κλίμα, πολιτισμός και παραδόσεις αγνοούνται. Άλλωστε τα περισσότερα κατασκευάζονται από ¨διεθνή¨ υλικά και ελέγχουν τεχνητώς το εσωτερικό τους κλίμα. Μπορούν επομένως να θεαθούν οπουδήποτε, αλλά ανήκουν στο πουθενά.

Ελάχιστες ιδέες και φυσικά, ελάχιστα κτίρια μπορούν να μεταφερθούν από μία χώρα σε μία άλλη. Ακόμη και θεμελιώδεις έννοιες όπως ελευθερία, δικαιώματα και ευθύνες παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Ο χρυσός ρωσικός τρούλος του Αγίου Σεραφείμ (δωρεά Σαββίδη) στέκει παράταιρος σε προάστιο της Θεσσαλονίκης.grecobooks-1

Ο νέο – τοπικισμός επίσης ευδοκιμεί στις μέρες μας. Κατασκευές από φυσικά υλικά  σε παραδοσιακούς οικισμούς, κρύβουν στο πυρήνα τους μπετόν. Μιλάμε λοιπόν για μια απατηλή αναπαράσταση και όχι ολική πραγματικότητα.

Η πιο επίκαιρη τάση είναι τα στυλ. Για την επιλογή κάποιου από αυτά (σκανδιναβικό, βιομηχανικό), τίθενται όρια. Αυτά τα όρια βοηθούν στην άμεση αναγνώριση του ύφους αλλά αντιτίθενται στη διαχρονικότητα. Για να μας αγγίξει εις βάθος η αρχιτεκτονική, απαιτείται διαχρονικότητα. Η μόδα και η καινοτομία είναι εφήμερες.

Η μόδα έχει χρονικές απαιτήσεις, η αρχιτεκτονική χωρικές. Η μαζική επιρροή της στο χώρο, τους ανθρώπους και τη κουλτούρα δεν της επιτρέπει να θέτει χρονικά περιθώρια. Η αρμονική σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον σε συνάρτηση με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους σε κάθε τόπο.

Originally posted 2018-04-02 13:30:48.

Written by

Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ

Ο Αναστάσιος ΓΕΩΡΓΙΛΑΣ αρθρογραφεί στην Εφημερίδα ΑΡΙΣΤΕΙΑ. Επιμελείται την Στήλη "Ζωτικός Χώρος".